Influensa

Symptomene som betyr influensa

Her er symptomene som viser at du ikke bare er forkjølet, men har influensa.

INFLUENSA: Virussykdommen gir helt tydelige, generelle og kroppslige symptomer med muskelverk og hodepine.
INFLUENSA: Virussykdommen gir helt tydelige, generelle og kroppslige symptomer med muskelverk og hodepine. Foto: Gettyimages.no
Publisert Oppdatert

Symptomene kommer fort: Du får kanskje ikke alle på en gang, men de fleste vil komme i tur og orden.

Du har feber, føler deg slapp, har hodepine, frysninger, muskel- og leddsmerter, sår hals og tørrhoste.

- Influensa gir helt tydelige, generelle og kroppslige symptomer med muskelverk og hodepine. Man føler seg rett og slett helt mørbanka i flere dager, i tillegg til sterk feber, sier spesialist i allmennmedisin, Kari Løvendahl Mogstad.

Influensa eller forkjølelse?

Men hvordan kan du vite at du ikke bare er forkjølet?

- Det kan være vanskelig å skille mellom forkjølelse og influensa - og av og til greier man heller ikke skille dem, sier Martin Herrstrøm, apoteker og farmasøyt ved Apotek1 i Nydalen i Oslo.

Det er likevel et par ting som skiller influensaen fra forkjølelsen.

Forkjølelse kommer som regel gradvis. Influensaen er kommet som kastet på deg. Det er store sjanser for at du følte deg frisk kvelden før. Har du feber i tillegg kan du være ganske i din sak; Dette er en god, gammeldags sesonginfluensa. Og du kan snu deg rundt - og prøve å sove videre med god samvittighet.

- Da vil du etter alt å dømme være slått ut av typiske febersymptomer som slapphet og verking i muskler og ledd - og denne tilstanden vil vare fra sju til ti dager, sier Herrstrøm.

Les også: Symptomer på forkjølelse

Influensa symtomer

Symptomer er som andre øvre- og nedre luftveissykdommer: hodepine, muskelverk, slapphet, muskelsvakhet, gjerne høy feber, frysninger og sår hals.

- Men man kan ha influensalignende symptomer uten at det er en riktig influensasykdom. Influensaen kommer i epidemier, og det er nye virus som angriper oss. Alle husker svineinfluensaen som vi hadde for en stund siden, sier Løvendahl Mogstad.

Tegn på influensa

1. Akutte symptomer
2. Feber (over 38 grader) og frysninger
3. Sår hals, tung pust og tørrhoste 4. Slapphet
5. Hodepine
6. Muskel- og leddsmerter
7. Noen får også diaré og oppkast.

Kilde: Martin Herrstrøm, apoteker og farmasøyt, Apotek1

Når influensaen kommer over deg, føler du deg rett og slett elendig. Det verker på steder i kroppen du ikke visste eksisterte, og det er lite som virker mer fristende enn å krype under dynen.

- Influensaen starter gjerne med at feberen går i været, og deretter kommer kroppsplagene og slappheten. Halssmerter og hoste kan komme etter hvert, og slik kan man kjenne seg i en til to uker, sier Mogstad.

Les også: Hvordan blir kvitt forkjølelsen

Influensa behandling

Hva gjør du? Hold sengen, hold jevnest mulig temperatur, drikk mye vann og bruk eventuelt paracet eller ibux for å lindre smerter og feberen samt slimhinneavsvellende midler.

Det finnes ingen måte å lure seg unna influensaen på når du først er smittet. Da kan du legge deg tilbake i putene med god samvittighet - og eventuelt sende noen andre på apoteket. Nå gjelder det først og fremst å lindre symptomene.

- Vi kan ta toppen av feberen, kroppssmerter og hodepine med for eksempel reseptfrie legemidler som Paracetamol og Pinex, og her finnes remedier for alle aldersgrupper i form av stikkpiller, mikstur og vanlige tabletter, sier Herrstrøm.

Et annet lindrende råd er å skylle neseganger og gurgle luftveiene med saltvann. Du kan lage saltblanding selv eller kjøpe det ferdig blandet og sterilt på apoteket.

Influensa er en årlig, sesongpreget sykdom som inntreffer i epidemier om vinteren over hele verden. Årsaken til at sykdommen inntreffer er forskjellige virus - influensavirus A og B.

- Man føler seg ofte svært syk, men tilstanden går raskt over. Hos eldre, barn og folk med kronisk lunge- eller hjertesykdom kan influensa være alvorlig, sier allmennlege Svein Høegh Henrichsen.

Av den grunn anbefales risikogruppene, pårørende samt de som jobber med disse gruppene i helsevesenet å vaksinere seg hvert år.

Les også: Dette betyr fargen på snørret ditt

Hvor lenge varer influensa?

I følge Folkehelseinstituttet har som oftest influensa en varighet på en ukes tid, mens inkubasjonstiden vanligvis er på 2 dager.

Det er også vanlig å være trøtt i noen uker etter det, og hosten kan vedvare en stund. Får man en ny runde med feber, er det grunn til å være på vakt.

Kontakt lege:

- Dersom symptomene blir verre eller varer lenge
- Om du, etter å ha blitt bedre, blir syk igjen
- Om du får problemer med magen og, kaster opp,
- Om du får feber på rundt 40 grader, skjelvinger, brystsmerter eller hoster opp gulgrønt slim

Kilde: Folkehelseinstituttet

- Det kan bety at man har fått en bakteriell infeksjon som komplikasjon til influensaen. Ved slik mistanke bør lege kontaktes, skriver Folkehelseinstituttet på sine nettsider.

Influensa smitte

Har du influensa, er du også smittebærer, noe som gir deg enda en grunn til å holde deg hjemme.

- Influensaen går i hele kroppen - og er mer omfattende enn en vanlig forkjølelse, sier Marianne Riise Bergsaker, overlege ved vaksinasjonsavdelingen på Nasjonalt Folkehelseinstitutt.

Influensa skyldes et virus. Virus forårsaker også forkjølelse som sitter i de øvre luftveiene.

De har også en del andre ting felles, som tett nese, sår hals og hodepine. Og en uimotståelig trang til å holde sengen.

Folkehelseinstituttet forklarer at du kan smitte andre med influensa allerede dagen før symptomene viser seg, og du kan være smittsom i tre til fem dager. En huskeregel er at man har smitten så lenge man har feber.

Det er da naturlig nok lurt å begrense omgangen med andre så mye som mulig, holde seg unna kroppslig kontakt, hoste og nyse i papirlommetørkler og vaske hendene godt.

Les også: Slik smitter forkjølelse

Ta influensavaksine?

Influensa skyldes virus og det er derfor virkningsløst å gi antibiotika. Det virker nemlig bare på bakterier.

En influensavaksine trenger også en til to uker på å gjøre sin virkning i kroppen og for å ha optimal effekt. Men så lenge du føler deg frisk, kan du ta den.

- Har du allerede blitt smittet, er det for sent med vaksine, sier Riise Bergsaker.

- Det som gjelder er å ta det veldig med ro. Hold sengen, og ta eventuelt smertestillende midler mot smerter og feber, sier lege Løvendahl Mogstad.

Hun anbefaler også at gravide i andre og tredje trimester tar influensavaksine.

Du kan lese mer om influensa her: helseleksikonet.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning