Syn og mobil

Joda, mobilen påvirker øynene dine

Optikere ser resultatene av mobilbruken vår.

MYE TID: Mange av oss bruker mange timer stirrende på mobiltelefonen og andre skjermer hver eneste dag.
MYE TID: Mange av oss bruker mange timer stirrende på mobiltelefonen og andre skjermer hver eneste dag. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Sist oppdatert

De fleste av oss tilbringer mange timer hver dag stirrende på en liten mobil- eller nettbrettskjerm, og det er nok også mange som merker dette på øynene. Kanskje uten at de riktig ser sammenhengen.

– Som optiker får jeg stadig flere kunder som sliter med tørre, irriterte og rennende øyne. Dette er ofte en direkte følge av mye skjermbruk, sier optiker Erik Robertstad.

Når du stirrer og konsentrerer deg, blunker du nemlig sjeldnere enn ellers.

– Og med færre blunk i minuttet, øker sjansen for tørre og irriterte øyne, sier han.

Klarer ikke slappe av

Generalsekretær i Norges Optikerforbund, Hans Torvald Haugo, bekrefter dette.

– Ved mye mobilbruk kan du oppleve såre, røde og vonde øyne. Årsaken er at du ved intens bruk av øynene, blunker mindre, sier han.

Haugo forteller at noen også kan oppleve å se dårlig på avstand etter å ha sett lenge på mobilskjermen.

– Dette skjer fordi øyet på en måte henger seg opp og sliter med å slappe av slik at synet på avstand blir normalt igjen. Mitt råd er derfor å ta pauser fra mobilen innimellom og å ikke holde den for nært over lang tid. Unngå dessuten å tøye strikken når du kjenner at øynene er anstrengt, sier han.

Unaturlig for øynene

At øynene dine blir slitne, er ikke så rart.

– Øynene våre er laget for å arbeide på ulike avstander, så hvis du sitter i timevis med en mobil 30 centimeter fra øynene, kan dette bli meget anstrengende på flere måter. Du har en konstant nær arbeidssituasjon, må fokusere på små detaljer og samtidig en ugunstig sittestilling som blant annet påvirker hodestillingen, sier han.

Dette igjen påvirker blunkefrekvensen og belastningen på muskler inni selve øyet.

Det dreier seg da om muskler som både styrer øynene, muskler rundt øynene og muskler i panne.

– Det er få som syns det er behagelig å holde begge armene rett ut over lang tid, men det er lett når armene kan beveges. Mange ulike funksjoner relatert til å se er også avhengig av muskelbruk, og dynamisk muskelbruk er vanligvis bedre enn statisk, sier han.

Bok eller mobil

Robertstad mener likevel det er lite som tyder på at mobil- og annen skjermbruk påvirker hvor godt du ser.

– Når det gjelder ungdom, er det en viss usikkerhet. Her kan det hende at skjermbruken kan ha en indirekte påvirkning på utviklingen av nærsynthet. For nærsynte voksne vil imidlertid nærsyntheten ha sluttet å utvikle seg, og dermed er det ingenting som kan påvirke den, sier han.

Unntaket er en liten gruppe nærsynte som fortsetter å bli mer og mer nærsynte gjennom hele livet.

– Men for ungdom og denne gruppen har det ingen betydning om de leser en bok eller ser på en mobilskjerm. Utfallet vil bli det samme, sier han.

Vi stirrer

For deg som sliter med irriterte øyne, har det derimot en betydning hva du leser på. Det er nemlig slik at vi blunker mer når vi leser bøker og blader enn når vi ser på skjermer.

– Det er mer krevende for øynene å fokusere på en skjerm, og derfor bruker vi også mer konsentrasjon. Og når vi konsentrerer oss, stirrer vi, sier Robertstad.

Det å velge en bok i papirform fremfor på nettbrett kan derfor være et godt valg for øynene dine.

Vondt i hodet

– Kundene som kommer til meg, klager som regel på sårhet, rødhet, sandfølelse og økt lysømfintlighet. En del merker også at de blir fortere slitne, og har kanskje oftere vondt i hodet eller rundt øynene, sier han.

