XO-METODEN:

Større pupper uten silikon

Nytt produkt fikser puppene uten silikon. Men ekspertene råder deg til å være forsiktig.

UTEN SILIKON: XO-metoden kan gi deg flottere bryster.
UTEN SILIKON: XO-metoden kan gi deg flottere bryster. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert

Oppdatert: Denne artikkelen er fulgt opp. Helsemyndighetene gransker Xo-metoden.

Mange kvinner har lyst på større bryster. Det kan komme av amming, alder eller at de rett og slett føler de har fått små bryster fra naturens side.

Første i Norge

Nå trenger du ikke lenger å bruke silikon for å forstørre brystene. Den nye XO-metoden gjør at du kun kan sprøyte stoffet Hyacorp inn i brystene.

Hyacorp er allerede i bruk i bruk i England , hvor flere klinikker allerede har begynt å bruke stoffet.

Her i Norge er det foreløpig bare en klinikk som tilbyr behandlingen, XO-klinikken i Oslo.

- Dette er en behandling som de fleste kan ta og det er ingen klare risikoer knyttet til denne behandlingen. I tillegg brytes stoffet Hyacorp ned i kroppen og er derfor ikke farlig, sier daglig leder for XO-klinikken Alf Birger Aronsen til klikk.no.

Ingen klager i Norge

Ifølge produktets hjemmeside Bio-science.org er produktet godkjent, men Bio-Science skriver på sine nettsider at produktet helst ikke bør brukes i bryster.

«Viktig melding: Bruk til brystforstørrelser er foreløpig ikke fullt etablert. Det foregår løpende tester av produktet på dette feltet», skriver Bio-Science på sine hjemmesider.

Det norske Helsedirektoratet opplyser til klikk.no at produktet er godkjent og at det ikke har kommet inn noen klager på metoden.

Samme som Macrolane

Klikk.no har tidligere skrevet om stoffet Macrolane, som også sprøytes inn i brystene.

Ifølge Aronsen er dette noe av det samme som Hyacorp.

- Det er rett og slett to forskjellige produsenter, men oppfører seg på samme måte, sier han.

Kan bli komplikasjoner

Plastikk kirurg hos Bergen Kirurgiske Sykehus Eystein J. Hauge sier til klikk.no at dette ikke er en ny metode, da det består av å injisere et produkt basert på Hyaluronsyre i brystet.

- Hyaluronsyre er et naturlig stoff som finnes i huden, og som kan lages i laboratorier. Macrolane er det etablerte navnet, produktet er bare laget av en annen produsent, sier han.

Bergen Kirurgiske Sykehus er en del av Teres Medical Group, som tilbyr Macrolane-behandling på andre sykehus.

Hauge legger til at det, i likhet med silikonimplantater, ikke alltid er uproblematisk å injisere noe i brystene.

- Macrolane, og produktet til XO, vil kunne gi en kapselfølelse i brystet noen ganger. Den største betenkeligheten med disse produktene er at en injiserer relativ store volum dypt inn under brystet. Dette gjør at prosedyren er å betrakte som et inngrep der lokalbedøvelse kan være nødvendig, sier kirurgen.

Må bli gjort ordentlig

Og når det betaraktes som et inngrep påpeker Hauge viktigheten av at inngrepet gjøres skikkelig og under sterile forhold.

-Produkt som Macrolane har kommet ivanry enkelte steder i verden grunnet en rekke alvorlige infeksjoner. Dette er etter alt å dømme knyttet til injeksjonsteknikken, der prosedyren typisk har foregått "på et bakrom hos en hudpleier", sier Hauge.

Kan være skummelt

Spesialist på plastikkirurgi og ortopedisk kirurgi ved Drammen Private Sykehus Lars Haukeland sier til klikk.no at han ikke kjenner til metoden veldig godt.

- Dette kan være et potensielt skummelt produkt. Jeg kjenner ikke nok til metoden, men vet at det er større andeler kunstige stoffer i dette, enn ved for eksempel Restylane som det hittil er satt over 10 millioner injeksjoner av verden over, sier Haukeland.

Les også:

Større bryster med Macrolane

Test av sports-bh

Ikke tenk på gravidkiloene

Her er alt du trenger å vite om amming

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning