Sukker

Derfor bør du velge naturlig søtt

Bær, tørket frukt eller honning gir søtsmak med bonus.

NÆRING: Velger du naturlig sødme i maten, tilfører du samtidig kroppen næringsstoffer.
NÆRING: Velger du naturlig sødme i maten, tilfører du samtidig kroppen næringsstoffer. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Rådene er mange når det gjelder søtsmak.

- Mens noen forsøker å bytte ut raffinert, hvitt sukker med moderate mengder naturlig søtsmak, sverger andre til kunstige, kalorifrie alternativer, sier lege og forfatter Berit Nordstrand.

Bare til fest

Nordstrand mener at kaker gjerne må komme med kunstig tilsetning dersom det skjer sjelden, men at hverdagsmat bør bygge kroppen med naturlige ingredienser, og hun foreslår heller å nyte søtsmak i form av søtstoffee fra søte urter, honning, kokosblomstnektar, bær og dadler.

- Min oppfatning er at det er smartere for helsen å begrense bruken av søtsmak fremfor å dekke søtbehovet med kjemikalier. Har du sterkt sukkersug, kan du også forsøke å avsukre kroppen, sier hun.

Da vil du få økt følsomhet for søtt, og matvarer du tidligere ikke syns smakte særlig søtt, vil oppfattes som søtere.

Kalorier teller ikke likt

Så selv om noen søtningsmidler lokker med null kalorier og karbohydrater, mener Nordstrand det er andre ting som bør telle mer.

- Ikke alle kalorier teller likt. Rårørsukker og honning inneholder nesten like mye kalorier som vanlig sukker, men produktene inneholder også byggeklosser som kroppen har bruk for. Det er langt viktigere å telle byggeklosser per tygg enn kalorier hvis du skal ha det bra i kropp og sinn, sier hun.

Mens det raffinerte sukkeret krever vitaminer fra kroppen når det skal omdannes til energi, kommer naturens eget søtt i uraffinert tilstand og med akkurat de byggeklossene du trenger for å forbrenne sødmen til energi.

- Da får du magisk plantekraft med på kjøpet og stjeler i alle fall ikke næring fra kroppen din, sier hun.

Mindre blodsukkerpåvirkning

- Å søte mat med bær eller frukt er et kjempefint alternativ til å bruke raffinert sukker. Også honning, lønnesirup og yaconsirup er fine naturlige søtningsmidler, som er mye bedre alternativer enn hvitt bordsukker, sier Camilla Hoel.

Søte, naturlige alternativer

  • Bær
  • Frukt
  • Dadler
  • Fiken
  • Honning
  • Rårørsukker
  • Lønnesirup
  • Yaconsirup
  • Kokosblomstnektar
  • Søte urter

Kilder: Berit Nordstrand og Camilla Hoel

Velg alltid bare litt

Kunstig søtning gir alltid mindre kalorier enn raffinert sukker, fruktose eller sukrose, men likevel bør de ikke inntas i ukritiske mengder.

- Selv om noe er ufarlig i moderate mengder, vil det kunne by på problemer om man inntar mye av det. Mange vil få mageproblemer, og overforbruk av kunstig søtning over en lengre periode har også til gode å bli forsket på hos mennesker. Muse- og rottestudier viser imidlertid at store mengder aldri er positivt, sier Camilla Hoel.

Hoel jobber i Fitnessbloggen.no (som i likhet med Klikk.no eies av Egmont), er livsstilscoach og har mastergrad i molekylærbiologi.

Hun forteller at frukt, bær, honning og andre naturlige matvarer ofte vil ha en litt lavere glykemisk indeks enn raffinert sukker, og at det derfor heller ikke vil påvirke blodsukkeret i like stor grad med mindre man spiser veldig mye på en gang.

Ikke ubegrensede mengder

Næringsinnholdet er også et ganske annet.

- Det er bedre å velge naturlige søtningsmidler som frukt og honning da disse kommer med flere mikronæringsstoffer og dermed har en positiv helsefordel sammenliknet med raffinert sukker. Det hvite sukkeret inneholder kun tomme kalorier, sier hun.

Husk likevel at de naturlige søtningsmidlene også inneholder kalorier.

Man bør derfor ikke spise ubegrenset selv om dette altså er bedre alternativer.

- For å få ned kalorimengden, kan det jo være en løsning å bruke halvparten honning og halvparten av for eksempel sukrin, som er et sukkeralkohol uten like mye kalorier, foreslår Hoel.

Sunn snacks

- Mitt råd er helt klart at du koser deg med naturlig søtsmak som gjør kroppen din godt, og ikke hvitt sukker som gir blodsukkerkaos i kroppen og trigger søtsug, fortsetter Nordstrand. 

Er du fysen på noe søtt, kan du ifølge legen gjerne lage deg litt fruktsalat, gresk yoghurt søtet med honning, ristede nøtter eller andre enkle desserter som kan lages på et par minutter i en blender.

- I min familie lager vi blant annet bringebærsorbet, sjokolademousse, sjokoladekuler, nøttesjokolade og mye mer i hverdagen. Men vi lager dem da med rene ingredienser og uten tilsatt, hvitt sukker. Ta gjerne barna med på dessertlaging og kakebaking, så nyter også de de naturlige ingrediensene enda mer, sier hun.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning