Derfor liker du ikke disse matvarene
Mange opplever smaksendringer når de kommer i denne alderen.

(SIDE2): Slik påvirker alderen din smaksløkene.
Begynner å like «voksenmat»
Oliven, blåmuggost og ansjos var nok ikke de matvarene de fleste av oss var mest glad i som barn, men etter hvert som man blir eldre så er det mange som også merker at matvarer som før smakte «æsj», faktisk ikke er så ille likevel.
Ifølge en ny undersøkelse hevder forskere at det er i tjueårene at vi starter å like typisk «voksenmat» som nettopp oliven og ansjos.
I tjueårsalderen begynner vi å sette større pris på mer komplekse og sterkere smaker som for eksempel ulike typer oster basert på geitemelk, chilisaus og avokado, ifølge Daily Mail.
Større toleranse for sylteagurk og blåskjell
Tidligere har forskere blant annet påpekt at smakssansene våre endres avhengig av hvordan smaksløkene våre avtar med alderen, skriver den britiske avisen. Babyer er født med et begjær for søte ting og små barn har flere smaksløker enn voksne, slik at sterke smaker vil være en mer intens smaksopplevelse for smårollingene.
LES OGSÅ: Du kan trene smaksløkene dine til å like sunn og frisk mat
I voksen alder har man færre smaksløker, cirka en tredjedel av det man hadde som barn, og derfor har man også større toleranse for kraftige smaker.
For eksempel så smaker ikke sylteagurk og hvitløk særlig godt før man er rundt 19 år, ifølge undersøkelsen.
Oster laget med geitemelk, som blant annet chevre og fransk geitost, er noe man lærer å sette pris på i slutten av tjueårene.
- Vårt forhold og utvikling til mat starter i en svært tidlig alder, og det kan også påvirke hva vi spiser i løpet av resten av livet, forklarer ernæringsterapeut Karen Poole.
- Smaksløkene våre lærer oss å gjenkjenne mat som enten godt eller vondt, og etter hvert som vi blir eldre så vil oppfattelsen av hvordan ting smaker endre seg fordi antall smaksløker blir redusert. Sterke, bitre smaker blir mer interessant og ikke fullt så skummelt, hevder ernæringsterapeuten.