Denne maten bør du ikke varme opp i mikrobølgeovn

Ris og egg er på «nei»-lista.

LETTVINT, MEN OGSÅ FARLIG: Hvis du varmer opp feil mat i mikrobølgeovnen kan det føre til magetrøbbel. 
LETTVINT, MEN OGSÅ FARLIG: Hvis du varmer opp feil mat i mikrobølgeovnen kan det føre til magetrøbbel.  Foto: (Colourbox)
Publisert

(SIDE2): Mikrobølgeovn kan være et kjekt hjelpemiddel på kjøkkenet. Men det finnes noe restemat du bør unngå å varme opp igjen på denne måten.

For ifølge Food Standars Agency så er det en rekke matvarer du bør holde unna mikrobølgeovnen, skriver The Mirror.

Riktig oppvarming

I verste fall kan du nemlig bli syk og matforgiftet av restemat som blir varmet opp flere ganger i mikroen.

Mattilsynet skriver på sine hjemmesider at mikrobølgene virker annerledes enn vanlig oppvarming.

«Avhengig av størrelse, fasong og blant annet fordeling av fett og vann i matvarene, kan det oppstå varme og kalde områder ved oppvarming i mikrobølgeovn. Dette kan være et problem, særlig i forhold til dreping av sykdomsfremkallende bakterier», informerer Mattilsynet.

Du bør ikke varme opp maten flere ganger, én gang er nok, og sørg for å velge riktig temperatur.

Her får du tips til 5 matvarer du ikke bør varme opp mer enn én gang.

Selleri

The Mirror skriver at nitrittinnholdet kan bli et problem hvis man varmer opp selleri fordi varmebølgene kan gjøre at grønnsaken blir giftig.

Egg

Matretter som inneholder egg går greit å varme opp igjen i mikrobølgeovnen, men vær forsiktig med kokt egg og eggerøre fordi det her kan det utvikle seg ugunstige bakterier.

Spinat

I likhet med selleri så kan oppvarmet spinat inneholde giftige nitrittstoffer som i verste fall kan være kreftfremkallende.

Kylling

Ifølge The Mirror så kan man endre proteinstrukturen i kjøttet hvis en kald kylling, som har vært oppbevart i kjøleskapet, varmes opp igjen for andre gang. Dette kan igjen føre til fordøyelsesproblemer.

Ris

Ris er nok typisk restemat for mange, men du kan faktisk bli utsatt for matforgiftning hvis du varmer den opp igjen flere ganger i mikrobølgeovnen.

Food Standars Agency forklarer at det ikke nødvendigvis er oppvarmingen i seg selv som er problemet, men at ukokt ris kan ha spor av bakterier som kan forårsake matforgiftning.

Når man koker risen kan bakterier overleve, og hvis risen blir stående i romtemperatur kan de dårlige mikroorganismene formere seg og produsere stoffer som gir oppkast og diaré. Desto lenger risen står ute i romtemperatur, jo mer utsatt er man.

Ble du engasjert av denne saken? Lik oss på Facebook for å bli tipset om flere lignende saker!

Denne saken ble første gang publisert 04/09 2015.

Les også