VILLMARKSLIV HAR TESTET 10 JAKKER:

Test av lette dunjakker: Denne jakken gir deg mest for pengene

Det er lite som slår dun som isolasjonsmateriale med tanke på komfort. En god dunjakke må egentlig bare oppleves. Vi har testet 10 modeller.

Pluss ikon
<b>VARMER PÅ TUR:</b> En dunjakke er alltid god å finne fram når en er på tur. I denne testen har vi testet følgende modeller: HELLY HANSEN: Verglas Hooded down insulatorjakke, STELLAR EQUIPMENT: Ultralight Down Hood jakke, MAMMUT: Broad Peak IN Hooded jakke, ARCTERYX: Cerium SV Hoody, RAB: Electron Jacket, HAGLÖFS: L.I.MEssens Jacket, NORRØNA: Falketinddown 750 Hood, FJÄLLRÄVEN: Expedition pack down hood, TWENTYFOUR: Wengen ST Dunjakke, SKOGSTAD: Salen light dunjakke.
VARMER PÅ TUR: En dunjakke er alltid god å finne fram når en er på tur. I denne testen har vi testet følgende modeller: HELLY HANSEN: Verglas Hooded down insulatorjakke, STELLAR EQUIPMENT: Ultralight Down Hood jakke, MAMMUT: Broad Peak IN Hooded jakke, ARCTERYX: Cerium SV Hoody, RAB: Electron Jacket, HAGLÖFS: L.I.MEssens Jacket, NORRØNA: Falketinddown 750 Hood, FJÄLLRÄVEN: Expedition pack down hood, TWENTYFOUR: Wengen ST Dunjakke, SKOGSTAD: Salen light dunjakke. Foto: John Arne Tungen
Sist oppdatert

Det er lite som slår følelsen av å ta på seg en god og lun dunjakke en kald vinterdag.

Vi mennesker har prøvd, og prøver fortsatt, å finne et produkt som kan måle seg med dun med tanke på isolasjonsevne sett opp mot vekt, men ennå har ingen lyktes 100 prosent med dette.

Så, enn så lenge er det ingen syntetiske fibre som kan matche dun på akkurat disse parameterne.

Det dun imidlertid er dårlig på, er fukt. Om en dunjakke blir gjennomvåt kollapser duna, og den mister sine isolerende egenskaper. Dette betyr at vi må behandle en dunjakke med noe mer omhu enn en jakke der det er brukt syntetisk isolasjon.

Utstyrsprodusentene prøver å bøte på denne svakheten ved å impregnere duna slik at den skal tåle mer fukt. Dette hjelper selvsagt på, men om duna blir gjennomvåt, kollapser den og jakka går fra å være tykk og god til å bli noen millimeter tykk.

Noen dunjakker er designet slik at det er satt inn partier med syntetisk isolasjonsmateriale i de områdene av jakka som er mest utsatt for fukt. Dette fungerer godt og gir en mer robust jakke, men gjerne også noe høyere vekt og større pakkevolum enn en ren dunjakke.

Noe av det viktigste med dun er dunspenst, som måles i cuin. Alt fra 700 cuin og oppover er bra og fungerer godt i fritidsbekledning. Jo høyere verdi, jo høyere dunspenst, og jo mer vil jakken din «blåse seg opp». Enkelt sagt trenger en mer dun med lav cuin-verdi for å få like bra isolasjonsevne som i en jakke med dun av høy cuin-verdi.

En jakke med dun av høy cuin-verdi vil derfor som regel bli lettere, isolere bedre og ha mindre pakkevolum enn en tilsvarende jakke med dun av lavere cuin-verdi. Aberet er som regel høy pris.

For at det ikke skal lekke dun gjennom ytterstoffet er det bra med et tett materiale vevd av tynne tråder. Tykkelsen på trådene måles i denier. Jo lavere tall, jo tynnere tråder og lettere og tettere stoff. Aberet er som regel dårligere slitestyrke og pusteevne.

Se mer

Vi har vært ganske tydelige tidligere på at vi i testteamet setter pris på naturprodukter som ull og dun, men som forbruker følger det også et ansvar i å handle produkter som er produsert ut fra prinsipper om dyrevelferd og miljøansvar.

Vi skal ikke gå i detalj om alle de ulike sertifiseringer produsentene kan ha for å kalle produktene miljøvennlige, men dette er det noe du som forbruker kan spørre om og sjekke ut før du handler et produkt.

Les også: (+) Stor test: Her er ullundertøyet som vil holde deg varm

Med tanke på selve duna, kan en se etter om produktet for eksempel er RDS-merket. Dette står for «Responsible Down Standard» og skal sikre at duna ikke kommer fra produsenter som plukker dun fra levende fugl og som ikke driver med tvangsforing.

Med tanke på tekstiler er det en del produsenter som bruker «bluesign»-merket, noe som betyr at produksjonen har et «lite økologisk fotavtrykk».

I sammenheng med impregnering har det vært mye fokus på fluorkarbonforbindelser. Tidligere ble det brukt impregnering med C8-forbindelser, disse er veldig effektive og holdbare, men brytes dårlig ned i naturen og er i dag forbudt å bruke.

Flere bruker i dag i stedet impregnering med C6-forbindelser som er lettere nedbrytbare, men fortsatt ikke direkte miljøvennlige i seg selv.

Men her kommer også aspektet med holdbarhet på produktene inn i regnskapet for hva som blir mest miljøvennlig sett under ett.

Ennå finnes det ikke noe som kan erstatte disse C6-forbindelsene fullt ut. Samtidig trenger man kanskje ikke like god impregnering på en slik dunjakke som på en skalljakke, som i prinsippet skal være helt vanntett.

Om testen:

Vi har tatt inn jakker som skal fungere til hverdag, på tur som varmejakke til å ha med i sekken og til aktiv bruk på kalde dager. Vi satte ingen vektgrense, men de fleste jakkene ligger rundt +/- 400 gram. Isolasjonsmateriale er hovedsakelig dun, men noen jakker har innslag av fiber. Jakkene er brukt daglig, på ulike turer og på jakt. Seks erfarne testere har deltatt i tillegg til noen juniorer.

Bakgrunnen for vurderingene i testen:

Isolasjonsevne – vektet 30 %:
Lengde, utforming og praktisk erfaring er vektlagt.

Soliditet – vektet 30 %:
Generell slitestyrke er vurdert. Dunlekkasje er vurdert.

Praktiske og tekniske løsninger – vektet 40 %:
Hvordan fungerer de ulike løsningene på jakken under praktisk bruk?

Les også (+) Test av tre smartklokker: Prisforskjell på over 6000 kroner

TWENTYFOUR: Wengen ST Dunjakke

Pris: 1999 kr
Vekt: 650 gram
Dun: 700 cuin, 90/10 dun/fjær, RDS- sertifisert
Vanntetthet: PFC-fri, DWR-behandlet
Ytterstoff: Polyester med stretch

TWENTYFOUR: Wengen ST Dunjakke
TWENTYFOUR: Wengen ST Dunjakke

Kommentar: Solid jakke med et noe romslig snitt. Passform og utforming gjør nok denne jakka best egnet til daglig bruk.

Veldig enkel hette og ermer som kryper merkbart oppover ved armutslag. Det er oppgitt at ytterstoffet har stretch, noe som stemmer, men det er ikke nok stretch til at det merkes spesielt godt i praktisk bruk.

Blir både tung og har stort pakkevolum sammenlignet med de andre i denne testen. Ikke en jakke vi ville kjøpt med tanke på friluftsliv, men kan fungere godt i byen.

Totalt: 4/10

MEST FOR PENGENE: SKOGSTAD: Salen light dunjakke

Pris: 1799 kr
Vekt: 490 gram
Dun: Re: Down, cuin ikke oppgitt,90/10 dun/fjærVanntetthet: PFC-fri, DWR-behandlet
Ytterstoff: Nylon

SKOGSTAD: Salen light dunjakke
SKOGSTAD: Salen light dunjakke

Kommentar: Her er all dun fra resirkulerte produkter, noe vi tenker miljømessig er et meget godt utgangspunkt!

