Plastikkirurgi

Denne maskinen smelter fett

Bruker ultralyd til å sprenge fettcellene.

ULTRALYD: Cavi-Lipo benytter ultralyd for å få fettcellene i kroppen til å sprekke.
ULTRALYD: Cavi-Lipo benytter ultralyd for å få fettcellene i kroppen til å sprekke. Foto: Foto: Eva Øien Didriksen
Publisert Oppdatert

Det siste innenfor plastikkirurgi er en maskin som «smelter» fettcellene i kroppen din med ultralyd. Ingen injeksjoner eller andre inngrep er nødvendig, ingen bedøvelse, antibiotika eller sykemelding behøves. Du kan straks gjøre hva du vil etter behandlingen.

I likhet med slankende proteinpiller og dietter basert på småkaker høres det nesten for godt ut til å være sant, men er det dét?

Del

- Dette ser ut til å være en vel utprøvd metode som ser ut til å gi positive effekter på reduksjon av fett selv om resultatene varierer fra pasient til pasient. Hovedsakelig omtales metoden i tidsskrifter om plastisk kirurgi, sier ekspert på fettceller, Torstein Lindstad (PhD) ved Institutt for molekylær biovitenskap, Universitetet i Oslo.

Ned to kilo på en uke

Eva Øien Didriksen tilbyr slik behandling med maskinen Cavi-Lipo.

- Denne maskinen har vi akkurat fått og på en uke har jeg selv gått ned to kilo. Dette er en perfekt motivasjon, spesielt for oss som har prøvd alt uten resultat, hevder Øien Didriksen.

Fettcellene sprekker

Behandlingen skjer med ultralyd ved at en sonde strykes over huden som er smurt med kontaktgelé.

Om metoden

Metoden fungerer på de fleste plasser på kroppen. En ikke operativ metode basert på ultralydbølger.

Metoden er smertefri og gjennomføres uten bedøvelse. Pasienten kjenner ikke noe spesielt, kanskje en kilende berøring fra instrumentet og litt varme. Ingen arr og ingen restitueringstid.

Metoden er for pasienter som har lokale mindre fettområder som ikke forsvinner med diett eller trening.

Metoden er ikke for å ta bort store områder som man gjør med fettsuging.

Behandlingen er rettet til personer med normal vekt til lett overvekt og som har en sunn livsstil og mosjonerer regelmessig. Ideell for personer uten vektproblem, men som vil forandre kroppens form.

- Maskinen oppleves nesten som litt varm massasje. Man kan høre lyd under behandlingen, men kjenner ingenting, opplyser Øien Didriksen.

Cavi-Lipo ødelegger fettcellene med ultralyd. Maskinen skaper ifølge Øien Didriksen såkalt kavitasjon, det vil si vakuum som får fettcellene til å implodere. Fettcellenes membran sprekker og fettcellene gjøres om til væske som kroppen kvitter seg med den naturlige veien.

Før og etter behandlingsdagen anbefaler Øien Didriksen å drikke mye vann for å lette kroppens prosess med å tisse ut drenert fett.

Kan gi diabetes eller hjerteproblemer

Lindstad advarer mot at metoden kan være helseskadelig, selv om den gir en ønsket kosmetisk effekt.

- Fjerning av underhudsfett ved hjelp av ultralyd kan fungere som en kosmetisk behandling, men det er sannsynlig at gjentatte behandlinger på sikt kan ha negative helsevirkninger og i verste fall øke muligheten for å få diabetes , hjerteproblemer eller kreft , sier Torstein Lindstad.

Tisser ikke ut fettet

Lindstad tror ikke på at alt fettet forlater kroppen gjennom urinen.

- Fettceller er egentlig en god ting for kroppen. For mye løst fett i kroppen, eksempelvis i blodet, hjertet og leveren, er derimot ikke bra, sier Lindstad.

Fettcellene lagrer det farlige fettet uten at det skader kroppen. Ved behov slippes fettet ut og omdannes til energi.

- Ved bruk av ultralyd ødelegger du ekstremt mange celler på en gang og slipper fettet løs. Dette er jeg redd kan ha uheldige konsekvenser.

- Det er urimelig å tro at alt fettet som ødelegges bare tisses ut via leveren. Opphopning av fett i leveren, muskler, hjertet og andre organer forårsaker diabetes, hjerteproblemer og kreft. Men dette tar lang tid å utvikle. Om metoden øker forekomsten av disse sykdommene er ikke testet.

Kun kosmetikk

Du blir heller ikke «sunnere» av å fjerne underhudsfett ved hjelp av denne metoden.

- Dette er kun kosmetikk. Fettet rett under huden, subkutant fett eller underhudsfett, er det som blir borte ved bruk av denne metoden. Man har også mye fett inni magen, viseralt fett, i tilknytning til de store organene. Dette fettet er det ikke bra å ha for mye av. Ny forskning viser at underhudsfettet ikke lager mye problemer med mindre vi snakker om ekstremt store mengder. Det er mye magefett som er farlig, sier Lindstad.

Etterlyser informasjon

Lindstad er også skeptisk til produsenten av Cavi-Lipo. Han etterlyser bedre informasjon om produktet.

- Det ser ut til å komme fra Sør-Korea, men med lite god informasjon. Israel-baserte UltraShape ser ut til å være en mer «seriøs» aktør som gir mer og bedre informasjon, sier Lindstad.

Vær forsiktig hvis ...

Pasienten anbefales å gjøre en legeundersøkelse og ha en fullstendig medisinsk historie.

Kontraindikasjon/forsiktighetsregel for dem med:

  • Nyre og leversykdommer
  • Pacemaker
  • Graviditet og amming
  • Diabetes
  • Blødere og de med blodfortynnende medisiner
  • Forhøyet kolesterol
  • Tumorsykdommer

Kilde: Evaoien.vpweb.no

- Distributøren er i Danmark og de jobber hele tiden med informasjon om produktet, og få det oversatt til norsk. Deres webadresse er www.cavi-lipo.dk, opplyser Øien Didriksen.

Fjerner mannepupper

Hun lover at maskinen kan fjerne opptil en liter fett ved en behandling på en halv time.

Antall behandlinger kommer an på hvor store og hvor mange områder som skal behandles. Øien Didriksen har erfaringer med at maskinen hjelper mot gynekomasti, en slags brystdannelse hos menn.

- Maskinen kan hjelpe menn som har «mannepupper». De blir merkbart redusert etter 4-5 behandlinger. Ved kirurgisk operasjon koster det 20.000 kroner, poengterer Øien Didriksen.

Ingen mirakelløsning

Hun anbefaler generelt fem behandlinger for å få best mulig resultat, og understreker at maskinen er ment for dem som har prøvd alt og synes det er på tide å se resultater - eller dem som er slanke, men har en kroppsdel hvor de ikke blir kvitt underhudsfettet.

- Det er viktig å la folk forstå at uansett hvilket «mirakuløs» maskin som finnes, kommer vi aldri utenom at vi må ha et godt kosthold og regelmessig aktivitet og mosjon.

- Alle trenger en god motivasjon, spesielt når man føler at man er flink med kosten og går turer jevnlig, men føler at ingenting hjelper på.

Les også:

Elin tenkte seg ned 10 kilo

Slankere av å vaske

Deffing er helseskadelig

Flatere mage: Slik unngår du å bli oppblåst

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning