Statiner

Kolesterolmedisin kan forebygge sykdom

Kolesterolmedisin kan være gunstig for alle, også dem uten høyt kolesterol, viser ny forskning.

FARE FOR HJERTESYKDOM: Faren for dødelige hjerte- og karsykdommer ble redusert med 44 prosent hos testpersonene.
FARE FOR HJERTESYKDOM: Faren for dødelige hjerte- og karsykdommer ble redusert med 44 prosent hos testpersonene. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert
MEDIKAMENT SOM VIRKER: Kolesterolsenkende medisin kan ha effekt for flere enn man har trodd.
MEDIKAMENT SOM VIRKER: Kolesterolsenkende medisin kan ha effekt for flere enn man har trodd. Foto: Foto: Crestock

Medisin som tidligere har vært beregnet på personer med høyt kolesterol, såkalte statiner, ser ut til å være nyttige også for dem med et kolesterolnivå innenfor det normale, ifølge BBC News.

Årsaken er at medisinen gir redusert risiko for hjerte- og karsykdommer i fremtiden.

Virker forebyggende

Bakgrunnen for funnene er en studie utført blant 17 800 kvinner og menn. Disse hadde ikke et problematisk kolesterolnivå og heller ingen tegn på hjerteproblemer. Men, deltagerne i studien hadde økte nivåer av blodproteinet CRP, som kan indikere fremtidige hjerte- og karsykdommer.

Studien, som nylig ble publisert i The New England Journal of Medicine, viste at statiner kunne gi en helseeffekt også for disse.

Les også: Enkle knep gir sunnere kolesterol

Betydelig reduksjon

De involverte i forskningsprosjektet tok 20 mg av medisinen hver dag i to år. Resultatet viste en reduksjon av kolesterol med 50 prosent, og av CRP-proteinet med 37 prosent.

Totalt sett er faren for hjerteinfarkt, slag, sykehusopphold på grunn av smerter i brystet og dødelige hjerte- og karsykdommer redusert med 44 prosent, ifølge forskerne bak studien, som er finansiert av legemiddelselskapet AstraZeneca.

Les også: Derfor er det sunt å gå

- Behov for flere studier

Gjennom forskjellige prøver er det mulig å kalkulere en pasients risiko for å utvikle hjerte- og karsykdommer. For dem som befinner seg i faresonen, viser studien at det kan være fornuftig å ta statiner som forebyggende medisin.

- Spørsmålet blir hvem som skal få medisin forebyggende, hvor aggressivt de skal behandles og med hvilke medikamenter, sier Professor Peter Weissberg ved British Heart Foundation.

Professor Weissberg legger til at det er nødvendig å gjennomføre flere studier for å fastslå om det å måle nivået av CRP er den beste måten å identifisere fremtidig sykdom på.

Ifølge Pasienthåndboka kan "de aller fleste kan bruke statiner. Personer med leversykdom og enkelte muskelsykdommer skal ikke bruke preparatene. Det anbefales at kvinner slutter med statiner under svangerskap og amming."

Les også: Stor mage gir dårlig helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning