PCOS - polycystisk ovariesyndrom

Uregelmessig menstruasjon kan skyldes kvinnesykdommen PCOS

PCOS en vanlig hormonforstyrrelse som forekommer hos kvinner i fruktbar alder.

PCOS: Den vanligste årsaken til varig uregelmessig menstruasjon, er kvinnesykdommen polycystisk ovariesyndrom (PCOS).
PCOS: Den vanligste årsaken til varig uregelmessig menstruasjon, er kvinnesykdommen polycystisk ovariesyndrom (PCOS). Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Den vanligste årsaken til varig uregelmessig menstruasjon, er kvinnesykdommen polycystisk ovariesyndrom (PCOS).

Det forteller klinikksjef Jon Hausken ved Klinikk Hausken i Haugesund.

Dersom mensen uteblir eller er uregelmessig for en kort periode, kan det derimot skyldes noe så enkelt som stress.

- Stress, for lite mat, undervekt og overvekt er særlig faktorer som kan påvirke syklusen for en kortere periode, forteller Hausken.

Lege ved Fertilitetsklinikken, Øyvind Nytun, forteller at det blir sagt at cirka 1 av 3 som oppsøker gynekolog, gjør dette på grunn av ulike blødningsforstyrrelser.

Polycystisk ovariesyndrom (PCOS)

Ifølge Helseleksikonet er PCOS en vanlig hormonforstyrrelse som forekommer hos kvinner i fruktbar alder. PCOS kan påvirke fruktbarheten og medføre hormonelle forstyrrelser.

- Kvinner med PCOS er ikke syke i den forstand, og både kvantitet og kvalitet på eggene hos disse kvinnene er helt normal. Det som gjør at kvinnen likevel ikke får eggløsning, er at det går galt i modningsprosessen til eggene. Prosessen stopper opp, og det vil ikke bli valgt ut egg til befruktning av kvinnen, forklarer Hausken.

I en slik prosess er det rundt 200 proteiner som er involvert - det vil dermed si at det kan være svært mange årsaker til kvinnens PCOS.

Fakta om PCOS:

PCOS er en vanlig hormonforstyrrelse som forekommer hos kvinner i fruktbar alder. PCOS kan påvirke fruktbarheten og medføre hormonelle forstyrrelser som mannlig hårvekst, uregelmessige blødninger, uren hud og overvekt.

Det finnes god behandling for PCOS som kan gi regelmessig menstruasjon og bedre utsiktene til graviditet.

Det krever at også kvinnen legger om livsstilen slik at hun går ned i vekt hvis hun er overvektig.

Kilde: Helseleksikonet.no

Insulinresistens

- Insulinresistens er årsaken til 50 prosent av tilfellene av PCOS, forteller Hausken.

Han forklarer at forhøyet insulin påvirker eggenes modning, og stopper prosessen, selv om eggene i seg selv er friske og mange.

- Det vil derfor ikke bli eggløsning, og uten eggløsning vil det ikke bli menstruasjon. Eller barn, sier Hausken.

Norsk Helseinformatikk skriver at pasienter med PCOS ofte har et unormalt høyt nivå av insulin. Insulin stimulerer produksjonen av mannlige kjønnshormon, og kan føre til manglende eggløsning, uregelmessige blødninger og barnløshet.

Prevensjonsmidler

- Noen kvinner får uregelmessige blødninger ved bruk av prevensjonsmidler. Både minipille og spiral er kjent for forårsake uregelmessigheter. Ved manglende menstruasjon etter at man har sluttet med hormonell prevensjon kan årsaken være forlenget virkning, eller påvirkning av sentrene i hjernen som regulerer syklus, forteller Øyvind Nytun. Han er lege ved Fertilitetssenteret.

P-piller er også kjent for å regulere menstruasjonen bedre.

- Mer korrekt er det å si at p-piller skaper en kunstig syklus, hvor pillefri uke gir en avbruddsblødning, sier Nytun.

Før overgangsalder

Det er også helt normalt å oppleve uregelmessige blødninger iårene før overgangsalderen inntrer.

- Det har oftest en hormonell årsak, og gjelder også yngre kvinner med sviktende eggstokkfunksjon. Blødning etter overgangsalderen skal alltid undersøkes av en gynekolog, ettersom blødninger i denne aldersgruppen normalt ikke skal skje, og celleforandringer må utelukkes, forteller Nytun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning