Sex og menstruasjon

Derfor sier hun nei

Mange kvinner ønsker å ha "sexfri" under menstruasjonen. Her ser du hvorfor.

FORSTÅR IKKE: Noen menn har vanskeligheter med å forstå hvorfor hun ikke har lyst, og tror hun sier nei bare på grunn av blødningene.
FORSTÅR IKKE: Noen menn har vanskeligheter med å forstå hvorfor hun ikke har lyst, og tror hun sier nei bare på grunn av blødningene. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.no
Publisert Oppdatert

Dette sliter hun med

I uken før mensen:

 • Depresjon
 • Irritabilitet
 • Søvnproblemer
 • Ømme bryster
 • Oppblåsthet
 • Tretthet og tap av energi

Under mensen:

 • Hodepine
 • Smerter i underlivet
 • Smerter i korsryggen
 • Kvalme og kanskje oppkast
 • Diaré
 • Svettetokter

Kilder: Doktor Online, Helsenett, Wikipedia

Forstill deg en uke med kvalme, diaré, hodepine, svette, ømhet i kroppen og smerter i nyrene og magen.

Sånn oppleves det for mange kvinner å ha mensen.

Ikke i kveld, kjære

Halvparten av alle kvinner har en eller flere plager i forbindelse med pms og menstruasjonen. En av ti er så uheldige at de er igjennom samtlige punkter på listen til høyre. Da er nok tanken på sex langt unna bevisstheten. Og for noen menn oppleves dette som avvisning.

- Hvordan bør kvinner forholde seg til kjærester som ønsker sex i "jordbæruka"?

- Det er i utgangspunktet ikke noe problem å ha sex under mensen, og mange bruker det som en hjelp til å lindre smerter og ubehag. For dem som har så vondt at det går ut over lysten, er det ikke annerledes å si nei under mensen enn ellers, sier spesialist i sexologisk rådgiving og assisterande daglig leder Tore Holte Follestad ved Sex og Samfunn - Senter for ung seksualitet.

- Hva om han snur seg vekk og ikke ønsker nærhet når hun sier "nei"?

- Det synes jeg er umodent, i så fall. Da ville jeg kanskje revurdert forholdet, sier Holte Follestad.

Snakk sammen

- Egentlig handler dette om hvordan man forvalter egen seksualitet. Det kan også handle om manglende grensesetting for sin egen del, og så kommer det til uttrykk når hun har mensen, fordi det da er "allment aktseptert" at man ikke har sex, sier Tore Follestad.

Les også: Alt om PMS

- Blir det sånn, tror jeg det dreier seg om en kombinasjon av dårlig kommunikasjon fra kvinnen og manglende forståelse fra mannen. Jeg jobber også som sexologisk rådgiver for par under 30 år, og ser at problemet kan være at de snakker forbi hverandre. Man må snakke om "hva er sex for meg?" "Når har jeg behov for sex?" Og "når har jeg behov for nærhet?". Hvis man aldri har snakket sammen, kan man ikke vite hva som skjer oppe i hodet til den andre.

Sexologen legger til at valg av tidspunkt er vesentlig i forhold til om man klarer å snakke sammen på en ordentlig måte.

- Ta det opp utenom mensuken, en gang dere begge er opplagt og ikke har det så tett innpå dere, råder Tore Holte Follestad.

Har du spørsmål om sex og samliv? Spør sexolog Gro Isachsen her.

Periodisk

"Kroppen er mest innstilt på befruktning midtveis i menstruasjonssyklusen. Blir man ikke befruktet i denne fasen, faller progesteron- og østrogenverdiene igjen, og den omfattende blodtilførselen til livmorslimhinnen opphører til en slik grad at slimhinnen dør og utsondres fra kroppen i form av en menstrusjonsblødning", skriver gynekolog og overlege ved Regionsykehuset i Trondheim, Mette Moen, på Doktor Online .

Les hele saken her: Alt om menstruasjonsplager

Les også:

Får orgasme av å føde

Manglende sexlyst i 20-årene

Tilbake til Klikk Helse

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning