Denne maten tror amerikanerne er sunn
Store forskjeller på hva folk flest og ernæringsfysiologer mener er sunt å spise.

(SIDE2): «Er det sunt å spise sushi?» - «Er kokosolje sunt?».
Det er liten tvil om at det er mange meninger om hva som er sunt og ikke når det gjelder spisevaner og matvalg.
Her hjemme slo nylig Folkehelsedirektoratet fast at det er mer sjokolade enn fisk i barnas kosthold.
Bevisst markedsføring fra produsentene og uheldig fremstilling av ulike matvarer i media og i sosiale medier kan bidra til at mange matvarer oppfattes som sunne og helsefremmende selv om de egentlig ikke er av det mest næringsrike valget.
SE OGSÅ:- Enkel trening for uambisiøse sommertrenere

Vi vet ikke alt
Ney York Times har i samarbeid med datainnsamlings-firmaet Morning Consult spurt flere hundre ernæringsfysiologer hva slags matvarer de mener kan defineres som sunt og ikke.
Alle ernæringsfysiologene som deltok i undersøkelsen er medlem i The American Society for Nutrition.
Deretter ble de samme spørsmålene stilt til et representativt utvalg av den amerikanske befolkningen.
Til sammen skulle de rangere over 50 ulike matvarer.
Resultatene tyder på at det er overraskende store sprik på hva folk flest mener er sunt og hva ernæringsekspertene oppfatter som sunne matvalg, og det var også mange varierende svar fra ernæringspanelet, ifølge NY Times.
Avisen skriver at de sprikende resultatene kanskje kan skyldes at det i de siste årene har blitt presentert mange forskjellige studier med ulike konklusjoner om fett og karbohydrater.
- For tjue år siden visste vi omtrent 10 prosent av det vi trenger å vite om ernæring. I dag vet vi omtrent 40-50 prosent, sier Dariush Mozaffarian, dekan ved the Tufts Friedman School of Nutrition Science and Policy.
Mye som påvirker
Noen av matvarene var det bred enighet om. For eksempel blir kål, epler og havregryn av de fleste klassifisert som «sunt», mens matvarer som sjokoladekjeks, sukkerholdig brus og pommes frites er «usunt».
Det er viktig å påpeke at det er flere utfordringer med å lage en slik rangering. Det finnes ikke noe enkelt fasitsvar på hva slags matvarer som er sunne og ikke. Hva som kan defineres som «sunt» eller ei vil påvirkes av mange faktorer, for eksempel energibehov, matallergier og porsjonsmengde.
- Det finnes ikke usunn mat, bare usunne mengder, har Camilla Andersen, som har mastergrad i samfunnsernæring, tidligere uttalt flere ganger til Side2.
Side2 gjengir noen av matvarene som har blitt rangert i undersøkelsen her:
Antall prosent av de spurte som mener matvaren passer inn i beskrivelsen «sunn»:
Epler
Ernæringsfysiologer: 99 prosent
Folk flest: 96 prosent
Havregryn
Ernæringsfysiologer: 97 prosent
Folk flest: 92 prosent
Kylling
Ernæringsfysiologer: 91 prosent
Folk flest: 91 prosent
Kokosolje
Ernæringsfysiologer: 37 prosent
Folk flest: 72 prosent
Frozen yoghurt
Ernæringsfysiologer: 32 prosent
Folk flest: 66 prosent
Granola
Ernæringsfysiologer: 47 prosent
Folk flest: 80 prosent
Appelsinjuice
Ernæringsfysiologer: 62 prosent
Folk flest: 78 prosent
Quinoa
Ernæringsfysiologer: 89 prosent
Folk flest: 58 prosent
Tofu
Ernæringsfysiologer: 85 prosent
Folk flest: 57 prosent
Sushi
Ernæringsfysiologer: 75 prosent
Folk flest: 49 prosent
Hummus
Ernæringsfysiologer: 90 prosent
Folk flest: 66 prosent
Rødvin
Ernæringsfysiologer: 70 prosent
Folk flest: 52 prosent
Reker
Ernæringsfysiologer: 85 prosent
Folk flest: 69 prosent
Popkorn
Ernæringsfysiologer: 61 prosent
Folk flest: 52 prosent
Helmelk
Ernæringsfysiologer: 63 prosent
Folk flest: 59 prosent
Biff
Ernæringsfysiologer: 60 prosent
Folk flest: 63 prosent
Cheddarost
Ernæringsfysiologer: 57 prosent
Folk flest: 56 prosent
Hamburger
Ernæringsfysiologer: 28 prosent
Folk flest: 29 prosent
Sukkerfri brus
Ernæringsfysiologer: 18 prosent
Folk flest: 16 prosent
Hvitt brød
Ernæringsfysiologer: 15 prosent
Folk flest: 18 prosent
Sjokoladekjeks
Ernæringsfysiologer: 6 prosent
Folk flest: 10 prosent
Penøttsmør
Ernæringsfysiologer: 81 prosent
Folk flest: 79 prosent
Bakt potet
Ernæringsfysiologer: 72 prosent
Folk flest: 72 prosent