snørr

Dette kan fargen på snørret ditt fortelle deg

Har du grønt, gult eller brunt snørr? En amerikansk snørr-skala kan gi deg svaret.

SNØRR: Er snørret ditt gult, grønt eller rødt? Forskjellig farge på snørr kan bety forskjellige sykdommer.
SNØRR: Er snørret ditt gult, grønt eller rødt? Forskjellig farge på snørr kan bety forskjellige sykdommer. Foto: Getty Images
Publisert Oppdatert

Snørr er noe vi produserer hele tiden. Det renser nesen for potensielle sykdomsfremkallende stoffer ved å transportere disse bakover i nesen slik at de svelges ned i magen.

Ifølge Øystein Eskeland, overlege på Ahus og spesialist i øre nese hals sykdommer ved Drøbak ØNH AS, er vanlig snørr som oftest gjennomsiktig og tyntflytende. Tilstander som irriterer nesen vil gjøre at snørrproduksjonen øker i volum.

- Blir det betennelse vil du se at snørret blir tykkere og forandrer farge til gul eller grønn, sier han, og utdyper:

- Fargeforandringen skyldes at slimhinnen, som svar på betennelse, produserer mer forsvarsmekanismer som hvite blodlegemer og immunstoffer som skilles ut i snørret.

Fargen og konsistensen på snørret sier litt om grad av betennelse, men ikke hvilken sykdom som foreligger. Det som skaper betennelse kan være alt fra allergi, forkjølelsesvirus, uspesifikke slimhinnebetennelser og bakterielle slimhinne-/bihulebetennelser. Soppinfeksjoner i nesen er ikke vanlig i Norge.

Les også: Gjør du dette hver dag, forebygger du 30 sykdommer

Plagsom snørrproduksjon

Når det gjelder pasienter med mye allergi eller med kronisk slimhinnebetennelse, så vil disse nærmest ha konstant snørrproduksjon med noe farge.

Ved plagsom snørrproduksjon med nesetetthet og redusert luktesans, bør dette utredes hos lege for å få stilt riktig diagnose og satt i gang rett behandling, råder Eskeland.

- Omtrent 20% av befolkningen har allergi som kan påvirke snørrproduksjonen. Hos de med allergi vil forkjølelse og støv lettere gi betennelse med farget snørr. Mye farget snørr vil hos enkelte ikke alltid bety at vedkommende er veldig syk, påpeker legespesialisten.

Fargens betydning

Den amerikanske helseklinikken Cleveland Clinic har utviklet en fargeskala for snørr.

- Denne fargeskalaen har en god del poenger du kan ta med deg, sier Eskeland.

Ifølge Ørjan Olsvik, professor ved Institutt for medisinsk biologi ved Universitetet i Tromsø, er skalaen ikke medisinsk validert.

- Verden er ikke så enkel, selv om jeg skulle ønske det.

Under følger årsaker til seks ulike typer snørr hos voksne. Disse er utarbeidet av den amerikanske klinikken:

Klart snørr

Du bør oppsøke lege dersom du har:

- Blødninger fra nesen uten sikker årsak
- Tyntflytende, vannaktig og klar væske fra et nesebor
- Kraftig purulent (pussholdig, gult eller grønt) sekret fra nesen som varer i over to uker
- Smerter i bihuler med feber og purulent snørr
- Ensidig (mest på den ene siden) purulent snørr

Kilde: Øystein Eskeland, overlege på Ahus og Spesialist i øre nese hals sykdommer ved Drøbak ØNH AS

Du er normal. Klart slim består i hovedsak av vann med proteiner, antistoffer og oppløste salter. Det nasale vevet produserer dette hele tiden. Det meste renner ned halsen og løses opp i magen.

- Det er tårevæske som renner fra øynene, ned en liten kanal og deretter inn i nesen. Da begynner det å renne, sammen med litt slim fra bihulene, forklarer Olsvik.

Les også: Dette bør du vite om leverflekker

Hvitt snørr

Du er blokkert. Hovent, inflammert (betent) vev i nesen saktner denne strømmen av slim og får det til å miste fuktighet og bli tykt og tåkete. Det kan være et tegn på nasal infeksjon eller en forkjølelse.

- Det er forbindelser mellom bihulene, som er hulrom i ansiktsskjelettet, også i pannen, og en slags tynn øre-nese-kanal, sier Olsvik, og legger til:

- Så når bihulene tetter seg får du også vondt i hodet, øredur (eventuelt mellomørebetennelse), og da kan det være behov for store mengder nesedråper for å åpne opp.

Gult snørr: Et tegn på at forkjølelsen eller infeksjonen går fremover. Forsvarsceller strømmer til stedet for den mikrobielle infeksjonen. Hvite blodceller eller hvite blodlegemer er blant disse, og skilles ut i snørret så det får et snev av oker. Forkjølelser varer vanligvis i 10-14 dager. Ro ned og vent til det går over.

Grønt snørr

Immunforsvaret ditt kjemper for å slå det grønne snørret tilbake. Slimet er tykt med døde, hvite celler og andre vrakrester fra kampen.

Er du fortsatt syk etter 12 dager bør du kanskje oppsøke en lege. Det kan være bihulebetennelse, en bakteriell infeksjon. Hvis du har feber eller begynner å kjenne at du er kvalm i tillegg bør du komme deg til lege.

Rosa eller rødt snørr

Rosa eller rødt snørr er blod, ifølge Cleveland Clinic.

Nasalvevet i nesen har på en eller annen måte blitt ødelagt. Årsaker kan være fordi det er tørt, irritert eller det har fått en form for støt. Hvis du har brunt snørr kan det være blod, mest sannsynlig er det noe du har inhalert som har gitt farge stil snørret.

Svart snørr

Hvis du ikke røyker eller bruker ulovlige stoffer, kan svart slim bety alvorlig soppinfeksjon. Disse infeksjonene oppstår vanligvis hos mennesker med kompromittert eller svekket immunforsvar. Dersom du er blant disse, har du nok vært hos legen allerede, hvis ikke, bør du gå.

– Finner man ikke åpenbar grunn til brunt eller svart snørr, kan det være tegn på nekrose av tumorvev eller alvorlig infeksjon, og da bør du oppsøke lege, sier Eskeland.

Les også: Symptomer på forkjølelse

Les også: Hvorfor nyser man?

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning