Negleskader

Ti usunne negl-tegn

En enkel måte å sjekke om du er sunn og frisk på.

HELSE I NEGLENE: Ta vare på neglene dine, de kan gi deg nyttig informasjon om helsen din.
HELSE I NEGLENE: Ta vare på neglene dine, de kan gi deg nyttig informasjon om helsen din. Foto: FOTO: Thinkstock
Publisert Oppdatert

- Neglenes utseende kan i aller høyeste grad gi deg en pekepinn på din helse, sier hudpleier Hanna Otneim ved X-trend Hair and Beauty ved X-trend Hair and Beauty i Bergen.

Hudlege Ylva Ohlsson ved Hudlegeklinikken i Oslo bekrefter dette.

- Neglenes utseende kan speile innvortes sykdommer som lungesykdommer, jernmangel samt hudsykdommer som psoriasis og alopecia areata (flekkvis hårtap, red.anm.), sier hun, men påpeker at negleforandringer vanligvis ikke er noe å bekymre seg for.

Ofte vil det komme av alder, uttørking eller skader på neglen, og i enkelte tilfeller kan årsaken være sopp eller bakterier, ifølge hudlegen.

Hun forteller at man også kan få føflekker under og i neglene, og i svært sjeldne tilfeller kan man også få føflekkreft der.

Må ikke skyldes sykdom

Dette bør du legge merke til:

En alvorlig syk negl avviker ganske kraftig fra en normal og frisk negl. Legg merke til forandringer som:

- Farge

- Form

- Konsistens

- Overflatens utseende

- Sitter den godt fast?

Kilde: Hudpleier Hanna Otneim

- En frisk negl skal ha en rosaaktig farge der den er i kontakt med neglesengen, overflaten skal være glatt og den skal være hard, men inneholde fuktighet slik at den ikke fliser seg, sier Otnheim.

Neglen skal vokse rett ut og ikke bøye seg rundt fingeren, og den skal sitte godt fast i neglesengen.

Likevel er det ingen grunn til bekymring bare fordi neglen bøyer seg.

- Om man ellers har en normal og frisk negl, betyr selvsagt ikke en bøyd negl at man har helseproblemer. Har man en negl som avviker fra det som det som er normalt, kan det imidlertid være en indikasjon på flere alvorlige sykdommer og man bør derfor gå til legen og avkrefte at noe er galt, sier Otneim.

Gener spiller inn

SUNNHETSTEGN: En frisk negl skal ha en rosaaktig farge der den er i kontakt med neglesengen, overflaten skal være glatt og den skal være hard, men inneholde fuktighet slik at den ikke fliser seg.
SUNNHETSTEGN: En frisk negl skal ha en rosaaktig farge der den er i kontakt med neglesengen, overflaten skal være glatt og den skal være hard, men inneholde fuktighet slik at den ikke fliser seg. Foto: FOTO: Thinkstock

Hun legger til at i likhet med hår, hud og tenner, vil også neglens kvalitet variere fra person til person, så normalt kan være et vidt begrep.

Dette har nemlig også med gener å gjøre.

- At en person har negler som lett fliser seg, kan bare bety at denne personen ikke kan få lange negler - på samme måte som ikke alle kan få langt hår nedover ryggen. Her kan man ofte se på foreldrene sine og se om de har samme problem, sier Otneim.

Det er også viktig å vaske under neglene når du har vært på do.

Flere årsaker

Hudlege Ylva Ohlsson ved Hudlegeklinikken i Oslo bekrefter at neglene kan si noe om helsen din.

- Vanligvis er negleforandringer ingenting å bekymre seg for. Ofte vil det komme av alder, uttørking eller skader på neglen, og i enkelte tilfeller kan årsaken være sopp eller bakterier, sier hun.

Hun forteller at man også kan få føflekker under og i neglene, og i svært sjeldne tilfeller kan man også få føflekkreft der.

- Men neglenes utseende kan også speile innvortes sykdommer som lungesykdommer, jernmangel samt hudsykdommer som psoriasis og alopecia areata (flekkvis hårtap, red.anm.), sier hun.

Det kan være flere grunner til at du miste håret.

Gå til legen

Negledesigner Violetta Jedrzejczak ved X-Trend Hair and Beauty anbefaler også å ta en tur til legen for en kontroll hvis neglene ikke ser sunne ut.

Hun tror imidlertid ikke at du kan regne med at alle negledesignere oppdager slike sykdomstegn.

NEGEBITING: Biter du negler, er det gjerne et tegn på at de er tørre, eller at du lider av vitaminmangel.
NEGEBITING: Biter du negler, er det gjerne et tegn på at de er tørre, eller at du lider av vitaminmangel. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Thinkstock

Hvis du planlegger å få kunstige negler fordi neglene dine ser stygge ut, bør du derfor først få bekreftet at det bare er utseendet på neglene det er noe galt med.

- På negler som for eksempel fliser seg er det ideelt å legge en gelenegl (en type kunstig negl, red.anm.) slik at man kan få de lange, sunne neglene man ønsker seg. Jeg ville imidlertid ikke lagt en slik negl på negler jeg mener er syke eller som indikerer sykdom, sier Jedrzecjzak.

Hun mener det er viktig at negledesignere tar slike sykdomstegn på alvor, og ber kunden oppsøke lege, i stedet for å tenke på pengene og bare gi kunden de neglene de ber om.

Neglbiting sier også noe

- Husk imidlertid at ikke alt som avviker fra det normale er alvorlig. Mange sliter med flisete og tørre negler, noe som er helt vanlig og kan ha flere årsaker, sier Otneim.

Biter du negler, har du tørre negler eller mangler litt vitaminer, kan dette være årsaker til at neglene fliser seg.

- Ellers får man jo fort betennelser rundt neglene om man biter på neglene eller huden. Dette er også normalt, og indikerer ganske enkelt at man bør slutte å bite på fingrene sine, sier hun.

10 neglforandringer og hva de kan bety:

1. Gule, fortykkede negler:

Kan tyde på psoriasis eller sopp. Ved soppinfeksjon på neglene behandler man med vanlige soppdrepende midler. Neglepsoriasis er vanskelig å behandle, men man kan prøve med kortison.

2. Dype, tverrgående linjer eller furer i neglene:

Kan ses ved hjerte- og lungesykdommer eller etter en tøff infeksjon. Dette kommer av at syretilførselen til neglen har vært nedsatt en stund.

3. Grønnaktig misfarging under neglene:

Kan ses ved bakterieinfeksjon med pseudomonas. Kan behandles med antibioktika. Slike infeksjoner ses oftest hvis man er mye i fuktige miljøer som boblebad eller ofte er i kontakt med vann.

4. Blåaktig misfarging av neglene:

Kan tyde på oksygenmangel ved alvorlige hjerte- og lungesykdommer.

5. Bleke, flate negler:

Kan ha sammenheng med blodmangel eller anemi.

6. Små nedsenkninger i neglene:

Mulig tegn på at du har psoriasis.

7. Hvite flekker på neglene:

Dette er skader på neglen og ikke kalkmangel slik en del tror.

8. Flat eller konkav negleflate:

Kan tyde på jernmangel, men kan også være arvelig.

9. Svake, skjøre negler:

Skydes gjerne uttørking. Svært hyppig kontakt med vann kan også gjøre neglene skjøre og føre til at de lett fliser seg.

10. Langsgående striper:

Hårsykdommen Alopecia areata kan også påvirke neglene med langsgående striper.

Kilde: Hudlege Ylva Ohlsson ved Hudklinikken

Trykk her og følg Klikk Helse på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få ukentlige oppdateringer på epost

Les også:

Advarsel til kåte damer

Gladnyhet til menn med liten penis

Slik får hun den sterkeste orgasmen

Dette gjør du feil når du vasker hender

Dette forsinker skallethet hos menn

- Homeopatisk medisin er bare vann

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning