SPIS FORNUFTIG: Gravide trenger ikke å spise for to, men å spise sunt og ha et fornuftig kosthold.=

SPIS FORNUFTIG: Gravide trenger ikke å spise for to, men å spise sunt og ha et fornuftig kosthold. © Foto: Scanpix/Roald, Berit

Hanne Mari Skappel

Redaksjonen

Hvordan kjennes rier ut?

Vi har svaret på spørsmålet førstegangsfødende lurer mest på: Hvordan vet man egentlig at man har rier, og hvordan føles det?

Slanketips og bilder av sylslanke kjendiser, som av en eller annen merkelig grunn ser like sylslanke ut når de er gravide, florerer.

Dette gjør det ikke lettere for mange kvinner som kan ha problemer med å akseptere og håndtere sin egen vektøkning under svangerskapet

Handler om mer enn kiloene

Andre kvinner igjen, kan bare åpne gapet og lempe innpå så mye mat de bare klarer, selv om visomdomsordet om at man spiser for to ikke lenger er så gjeldende.

Å ha det bra under gravidteten handler om så mye mer enn å ha fokus på kiloene som raser på - og hvordan man blir kvitt det ekstra fettet etter nedkomsten.

Den svenske jordmoren Febe Zetterlund mener at å legge om livsstilen som gravid, kan legge grunnlaget for bra matvaner resten av livet.

- Om man rører på seg, og spiser fornuftig, trenger man ikke å slanke seg. Det handler jo også om å legge opp til gode matvaner sammen med barnet sitt. Å sitte ned og sammen, og spise bra mat, er veldig viktig, sier Zetterlund til Alltombarn.se.

Motivator eller moralist

På hennes jordmorstasjon er fokuset på livsstilsspørsmål. Det handler mye om kosthold og trening for de vordende mødrene. Samtalene med de gravide går på oppmuntring, slik at de føler seg dyktige når de har nådd et mål.

- Om en som røkte ti sigaretter daglig, forteller at hun nå bare røyker ni, så må fokus være på at hun faktisk har redusert røykingen med ti prosent, mener jordmoren.

Hun mener det er vanskelig, og at det går en hårfin grense mellom å være motiverende og moraliserende.

- Det er kjempeviktig å forsøke å motivere den gravide i stedet for å bli moralist, sier Zetterlund.

VEKTPRESS: Gravide kvinner kan stirre seg blinde på vektnålen, og får panikk om de overstiger det som regnes som normal vektøkning.=

VEKTPRESS: Gravide kvinner kan stirre seg blinde på vektnålen, og får panikk om de overstiger det som regnes som normal vektøkning. © Foto: Scanpix/Johannessen, Sara

Vektøkning stresser gravide

I Sverige snakker man om en normal vektøkning på 12,5 kilo. Mange blir stressest når vekten ser ut til å sprenge i forhold til dette.

Til tross for at variasjonene på vektøkning hos gravide er like mange som det er gravide, står disse 12,5 magiske kiloene og blinker rødt mot en gravid som har lagt på seg mer lenge før uke 40.

- En vektøkning på 12 kilo under svangerskapet er normalt, skriver jordmor Siri Von Krogh i barnimagen.com. Hun skriver også at det regnes som normalt at en som er gravid legger på seg alt fra 12 til 20 kilo under graviditeten.

Vektøkningen fordeler seg på morkaken, fostervannsmengde, livmoren, bryster, blodmengde, væskeansamling, kroppsfett og selvsagt fosterets vekt, som gjennomsnittlig er 3 500 gram i Norge.

Det er viktig å understreke at ikke alle fostre følger normalen, de kan like gjerne veie mer - eller mindre.

Individuelt fokus viktigere

Kroppsmassen til den enkelte gravide bør spille en mer vesentlig rolle enn gjennomsnittsvekten for alle gravide.

