Test av 10 retter frysetørket turmat

Test av turmat: Flere gode, men disse skuffer stort

Det er gledelig at det stadig dukker opp nye aktører og matretter i segmentet frysetørret turmat. Vi har testet ti varianter av frysetørret turmat. Her har nykommeren Gilde fått prøve seg mot veteranene i turmatsegmentet.

TEST AV TURMAT: Villmarksliv har testet turmat. Fem pasta bolognese-retter og fem «brune» gryteretter.
TEST AV TURMAT: Villmarksliv har testet turmat. Fem pasta bolognese-retter og fem «brune» gryteretter. Foto: Hallvard Lunde
Sist oppdatert

TEST AV TURMAT: Vi har testet frysetørket turmat. Testen er delt i to grupper. Fem varianter av klassikeren pasta bolognese og fem varianter med «brune» gryteretter.

Bør være sulten og sliten

Da vi testet frysetørket turmat var det to faktorer som skilte seg sterkt ut fra å oppleve måltidene slik de er tenkt å brukes. Vi antar at de fleste fortærer et slikt måltid etter å ha gått i villmarka i fem til ti timer.

Sannsynligvis har det gått med en matpakke underveis, kanskje også en Kvikklunsj og en neve nøtter, men nå skriker tarmene av sult, og kroppen verker av anstrengelsene. Da smaker ofte et varmt måltid rundt bålet eller primusen himmelsk, uansett hva du spiser.

Både begeistret og forskrekket

<b>TEST AV TURMAT:</b> Villmarksliv har testet ti ulike turmat-retter. Ikke alle får like god medfart av testpanelet.
TEST AV TURMAT: Villmarksliv har testet ti ulike turmat-retter. Ikke alle får like god medfart av testpanelet. Foto: Hallvard Lunde

Faktor nummer to er at vi ikke spiste hele porsjonen da vi testet de ti rettene. Da hadde vi jo fått kjenne på hva porsjonene gjør med kroppen. Fire-fem munnfuller av hver rett fikk holde, men det var ikke noe tygg-og-spytt-ut, som vinsmakerne praktiserer, de matglade jurymedlemmene gjorde ingen skam på rettene.

Vi var både sultne og velvillig innstilt, det nytter ikke å være en surmaget kritiker. Amatørdelen av juryen lot seg både begeistre og forskrekke av de ulike rettene. Hele Nord-Norges viltkokk og jeger, Svein Jæger Hansen fra Mo i Rana, var mer diplomatisk i sine konklusjoner.

– Disse produktene bør spises etter at man har gått langt og er veldig sulten, sa Jæger Hansen etter testen.

Porsjonene kan oppleves som drøye

<b>TURMAT:</b> Kjøkkensjef og villmarkskokk Svein Jæger Hansen tar gjerne med egenprodusert turmat på tur.
TURMAT: Kjøkkensjef og villmarkskokk Svein Jæger Hansen tar gjerne med egenprodusert turmat på tur. Foto: Peter Nagy

– Når man spiser en hel pose av dette, får man i seg det man trenger av næringsstoffer. Men det kan fort bli kvalmende og mektig å spise så mye, syns han.

Han var ikke mektig imponert over kvaliteten.

– På mange av posene virker det som at pastaen ble litt overkokt og bløt etter oppskriften på posen.

Selv er han så dreven ved grytene at han aldri tyr til denne løsningen.

– Jeg er så glad i å lage maten selv ute i naturen at jeg kommer nok til å fortsette med det i framtiden også. Ofte lager jeg retten ferdig hjemme og vakuumerer den. En tur i fryseren kan også forlenge holdbarheten, og et triks er å koke inn retten og heller tilsette vann fra bekken når den varmes opp, sier Jæger Hansen.

Men det er absolutt et marked for frysetørket turmat.

– For dem som skal gå på lange turer og må tenke på vekt, er noen av disse posene et godt alternativ, sier han.

Les også: (+) Test av 10 lette fjelltelt: Prisforskjellen på disse teltene er nesten 12.000 kroner

Summit to Eat Pasta Bolognaise

<b>SUMMIT TO EAT PASTA BOLOGNESE:</b> Mye kjøtt og god smak, mener smakspanelet om turmaten fra Summit.
SUMMIT TO EAT PASTA BOLOGNESE: Mye kjøtt og god smak, mener smakspanelet om turmaten fra Summit. Foto: Hallvard Lunde
  • Produsert av European Freeze Dry
  • Vekt tørr: 136 gram
  • Vekt ferdig: 496 gram
  • Kalorier: 462 kcal per pose
  • Pris: 69 kroner

Komentarer fra testpanelet:

Svein: Mye kjøtt, og fin konsistens på pastaen. Litt mye tomatpurésmak som gjorde den for syrlig, og retten hadde blitt bedre med mer krydder. Karakter: 4

Mats: Rikelig med kjøtt og fin farge på retten. Savner med kryddersmak. Men denne var god. Karakter: 4

Peter: Kjedelig å røre i åtte minutter. Mye syre i smaken og retten kunne ha vært fyldigere, men dette smakte veldig godt. Karakter: 4.

Familien: Positiv overraskelse. Mye kjøtt og pasta. Litt tørt, noe mer vann ville gjort konsistensen mykere. God og balansert smak, men savner litt mer tomatsaus. Ungdommen i familien mener retten lignet på kjøttdeig, og at den luktet ikke spesielt godt men at smaken var ok. Karakter 4.

Pluss: Mye kjøtt, god smak.
Minus: Litt lite krydder, kunne ha vært fyldigere

Totalkarakter: 4

Les også: Vi har jaktet på den perfekte hyttelykten, og tror vi har funnet en som er ganske nærme

Meal Outdoor Pasta Bolognese

<b>MEAL OUTDOOR PASTA BOLOGNESE: </b>Denne faller ikke i smak hos testpanelet.
MEAL OUTDOOR PASTA BOLOGNESE: Denne faller ikke i smak hos testpanelet. Foto: Hallvard Lunde
  • Leverandør: Meal Outdoor
  • Vekt tørr: 130 gram
  • Vekt ferdig: 496 gram
  • Kalorier: 578 kcal per pose
  • Pris: 79 kroner

Komentarer fra testpanelet:

Svein: Vassen og smaksløs, nesten litt udelikat med en plastsmak. Denne hadde virkelig skuffet meg på tur, når jeg hadde gledet meg til å få mat. Karakter: 2

Mats: Slapp på farge og lite kjøtt her. Smaker mest pasta, men grei smak på pastasausen. Karakter: 2

Peter: Oj, blekt, ekkelt utseende. Magert måltid, du trenger fett på tur. Oppleves som meningsløst vomfyll. Karakter: 2

Familien: Uappetittelig og blast utseende. Dårlig smak og lukt. Lite kjøtt. Litt parfymert lukt og smak. Ungdommen var fornøyd med at det var mye pasta. De mente smaken var bra, men at det kanskje luktet litt såpe. Lang tilberedelsestid på 15 minutt, noe som vil gjøre retten kald når det er minusgrader ute. Karakter: 2

Pluss: Mye pasta
Minus: Vassen, smakløs og lite appetittlig

Totalkarakter: 2

Les også: Test av lette dunjakker: Testvinneren får full pott på isolasjon, mens denne gir deg mest for pengene

Gilde Turmat Pasta Bolognese - beste pasta bolognese

<b>Gilde Turmat Pasta Bolognese:</b> Nykommeren i turmatsegmentet, Gilde, innfrir med sin Pasta Bolognese. Den faller godt i smak hos alle i panelet.
Gilde Turmat Pasta Bolognese: Nykommeren i turmatsegmentet, Gilde, innfrir med sin Pasta Bolognese. Den faller godt i smak hos alle i panelet. Foto: Hallvard Lunde
  • Produsert av Nortura
  • Vekt tørr: 125 gram
  • Vekt ferdig: 500 gram
  • Kalorier: 478 kcal per pose
  • Pris: 85 kroner.

Komentarer fra testpanelet:

Svein: God på smak og jeg kjenner bitene av grønnsaker og kjøtt. Absolutt den beste av bologneserettene. Denne hadde jeg spist opp til siste bit. Karakter: 5

Mats: Ser ut som det er mye godt på fatet og smaken innfrir, den er god og variert. Karakter: 5

Peter: Fyldig fløtesmak i sausen gir en digg smaksopplevelse, selv om det strengt tatt ikke skal være fløte i en bolognese så lar jeg meg forføre. Karakter: 5

Familien: Greit nok om man er sulten. Litt «rølpete» utseende og dårlig konsistens. Fast kjøtt og pasta. Ser mer ut som spaghetti ala capri. God fylde med ok smak og lukt. Noe hardt kjøtt. Ungdommen synes retten så ut som lasagne, men med helt grei lukt og smak. Ikke pastaskruer som på pakningens bilde, men noe som mer minnet om makaroni. Karakter: 4.

Pluss: God smak. Fine kjøtt- og grønnsakbiter
Minus: Ikke pastaskruer som på pakningens bilde

Totalkarakter: 5

Tactical foodpack Beef Spaghetti Bolognese

<b>Tactical foodpack Beef Spaghetti Bolognese:</b> God smak og fin konsistens konkluderer smakspanelet.
Tactical foodpack Beef Spaghetti Bolognese: God smak og fin konsistens konkluderer smakspanelet. Foto: Hallvard Lunde
  • Leverandør
  • Vekt tørr: 115 gram
  • Vekt ferdig: -
  • Kalorier: 580 kcal per pose
  • Pris: 99 kroner

Kommentarer fra testpanelet:

Svein: Her var det grei smak, grønnsaker i biter, men lite kjøtt. Pastaen virker litt løs og mye kokt i forhold til oppskriften. Karakter: 4

Mats: Mest pasta her, men pluss for smaken på spaghettien. OK smak på kjøttet og fin kremet saus. Savnet litt mer krydder her. Karakter: 4

Peter: Hvor ble det av kjøttet? Det står 13 % kjøtt på pakken, men må lete med lupe. Men retten smaker godt. Karakter: 4

Familien: Blast utseende, mye spaghetti men litt lite saus. Litt vassen smak. Hadde forventet mer kjøtt i en «beef» pasta bolognese. Ungdommen var litt delt. En synes det så ekkelt ut, mens den andre synes både smak og lukt var ok. Karakter: 3

Pluss: God smak, fin konsistens
Minus: Lite kjøtt, blast utseende

Totalkarakter: 4

Les også: (+) Test av tre bålpanner: En er best til bål og grilling, en annen til kos og varme

Real Turmat Pasta Bolognese

Real Turmat Pasta Bolognese: Veteranen for seg en real smekk i bolognese-klassen og blir slått av nykommeren fra Gilde.
Real Turmat Pasta Bolognese: Veteranen for seg en real smekk i bolognese-klassen og blir slått av nykommeren fra Gilde. Foto: Hallvard Lunde
  • Produsert av Drytech
  • Vekt tørr: 122 gram
  • Vekt ferdig: 500 gram
  • Kalorier: 525 kcal per pose
  • Pris: 79 kroner

Kommentarer fra testpanelet:

Svein: Smakløs rett, men grei konsistens. Pastaen ble grei og det ser godt ut, men litt kjedelig om man skal spise en hel pose. Karakter: 3

Mats: Denne retten minner om Toro tomatsuppe som har tyknet. Kjedelig og smakløs. Karakter: 3

Peter: Jeg syns denne hadde en syntetisk smak. Karakter: 3

Familien: Ser god ut, med fin balanse mellom saus, pasta og kjøtt. Passe krydret. Fristende lukt og god smak. Inneholder også noe som kan minne om bacon. Karakter: 4

Pluss: Falt i smak hos ungdommen
Minus: Smakløs og kjedelig.

Totalkarakter: 3

«Brune» gryter

Real Turmat Beef and Potato - Lapskaus

<b>Real Turmat Beef and Potato:</b> Lim, potetmos eller potetsuppe.? Kommentarene satt løst og testpanelet var ikke overbegeistret for denne retten fra Real.
Real Turmat Beef and Potato: Lim, potetmos eller potetsuppe.? Kommentarene satt løst og testpanelet var ikke overbegeistret for denne retten fra Real. Foto: Hallvard Lunde
  • Produsert av Drytech
  • Vekt tørr: 108 gram
  • Vekt ferdig: 500 gram
  • Kalorier: 557 kcal per pose
  • Pris: 120 kr.

Kommentarer fra testpanelet:

Svein: Ser ut som limstoff og lukter ikke så godt. Merkelig smak og konsistens. Lite grønnsaker. Ikke noe god opplevelse. Karakter: 3

Mats: Ser litt uggent ut, men smaker ikke så ille. Litt tynn suppe-feeling, men gode, salte kjøttbiter og greit krydra. Karakter: 4

Peter: Mye poteter og jevning her. Vandig smak på tilbehøret, men det salte kjøttet var litt godt, faktisk. Karakter: 3

Familien: Ser litt ut som potetmos med kjøttbiter. Ok smak, men litt harde og «industrielle» kjøttbiter. Litt lite krydder og ingen ettersmak. Fin lapskauskonsistens, men nesten bare poteter. Litt kjedelig. Ungdommen var enstemmige i at dette så mest ut som en klumpete «potetsaus», men at smaken var hel grei. Karakter: 3

Pluss: Godt saltkjøtt
Minus: Merkelig smak og utseende

Totalkarakter: 3

Real Turmat Pulled pork with rice - beste «brune» gryte

<b>Real Turmat Pulled pork with rice:</b> God smak og fine kjøttbiter, men risen var litt gummiaktig mener testpanelet.
Real Turmat Pulled pork with rice: God smak og fine kjøttbiter, men risen var litt gummiaktig mener testpanelet. Foto: Hallvard Lunde
  • Produsert av Drytech
  • Vekt tørr: 121 gram
  • Vekt ferdig: 500 gram
  • Kalorier: 547 kcal per pose
  • Pris: 85 kroner

Kommentarer fra testpanelet:

Svein: Fin konsistens som holder hva den lover. God på smak med biter av grønnsaker og kjøtt. Denne hadde jeg spist opp på tur. Karakter: 5

Mats: Det smaker pulled pork og jeg kjenner også smaken av BBQ-sausen og krydderet. Grei smak. Karakter: 4

Peter: Holy smoke, den var god. Fine kjøttbiter og godt krydderbilde. Karakter: 5

Familien: Fristende og tiltalende utseende. Ok lukt, men savner litt mer krydder. Positivt med mange ingredienser i god harmoni. Bra konsistens, selv om risen var litt gummiaktig. Fint godt med synlige grønnsaker. Karakter: 5

Pluss: God smak, fine kjøttbiter, delikat utseende
Minus: Litt gummiaktig ris

Totalkarakter: 5

Les også: (+) Stor test: Her er ullundertøyet som vil holde deg varm

Summit Beef Stew with potatoes

  • Produsert av European Freeze Dry
  • Vekt tørr: 118 gram
  • Vekt ferdig: 478 gram
  • Kalorier: 624 kcal per pose
  • Pris: 79 kroner
<b>Summit Beef Stew with potatoes: </b>Gode grønnsaker og fin smak, men de sprø kjøttbitene kan oppleves som noe seige.
Summit Beef Stew with potatoes: Gode grønnsaker og fin smak, men de sprø kjøttbitene kan oppleves som noe seige. Foto: Hallvard Lunde

Kommentarer fra testpanelet:

Svein: Masse gode grønnsaker, med mye krydder. Litt for mye pepper, men den beste posen jeg har smakt fra Summit. Karakter: 4

Mats: Ser spennende og variert ut og smaken innfrir. Godt krydderbilde og endelig litt tyggemotstand i en rett. Karakter: 5

Peter: Her var det mye godt å tygge på og denne retten gir en god metthetsfølelse på tur. Karakter: 5

Familien: Litt lapskaus-aktig utseende. Lite lukt, men med en krydret ettersmak. Faste poteter og sprøtt kjøtt, som noen opplevde som seigt/hardt. Mulig denne hadde hatt godt av lengre tid i posen? Karakter 3

Pluss: Gode grønnsaker, ok smak
Minus: Sprø kjøttbiter kan oppleves som seige

Totalkarakter: 4

Trek'n Eat Jegergryte med okse og nudler

  • Leverandør: Trek'n Eat
  • Vekt tørr: 160 gram
  • Vekt ferdig: 640 gram
  • Kalorier: 648 kcal per pose
  • Pris: 99 kroner
<b>Trek'n Eat Jegergryte med okse og nudler: </b>En litt ubehagelig ettersmak trekker ned for denne gryten med pasta.
Trek'n Eat Jegergryte med okse og nudler: En litt ubehagelig ettersmak trekker ned for denne gryten med pasta. Foto: Hallvard Lunde

Kommentarer fra testpanelet:

Svein: Grei konsistens, men en ubehagelig ettersmak. Nudlene var perfekte, med mange små kjøttbiter. Karakter: 3

Mats: Denne ser skikkelig god ut, og det er den også. Veldig god saus, godt krydret. Karakter: 5

Peter: Wow, masse godt kjøtt og god smak på fløtesausen. På høyde med en hjemmelagd finnbiffgryte, det her. Karakter: 5

Familien: Blast og dvaskt utseende. Ser rett og slett litt uappetittlig ut. Mye pasta og saus. Uten lukt og med lite smak. God pasta, men seigt og hardt kjøtt. Ungdommen mente den hadde litt ekkel ettersmak. Karakter: 3

Pluss: God pasta, god saus, godt krydret
Minus: Litt ubehagelig ettersmak

Totalkarakter: 4

Gilde Brun Lapskaus

  • Produsent: Nortura
  • Vekt tørr: 120 gram
  • Vekt ferdig: 500 gram
  • Kalorier: 500 kcal per pose
  • Pris: 100 kroner
<b>GILDE BRUN LAPSKAUS: </b>Gildes pasta bolognese falt i smak hos panelet, mens lapskausen ikke ble like godt mottatt
GILDE BRUN LAPSKAUS: Gildes pasta bolognese falt i smak hos panelet, mens lapskausen ikke ble like godt mottatt Foto: Hallvard Lunde

Kommentarer fra testpanelet:

Svein: Grei på smak, litt kraftig og virker nesten litt klebrig. Kanskje den fineste retten når du ser på posen, men det inni så ikke sånn ut. Karakter: 3

Mats: Så god ut på pakken, men innholdet skuffet. Rett og slett kjedelig på smak og pussig konsistens. Karakter: 2

Peter: Det ser ut som lapskaus, men det smaker ikke godt, retten hadde en usmak, den var litt vond. Karakter: 2

Familien: Grøtete og lite appetittlig utseende, litt «rølpete». Få og harde kjøttbiter. Lite lukt og mangler krydder. Smaken er likevel ok. Kjøttet er fast, men ellers har retten en ok lapskauskonsistens. Ungdommen synes ikke denne var god. Karakter: 2

Pluss: Grei konsistens og ok utseende
Minus: Kjedelig smak, mangler krydder

Totalkarakter: 2

Villmarkslivs nyhetsbrev: Få det tilsendt gratis - klikk her

Kjekt å vite

Frysetørret mat veier lite, har en tilnærmet uendelig holdbarhet, og kan oppbevares i romtemperatur. Disse tre egenskapene kommer godt med når du skal bære maten på ryggen og være ute i villmarka over lengre tid. Det eneste du trenger for å tilberede maten er vann, en mulighet til å koke opp vannet, og noe å røre med.

En rett inneholder rundt 500–600 kalorier pr. porsjon og det er nok til å holde motoren i gang i noen timer. En soldat klarer seg med det dobbelte på et døgn, men mange oss vil gjerne ha i oss tre-fire ganger så mye på en aktiv dag. Vi skal jo ikke i krigen. Husk det når du planlegger provianten

Slik har vi testet

Slik testet vi:

Testen er utført i tre deler. Redaksjonssjef i Villmarksliv Halvard Lunde har testet rettene sammen med familien, inkludert en matglad hobbykokk av en svigerfar.

Kokk og jeger Svein Jæger Hansen testet sammen med kona på tur.

Matjournalist Peter Nagy og redaksjonssjef i Vi Menn Mats Ulshagen testet rettene i hagen. Rettene ble testet en etter en og de ble ikke blindtestet.

Posene er tilberedt etter oppskrift på pakkene. Det er brukt målebeger i de tilfellene det er oppgitt anbefalt mengde væske. Prisene er ca. priser og vil variere med sesong og ulike kampanjer.

Denne saken ble første gang publisert 04/10 2021, og sist oppdatert 15/10 2021.

Les også