Fordi plagene i noen tilfeller kamuflerer en synsfeil som kan justeres, bør det alltid foretas en synssjekk av optikeren.

– Det er viktig å være bevisst at disse plagene ikke nødvendigvis kun kommer av mobil- og skjermbruk, sier han.

Videre kan det være aktuelt å behandle med kunstige tårer, rengjøring av øyelokkskanten, varmebehandling av øyelokkene eller øyelokksmassasje.

Vanskelig å sovne

Selv om dette er det vanligste årsaken til at kunder kommer til optikeren med mobilrelaterte plager, er det også andre plager som har sammenheng med måten vi jobber, kommuniserer og underholder oss i dag.

­– Spenning i hode og nakke er vanlig blant dem som tilbringer mye tid ved en skjerm. Dette er fordi over 20 ulike muskler er i bruk samtidig, og det kreves at disse jobber veldig presist sammen, sier han.

Det er også mange som har søvnproblemer. Når vi hele dagen utsettes for blått lys, hemmer dette den naturlige produksjonen av søvnhormonet melanin, og vi kan slite med å sovne om kvelden, sier Robertstad.

Det å ligge med en Ipad eller mobil på sengekanten gjør det hele enda verre, så optikeren slår gjerne et slag for å ta boken tilbake.

Ta pauser

– I tillegg til dette er mitt beste råd til dem som får plager på grunn av mobil- og skjermbruk at de er tar seg pauser innimellom. Ikke stirr på en skjerm mer enn 20-30 minutter omgangen, sier han.

Det er ikke lange pausen som skal til. Reis deg opp og gå litt eller kikk ut av vinduet slik at øynene dine får muligheten til å fokusere på noe litt lenger unna.

– Av den grunn er det gunstig å ha en arbeidsplass med utsyn. Dette gir deg noe å hvile blikket på, sier han.

Vær også bevisst på å blunke innimellom. Det er fort gjort å glemme, men viktig for øynene dine.

– Prøv gjerne å finne en huskeregel som gjør deg bevisst på dette. Du kan jo for eksempel blunke hver gang du trykker ”enter”, sier han. 

Fortsatt litt usikkerhet

Ifølge Haugo pågår det en diskusjon blant optikere om hvor mye mobilbruk skader øynene eller endrer brillestyrken.

– Her forskes det mye og svarene er ikke konsise ennå. Mobil er relativt nytt, og teknologien endrer seg hele tiden. Det er imidlertid kjent at noen kan oppleve store plager etter å ha sett på skjerm over tid, sier han.

Han forteller videre at han også får tilbakemeldinger fra kollegaer som mener de oftere enn før møter nærsynte, unge mennesker.

– Forskning vil avdekke om dette bare er en følelse eller om det er fakta, men at det er flere enn før som er opptatt av synet sitt og hvordan dette påvirkes i hverdagen, er helt sikkert. Dette skyldes at samfunnet vårt er mer visuelt enn noen gang, og vi er mer avhengig av godt syn i ulike situasjoner enn tidligere, sier han.

Vær bevisst

Siden vi ennå ikke kjenner til konsekvensene av overdreven skjermbruk, anbefaler også Haugo å være bevisst hvordan du bruker øynene når du ser på mobil og andre skjermer.

­– For noen vil det være uheldig, for noen vil det være plagsomt, men for mange vil det være helt greit. Inntil vi kjenner alle faktorene ved dagens mobilbruk relatert opp mot syn, er det imidlertid et godt råd å variere. Og hvis du opplever problemer synsmessig eller har spørsmål om eget syn, kan det være lurt å oppsøke en optiker, sier han.

Vil du ha de beste sakene våre på epost? Meld deg på nyhetsbrevet vårt her.

Vil du heller følge oss på Facebook? Lik oss, da vel!

Denne saken ble første gang publisert 22/09 2016, og sist oppdatert 30/04 2017.

Les også