Diarebakterien Clostridium difficile

Frisk med donorbæsj

Avføringstransplantasjon kurerer dødelig diaré.

DIARE: Transplantasjon av frisk avføring berger pasienter med alvorlig, kronisk diaré.
DIARE: Transplantasjon av frisk avføring berger pasienter med alvorlig, kronisk diaré. Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Publisert Oppdatert

Bakterien Clostridium difficile kan gi kronisk diaré. Den kan være svært hissig, og den kan gi diarétilfeller med dødelig utgang.

Hos voksne finnes den normalt i tarm hos ca 5-10 prosent, ifølge Universitetssykehuset i Nord-Norge (UNN), men ikke alle blir syke.

For dem som blir kronisk syke av Clostridium difficile, er løsningen transplantasjon av avføring fra en frisk person.

Ribotype 027

Bakterien gir ifølge Folkehelseinstituttet vanligvis en mild og kortvarig diaré som går tilbake etter avsluttet antibiotikakur.

Men - enkelte kan oppleve kronisk tilbakevendende diaré i flere år - svært kraftig vannaktig, ofte blodig diaré med høy feber.

- Clostridium difficile trenger ikke gi sykdom, det kommer an på vertens immunforsvar og om bakterien er av en type som produserer toksiner. Det finnes flere typer, noen er hissigere enn andre, sier Gorm Hansen ved laboratoriet på Aker sykehus.

- Ribotype 027 er blant de sinteste typene, det vi kaller hypervirulent. Den produserer toksiner, giftstoffer, som kan gi alvorlig sykdom og død.

- Ribotype 027 er utbredt i Europa og Nord-Amerika, og ble påvist her ved Aker sykehus i 2007, sier Hansen.

Transplanterer avføring

Diaré skyldes oftest virusinfeksjoner, matforgiftning eller bakterier. Avføringens form, farge og konsistens bestemmes ut fra kostholdet ditt og helsetilstanden din.

Clostridium difficile antas å være den utløsende årsaken til 20-30 prosent av diarétilfeller som følger av antibiotikabruk.

Professor Arnold Berstad ved Institutt for indremedisin, Universitetet i Bergen, har hjulpet flere pasienter med den truende tilstanden, ved å transplantere avføring fra en frisk donor inn i pasientens tarm.

- Enkelte ganger er tilstanden meget alvorlig og dødelig. Når antibiotika ikke virker eller ved stadige tilbakefall, kan tilstanden vare i månedsvis, opplyser Berstad.

Fikk avføring fra ektefellen

I en ny studie fra USA har man undersøkt tarmfloraen til en pasient som led av tilbakevendende Clostridium difficile-assosiert diaré.

Hun fikk overført avføring fra sin friske ektefelle. 14 dager etter transplantasjonen var bakteriesammensetningen nokså lik donorens, og pasienten ble kvitt plagene.

- Resultatet er som forventet, sier Berstad til Tidsskrift for Den norske legeforening .

Mage- og tarmsystemet er blant kroppens mest komplekse systemer. Det er helt vanlig at friske mennesker har et uregelmessig avføringsmønster.

Gammel behandlingsmåte

Å sette avføring fra en annen person inn i endetarmen er en gammel form for behandling. Nå har Berstad og andre tatt i bruk en ny og mer effektiv behandlingsmåte.

- Å sette avføring ned ovenfra, inn i tynntarmen, er nytt og etter min mening mye mer effektivt. Av og til er behandlingen livreddende, sier Berstad til Klikk.no.

Det er flere måter å gjøre det på.

- Fersk avføring er å foretrekke, for eksempel 10 gram som vispes opp i 1 liter melk. Av dette settes 50 ml inn i tarmen, forklarer Berstad.

Sonde gjennom nesen

Til å begynne med satte instituttet i Bergen, som andre, det inn i endetarmen, men fordi betennelsen er mest uttalt øverst i tykktarmen, er det trolig mer effektivt å sette avføringsløsningen ned i tynntarmen.

- Det kan gjøre gjennom gastroskop eller gjennom en tynn sonde som først må legges ned i tolvfingertarmen, sier Berstad.

Det kan gjøre ved røntgengjennomlysning. Sonden legges gjennom nesen og er lite plagsom. Pasienten kan gå med den i flere dager.

Enkelt, billig og uten bivirkninger

Ved transplantasjonen overføres en mengde forskjellige bakterier, kanskje over 1000 arter, som samarbeider om å balansere bakteriefloraen i tarmen til pasienten.

- De sykeste pasientene har jeg behandlet med sonde som jeg har latt ligge i tre dager, eller inntil jeg ser at pasienten blir frisk. Jeg har da oppbevart avføringsløsningen i kjøleskap og gitt 50 ml daglig. Andre gir løsningen gjennom gastroskop og nøyer seg med én behandling. I de fleste tilfeller viser det seg å være nok, sier Berstad.

Han har ikke opplevd at behandlingen har sviktet - og tilbakefall forekommer nesten ikke. Behandlingen har vanligvis god effekt og ingen bivirkninger - og tiltaket er enkelt og billig.

Fysisk aktivitet og riktig kosthold hjelper deg å få perfekt avføring.

Estetiske og etiske problemstillinger

De fleste bakteriene i tarmen er anaerobe, det vil si at de ikke tåler frisk luft - da dør de.

- Å lage noe tilsvarende in vitro er ønskelig. Kunne en lage en blanding av flere bakterier i en kapsel som kunne svelges og som også var effektiv, ble behandling klart mindre ufyselig, sier Berstad.

I tillegg til estetiske problemer, ser Berstad at behandlingsmåten byr på etiske problemer.

- Avføringstransplantasjon betyr at vi overfører menneskelig materiale fra en person til en annen uten at vi helt sikkert vet hva vi gjør. Vi kan ikke helt garantere at det vi overfører ikke kan være skadelig på en eller annen måte.

- For eksempel er det helt umulig å garantere at det som overføres ikke inneholder infeksiøst materiale. Derfor benytter vi avføring fra en giver som pasient og pårørende vet er frisk og som de selv velger ut og avtaler med. I praksis betyr det et familiemedlem, sier Berstad.

Den beste måten å unngå at hissige bakterier sprer seg, er god håndhygiene. Studier viser at kvinnehender inneholder flere bakterier enn menns hender.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

LES OGSÅ:

Derfor får du diaré

Slik får du perfekt avføring

Avføringen avslører deg

Denne maten gir diaré

Slik får du skikk på magen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning