Et glass rødvin til maten kan være positivt for helsen.

Et glass rødvin til maten kan være positivt for helsen. © Corbis

Den norske legeforening anbefaler nå å nyte et par alkoholenheter om dagen for å unngå åreforkalkning og hjerte-karsykdommer. Årsaken? Alkoholen bidrar til å øke nivået av det gunstige HDL-kolesterolet.

Andre gode og enkle tiltak for å redusere det såkalte "dårlige" kolesterolet, LDL-kolesterolet, og øke mengden av den gunstige HDL-varianten, er trening, røykestopp og vektreduksjon, samt å få i seg mer umettet fett.

Ifølge Tidsskrift for Den norske legeforening bidrar to enheter alkohol daglig til å skyve det såkalt gode kolesterolet 10 prosent i riktig retning. Undersøkelser viser også at det å stumpe røyken gir samme fordelaktige effekt på kolesterolet.

Er du overvektig, bedrer du HDL-kolesterolet med 0,9 prosent for hver kilo du mister. Et kosthold med mindre fett, der umettet fett utgjør den største andelen, er også gunstig for kolesterolsammensetningen.

Les hele saken
Les alt om:

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!