- Gravide med normal vekt trenger ikke å legge på seg mer enn 12 kilo, og om man er overvektig holder det med en oppgang på fem til seks kilo, sier svenske Febe Zetterlund.

Hun mener at undervektige, med kroppsmasseindeks (BMI) på 19-20, kan ha behov for å legge på seg mellom femten og atten kilo.

Overlegen Marie Cedergren har forsket på svangerskap og vekt, og er klar over at gravide kvinner stresser over at de passerer normalen for vektøkning.

- Det er klart at det kan være stressende å passere de kiloene. Faktum er at man ikke behøver å gå opp mer i vekt enn det, sier hun til Alltombarn.se

De slankeste legger mest på seg

Det er sjelden de som i utgangspunktet er overvektige som står for de store vektøkningene. Det er faktisk de slanke, og undervektige som ofte får de store utslagene på vekten.

Marie Cedergren mener det bare har en årsak - slanke gravide kvinner spiser mer enn de trenger.

- En slank kvinne som tenker på hvor hun spiser, og ikke får i seg så mye kalorier, kan som gravid plutselig få en helt annen måte å spise på. Da går man mye opp i vekt, mener hun.

At det er vannmengden i kroppen som øker eller at slanke gravide trenger et større fettlager, stemmer ikke, ifølge Cedergren.

- Vannet legger man på seg i de siste ukene av svangerskapet, og det kvitter man jo seg med igjen. Fettlageret er kun på et par kilo - ikke 25 eller 30 som en hel del kvinner legger på seg, sier hun.

«Ikke-så-farlig»-tanken er synderen

Kjernen i årsaken til vektøkning utover normalen er mer den tillatende holdningen til godteri og mat, enn biologiske faktorer.

Cedergren mener at det har blitt allment akseptert at man som gravid kan spise hva man vil, fordi man blir jo tykk uansett.

Komplisert forhold til mat

Det er denne holdningen til å spise Febe Zetterlund jobber mye med. Mange overvektige kvinner har hatt et komplisert forhold til mat i mange år, vært småspiste og aldri blitt helt mette.

Jordmoren avdekker gang på gang at de ikke får i seg grønnsaker, men langt mer raske karbohydrater.

- Det er fantastisk å få si til en overvektig kvinne, som kanskje har kjempet mot vekten hele livet, at fra nå skal du spise deg mett og lage riktig mat. Det handler om å skape matglede for henne og familien hennss. Det skal være gøy og godt å spise mat, sier hun.

Spiseforstyrrelser vanligere

Den svenske jordmoren kommer også oftere enn før i kontakt med et stort antall kvinner som har et komplisert samliv med vekten sin, og som kan ha spiseforstyrrelser.

Det handler ikke først og fremst om anoreksi, som er en diagnose, men om dem som er veldig slanke, og mer eller mindre lever etter tallene på vekten.

- Det er vanskelig å møte disse kvinnene på en bra måte - de er veldig vektfikserte. For meg gjelder det å fokusere på babyen i magen, og fortelle mor at det er viktig for barnet at hun øker vekten, sier Zetterlund.

TA VARE PÅ FAR: I stedet for stort fokus på vekten, bør den gravide kvinnen ta vare på far.

TA VARE PÅ FAR: I stedet for stort fokus på vekten, bør den gravide kvinnen ha et godt forhold til den vordende far. © Foto: Scanpix/Sigurdsøn, Bjørn

Ingen grunn til panikk

Selv om gravide veier mer, og er mer fiksert på vekt på en helt annen måte enn for 20 år siden, mener jordmoren det ikke er grunn til å få panikk.

- Vekten er bare en del av det hele, sier Zetterlund.

Hun mener det er minst like viktig å ha et godt forhold til barnets far og å bevege på seg.

Les også:

Rynkekremen som faktisk virker

Sex med kul på magen

Alt om graviditet

Blir du stresset av vekten som gravid? Del dine meninger i kommentarfeltet.

Les hele saken

Rina Blekkerud, redaktør

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!