Den «sunne» juicen er ikke alltid så sunn som du tror

Fort gjort å bli lurt, mener ernæringsfysiolog.

FERSKPRESSET APPELSINJUICE er både deilig og forfriskende, men dessverre går mange vitaminer tapt under pressingen. 
Publisert

(SIDE2): Tidligere denne uken skrev Side2 om appelsinjuice der ernæringsfysiolog i frukt.no, Camilla Andersen, vurderte ti ulike juiceprodukter.

LES MER: Denne appelsinjuicen bør du styre unna

- Juice er ingen tørstedrikk. Det handler også om hvor ofte og hvor mye juice man drikker, sa Andersen til Side2.

Ernæringsfysiologen påpekte også at juice kan inngå som én enhet i anbefalingen om «5 om dagen» og én porsjon er cirka 100 gram, noe som betyr at en desiliter juice er en enhet.

MANGE JUICETYPER Å VELGE MELLOM: Men det beste er å spise hele frukter og grønnsaker.

- Og det er noe å tenke på, at når vi drikker juice så er det denne ene desiliteren som er nok, men ofte har vi glass som rommer både to og tre desiliter. Så ett glass juice er ikke det samme som én desiliter juice.

Sunnere med grønnsaksjuice, men...

De fleste av oss er klar over at den tradisjonelle juicen som vi kjøper i butikken kan inneholde mye sukker, men er det bedre å velge for eksempel grønnsaksjuice, økologisk juice eller ferskpresset juice fra den lokale caféen?

Åsa Brugård Konde, ernæringsfysiolog på Livsmedelsverket i Sverige (tilsvarer Mattilsynet i Norge) Hun mener mange blir lurt, skriver Hälsogranskaren på Metro.se. 

Hun sier blant annet  at grønnsaksjuice er et bedre alternativ enn fruktjuice, men at det også disse inneholder en del sukker.

- Det er uansett mye mer næringsrikt å spise rå frukt og grønnsaker enn å drikke det filtrert i juiceform, sier Brugård Konde.

Hun understreker at det er viktig å bevare fiberet som finnes i frukt og grønnsaker da dette gir bedre metthetsfølelse og har mange positive helseeffekter. Men når man blander frukt og grønt i juicepressa så går man glipp av fiberinnholdet samt at vitaminnivået blir lavere.

Vannløselige vitaminer er følsomme for den behandlingen som skjer når man lager juice.

- Og jo lengre juicen står desto flere vitaminer vil bli ødelagt. Når man lager en smoothie er det derfor bra å drikke den opp med en gang, tipser ernæringsfysiologen.

- Problemet med fruktjuicer er at de inneholder mye sukker. Vanligvis spiser man ikke fire bananer, tre epler og flere appelsiner. Det gjør man når man drikker juice og da får man i seg mye sukker på kort tid, forklarer hun.

Innholdet av næringsstoffer synker

Professor i allmennmedisin og livsstilsekspert på Karolinska institutet, Maj-Lis Hellénius, sier at frukt, grønnsaker og bær inneholder mange gode næringsstoffer som kroppen trenger, men at når man presser disse ingrediensene så går mange av næringsstoffene tapt - uansett hvor trendy juicen måtte være.

Hun nevner blant annet en studie der man fulgte flere tusenvis av mennesker for å studere effekten av å drikke juice versus å spise hele frukter og bær, der resultatet viste at de som drakk juice hadde større risiko enn de andre til å utvikle diabetes.