Flatere mage

Slik unngår du å bli oppblåst

Hvis du synes magen din er større enn den bør være, kan det hjelpe å fise og kutte ut tyggisen.

OPPBLÅST: Er du oppblåst, ser magen større ut enn den egentlig er.
OPPBLÅST: Er du oppblåst, ser magen større ut enn den egentlig er. Foto: Illulstrasjonsfoto: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

Gode råd for mindre luft

Ikke hopp over måltider.

Spis variert kost. Prøv deg frem og registrer om det er en sammenheng mellom enkelte matvarer og luftplagene.

Skriv ned hva du har spist hver gang du føler deg oppblåst, for å se om det er et mønster.

Drikk mye vann (uten kullsyre).

Kokte grønnsaker er mindre gassdannende enn rå.

Mat som produserer lite gass, er ris, bananer, sitrusfrukter, druer, kjøtt, egg og harde oster.

Peppermyntete, karve- og fennikel te kan virke lindrende.

Prøv syrnede melkeprodukter som yoghurt og kulturmelk-produkter. Biola inneholder såkalte probiotiske melkesyrebakterier som har en gunstig effekt på tarmfloraen.

Noen frukter, som svisker, epler og rosiner inneholder mye fruktsukker og kan gi oppblåsthet.

De kunstige søtningsmidlene sorbitol og mannitol finnes i en rekke sukkerfrie produkter og kan gi gassdannelse.

Tyggegummi kan også medføre luftplager.

Reduser kaffe og røyk, eller forsøk uten - og se om det hjelper.

Tygg maten godt før du svelger den, og drikk ikke med mat i munnen. Det er viktig at munnen selv produserer spytt for å bryte ned maten.

Etter et større måltid kan det være fristende å legge seg på sofaen eller ta en middagslur. Prøv å utsette det til du har vært litt i aktivitet. Dette får i gang tarmmotorikken og hjelper deg å forebygge gassdannelse.

Du kan få kjøpt reseptfrie midler på apoteket mot luftplager. Minifom kommer i dråper og kapsler og Siloxan i kapsler. Disse er med på å spalte luftboblene i mage- tarmsystemet, og mange har god effekt av disse.

Øvelse for å lindre oppblåsthet

  • Ligg flatt på ryggen, trekk det ene kneet mot brystet og hold det der mens du teller til 20.
  • Slipp og gjenta med det andre kneet.
  • Gjenta øvelsen fem ganger eller mer avhengig av hvor oppblåst du føler deg.

Kilder: www.lommelegen.no, Nature & Health, Bedre Helse

Alle produserer gass i fordøyelsesprosessen. Noen mennesker lider av såkalt IBS-syndrom, noe som gjør at de produserer mer gass enn normalt.

Resten av befolkningen forårsaker gassproduksjonen selv ved å spise for fort, for mye (eller begge deler). Noen spiser for mye sukkerholdig mat, eller tygger for mye tyggegummi, drops og pastiller som skal gi frisk pust.

Dette, og lettbrus, er produkter som inneholder kunstige søtningsmidler, noe som gjør at magen sveller mer enn vanlig.

Lette på trykket

Ønsker du deg en mindre mage kan det ifølge den svenske dietisten Stine Störsund hjelpe å fise mer, samt ikke spise for mye mat som inneholder sukker eller søtningsmidler.

- Nesten alle blir oppblåst, men holder seg hele dagen, sier Störsund til Expressen.se, og oppfordrer oss alle til å slippe ut gassen når behovet melder seg.

- Det kan også hjelpe å spise yoghurt eller andre godt-for-magen-produkter, sier Störsund.

Fibertilskudd

- Det kan være lurt å spise saktere, tygge maten bedre og drikke vann uten kullsyre, sier klinisk ernæringsfysiolog Cathrine Borchsenius til bladet Bedre Helse.

- Mengden gass avhenger av kosthold; mye kjøtt og grønt, særlig kålprodukter, lager luft. Prøv daglig inntak av ett glass Biola-melk iblandet fiberpulveret Vi-siblin som er apotekvare. Mange hjelpes av dette, anbefaler Nina Lindstad, DoktorOnlines spesialist i allmennmedisin.

Melkesyrebakterier

Borchsenius anbefaler også å forsøke Biola, Idoform og Actimelprodukter eller Alpro soyayoghurt.

Probiotiske melkesyrebakterier er gunstig for bakteriefloraen i tarmen.

Kirurg Gustav Pedersen anbefaler fibertilskuddet Metamucil i tillegg til Vi-siblin.

- Mageknip kan lindres ved ekstra fibertilskudd i kostholdet. Det er viktig å være oppmerksom på at disse kan gi økte luftplager i oppstartingsfasen.

- Det er meget sjelden at det er noen sykdom som ligger til grunn for økt gassdannelse. Generelt for alle typer luftplager anbefales regelmessig måltider, rikelig væske-inntak og daglig mosjon, anbefaler Pedersen , som er en av ekspertene hos Lommelegen.no.

Svelger luft

Et kosthold rikt på fiber bidrar til at det produseres til dels store mengder tarmgass, og fører til at magen blir oppblåst. En annen årsak til at man får mye tarmgass kan være at man svelger luft, som så samler seg i tarmene, ifølge DoktorOnline .

Det kan være en idé å redusere inntaket av grønnsaksfiber hvis man er plaget av luft i magen. Å kutte for mye ned på inntaket kan imidlertid føre til forstoppelse.

Tygg og hold munn

Er plagene omfattende bør man forsøke å spise uten å prate, ettersom man ofte ubevisst svelger store mengder luft når man snakker samtidig.

Andre tiltak kan være peppermynte som gir fortgang til fordøyelsen. Kulltabletter, som virker absorberende på tarmgassen, er et annet alternativ.

Syrenøytraliserende preparater som inneholder alginsyre gjør også at det samler seg mindre luft i magesekken og tarmene.

Test deg

Har du stort magemål på grunn av magefett, hjelper det ikke bare å fise.

- Jeg vil anbefale alle over 30 år som har stor mage, selv om de ellers er relativt slanke, å få tatt en skikkelig helsesjekk. De bør måle blodsukkeret og ta en sukkerbelastningstest. Dette gjelder særlig hvis du har diabetes i familien, sier Fedon Lindberg til klikk.no.

Les hele saken om magefett her.

- Er du sterkt plaget med oppblåsthet, og har mistanke om luftplagene skyldes allergi eller matvareintoleranse, bør du kontakte legen, råder Cathrine Borchsenius ifølge Bedre Helse.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning