Feriemage:

Derfor bør du si nei til isbiter

Vil du unngå feriemage? Her er rådene du bør følge.

VANN: Forurenset vann, også i form av isbiter, er en vanlig kilde til turistdiaré.
VANN: Forurenset vann, også i form av isbiter, er en vanlig kilde til turistdiaré. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

Diaré

  • Diaré er løs, ofte vanntynn og hyppig avføring. Det kan skyldes en bakterie- eller virusinfeksjon, og kalles da enteritt eller gastroenteritt på fagspråket.
  • Mikrobene kan komme fra infisert vann, mat eller via en annen person med diaré.
  • Smitte fra person til person skjer ved såkalt «avføring til munn»-smitte. Det skjer for eksempel ved at du berører noe som den syke også har tatt på, før du tar deg i ansiktet.
  • Oppkast og magesmerter er vanlig, det samme er tørste.
  • Det finnes ingen vitenskapelig forskning som kan bekrefte at en spesiell type mat gjør deg frisk fortere. Det viktigste er at du får i deg nok drikke. Svært søt drikke bør imidlertid unngås fordi det kan forverre diaréen.

Kilde: Helsenorge.no

Lite kan ødelegge ferieidyllen raskere enn en matforgiftning. Dessverre er dette noe mange opplever, forteller farmasøyt Gunhild Kile Sandvik i Apotek1.

- Magetrøbbel i ferien er veldig vanlig, men du tenker gjerne ikke over det før du, bokstavelig talt, sitter der, sier hun.

Kile Sandvik oppfordrer alle som skal på ferie til utlandet å følge noen enkle forholdsregler.

Vask deg lenge nok

- Alle som er på reise bør vaske hendene sine før hvert måltid og ha god håndhygiene gjennom dagen. Ved mangel på såpe og vann kan du bruke desinfiserende midler for å fjerne bakterier og virus, sier Kile Sandvik.

Man må bare passe på at man vasker lenge nok.

Man bør også styre unna enkelte matvarer.

- Rå, uskrelte grønnsaker, upasteuriserte melkeprodukter og kjøtt som ikke er gjennomstekt, er verstingene. I tillegg bør du unngå isbiter, og kun drikke vann fra flasker du ser blir åpnet, sier hun.

Forebygg selv

Før du reiser anbefaler Kile Sandvik at du starter opp med reseptfrie melkesyrebakterie-tabletter.

- Daglig inntak av melkesyrebakterier før og under oppholdet balanserer magen, og kan brukes for å forebygge løs mage. Det er likevel ikke noen garanti for at man slipper unna magetrøbbel.

Det finnes også en reseptpliktig vaksine som gir beskyttelse mot kolerabakterien. Denne er imidlertid mest aktuell for de som skal oppholde seg under primitive forhold.

- Jeg vil ikke anbefale noen som bare er redd for vanlig turistdiaré å ta denne, sier Kile Sandvik.

Ikke bare mat

Overlege ved St. Olavs hospital og leder for Norsk gastroenterologisk forening, Reidar Fossmark, tror mange plager plasseres i kategorien «feriemage», og at årsaken kan være sammensatt.

- Feriemage er et diffust begrep. Det kan dreie seg om forstyrrelser i tarmkanalen etter inntak av bakterier, et uvanlig stort alkoholinntak eller klassiske mage-tarminfeksjoner, sier han.

Fossmark forteller at de viktigste bakteriene som gir såkalte næringsmiddelbårne infeksjoner er Campylobacter og Salmonella.

- Dette gjelder enten du har blitt smittet i Norge, eller i utlandet, sier han.

Enkelte bakterier kan til og med gi dødelig utfall, og de er særlig farlige i varmen.

Når du sitter der

Det viktigste du kan gjøre når du har først har fått løs mage eller oppkast, er å erstatte væsketapet.

- Dette gjøres best ved hjelp av små, hyppige porsjoner med drikke som inneholder både salter og sukker. Du kan for eksempel blande eplemost og farris halvt om halvt, sier farmasøyt Gunhild Kile Sandvik.

Dersom barn blir syke, bør man være ekstra påpasselig med væskeinntaket.

- Gi væske, og kontroller at barnet tisser hver 3.-4. time. Du bør også måle temperaturen et par ganger i døgnet, sier Kile Sandvik.

Behov for lege?

Kile Sandvik forteller at man kan kjøpe stoppende legemidler reseptfritt på apoteket, dersom man får plagsom diaré.

KJØTT: Du bør passe deg for kjøtt som ikke er gjennomstekt. Det kan gi deg en svært ubehagelig opplevelse.
KJØTT: Du bør passe deg for kjøtt som ikke er gjennomstekt. Det kan gi deg en svært ubehagelig opplevelse. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

- Imodium og Loperamid er begge gode, men det er viktig å huske på at de ikke fjerner årsaken, bare symptomene. De bør heller ikke benyttes av barn under tolv år, sier hun.

Du bør kontakte lege...

... dersom du er for svak til å ta til deg tilstrekkelig med drikke, og har feber og dårlig allmenntilstand.

... ved blod i avføringen, som kan være et tegn på mer alvorlig sykdom.

... hvis diarésykdommen ikke gir seg i løpet av en uke.

... dersom du nylig har blitt utskrevet fra sykehus.

Kilde: Helsenorge.no

Dersom du mister mer væske og salt enn du klarer å ta til deg over tid kan det bli nødvendig med medisinsk hjelp, forteller lege Reidar Fossmark.

- Det kan oppstå problemer med dehydrering eller forstyrrelser i saltbalansen i forbindelse med en kraftig diaré. Dersom man blir svært slapp, får sterke magesmerter eller feber bør man søke lege, slik at behovet for innleggelse kan vurderes.

Fossmark understreker at dette sjelden er nødvendig.

- De færreste som blir syke av matbårne infeksjoner må legges inn på sykehus eller behandles med antibiotika. Barn, eldre og syke er imidlertid mer sårbare, og bør komme til lege raskere enn ellers friske personer.

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning