- Dette er helt ekstremt

Flere syltetøy-varianter inneholder mer sukker enn bær.

MATHJELP: «Matagentene» ser nærmere på innholdet av bær og sukker i syltetøy.
Publisert

(SIDE2): Nordmenn er på verdenstoppen når det gjelder å spise syltetøy, men til tross for at det bugner av bær i norsk natur er vi ikke flinke til å plukke våre egne bær.

Bærene kommer fra Sverige

I TV-programmet «Matagentene» undersøker man hva som egentlig er i maten vi spiser,  hvordan den lages og hva ekspertene mener om dagens matindustri.

I denne ukens episode er det blant annet bærplukking og syltetøyproduksjon som er tema.

- Det finnes ingen som plukker bær til syltetøyproduksjon i Norge, sier programleder Thea Olsen og kollega Espen Fiveland må dra til Sverige for å finne ut hvor syltetøybærene kommer fra.

Hvert år kommer det nemlig rundt 6000 bærplukkere fra Thailand til Nord-Sverige hvor de blir i cirka to måneder for å plukke bær.

BÆR: Norske syltetøyprodusenter kjøper svenske bær, plukket av thailendere.

- Disse plukker opptil 100 kilo bær hver i løpet av én dag, forklarer Fiveland. 

Og mange av disse bærene selges altså videre til Norge. 

Men til tross for at vi både importerer bær fra søta bror og at vi selv har flere millioner bær i de norske skoger, så er det ikke nødvendigvis dette som er hovedingrediensen i syltetøyglassene.

Sukker og vann

Thea Olsen reiser til Norges største syltetøyprodusent Nora, som eies av Stabburet, for å få mer informasjon om hvordan «Noras hjemmelagde syltetøy» blir laget.

Hva er det som gjør at dette syltetøyet er hjemmelaget?

- Alle skjønner jo at fabrikkprodusert syltetøy ikke kan være hjemmelaget, men vi mener at smaken er som hjemmelaget, sier Jens Erik Dobloug som er fabrikksjef for Nora Brummundal.

- Syltetøyprodukter i dag har forskjellig bærinnhold. I Norge har vi en egen forskrift som sier at det må være minium 40 prosent bær, forklarer fabrikksjefen på Nora.

De fleste syltetøyproduktene ligger akkurat på denne miniumsgrensa.

- Hva er da resten? spør «Matagentene»-programlederen. 

- Sukker, vann, fortykningsmiddel og konservering, sier Dobloug.

- Men vet du hvor mye sukker og vann det er i syltetøyet?

- Det vet vi veldig godt, men nå spør du om ting som vi ikke kommer til å si detaljer på, svarer fabrikksjefen. 

EKSPERTHJELP: Ernæringsstudentene ved Høgskolen i Oslo og Akershus målte opp det hvor mye sukker, vann og bær det er i ulike syltetøyglass.

- Mer sukker enn bær

For å finne ut hvor mye sukker, vann og bær det egentlig er i ulike fabrikkproduserte syltetøy reiser programlederen til Høgskolen i Oslo og Akershus. 

Med hjelp fra husstellærer Mone Sæland og studenter ved avdeling for samfunnsernæring finner man ut mer om sukkerinnholdet i de ulike syltetøyglassene.

- Fem syltetøyglass har mer sukker enn bær, mer enn førti prosent, sier Thea Olsen.  

Og ernæringsstudentene er enige om funnene: 

- Dette er helt ekstremt, mener en student. 

- Det er unødvendig mye sukker.

- Dette er sukkertøy, ikke syltetøy, mener andre. 

«Matagentene» ser du på TV 2 torsdager klokken 20:00.