Samtidig må vi si at vi opplever at dette produktet ikke har samme dunspenst som i jakkene med ny dun. Godt, litt romslig, snitt som passer bra til daglig bruk.

Fastheten i duna gjør også at jakken oppleves robust og trykkes ikke så lett sammen om du bruker den som mellomlag under en skalljakke.

Relativt tung og stort pakkevolum sammenlignet med de andre i denne testen, men dette kommer også av resirkulert dun. Enkel og tynn hette. God og behagelig dagligjakke til en fin pris!

Totalt: 6/10

HELLY HANSEN: Verglas Hooded down insulatorjakke

Pris: 2799 kr
Vekt: 420 gram
Dun: 700+ cuin, 85/15 dun/fjær, Allied
Vanntetthet: Vannavvisende (C6),DWR-behandlet
Ytterstoff: 20 denier

+ Solid, god dagligjakke
- Dunkvalitet, mest til daglig bruk

HELLY HANSEN: Verglas Hooded down insulator jakke fra Helly Hansen
HELLY HANSEN: Verglas Hooded down insulator jakke fra Helly Hansen

Kommentar: Solid jakke med et snitt og design som gjør at den passer godt til både daglig bruk og på tur, men kanskje best til daglig bruk.

Går godt under annen skalljakke som mellomlag om en ønsker. Ikke like høy kvalitet på duna, og ikke like komprimerbar som flere av de andre jakkene i denne testen, men oppleves velfylt og fungerer godt på denne type jakke.

Lommer med god størrelse og oppleves å ha god produksjonskvalitet. Enkel hette. Ermene kryper noe oppover ved armutslag. Ellers en stilren jakke med få unødige detaljer. Ikke vårt førstevalg som jakke på tur i fjellet, men fungerer meget godt til daglig bruk.

Isolasjon: 5/10
Soliditet: 8/10
Praktisk bruk: 5/10

Totalt: 6/10

Les også: (+) Test av turmat: – Monsen-risotto kan brukes som tetningsmiddel

HAGLÖFS: L.I.M Essens Jacket

Pris: 2200 kr
Vekt: 180 gram (70 g dun)
Dun: 800 cuin, 90/10 dun/fjær, RDS/bluesign-sertifisert, Nikwax-behandlet
Vanntetthet: PFC fri, DWR-behandlet
Ytterstoff: 7D mini-ripstop

+ Egenvekt, pakkevolum, topp dunkvalitet
- Litt tynn, smal passform

HAGLÖFS: L.I.MEssens Jacket
HAGLÖFS: L.I.MEssens Jacket

Kommentar: Kun 180g! Dette er ikke den varmeste jakka, ikke den som dekker best og ikke den mest solide, men du verden så lett og så lite denne pakker i sekken! Litt kroppsnær passform og kan bli litt trang over skuldrene, så her bør en prøve jakka før en kjøper. Dette gir også noe begrenset plass til å ha skalljakka under om en skulle ønske det.

Takler imidlertid ganske mye fukt slik at jakka kan til dels fungere som mellomlagsjakke under en skalljakke.

Fungerer veldig godt til daglig bruk samtidig som dette er glimrende jakke å ha med seg som lett varmejakke i sekken. Topp lettvekter, men tynn.

Isolasjon: 6/10
Soliditet: 6/10
Praktisk bruk: 7/10

Totalt: 6/10

STELLAR EQUIPMENT: Ultralight Down Hood jakke

Pris: 3295 kr
Vekt:
310 gram (103g fyllvekt)
Dun: 980+ cuin, 98/2 dun/fjær,RDS/bluesign-sertifisert
Vanntetthet: PFC- fri, DWR-behandlet
Ytterstoff: 10 og 20 denier

+ Egenvekt, topp dunkvalitet, aktiv bruk
- Litt tynn, kort i livet

STELLAR EQUIPMENT: Ultralight Down Hood jakke
STELLAR EQUIPMENT: Ultralight Down Hood jakke

Kommentar: Stellar er tydelige på at de har fokus på å lage utstyr som skal fungere i høyfjellet. Likevel opplever vi at mye av det vi har testet fra denne forholdsvis nye utstyrsprodusenten har et mye større bruksområde enn som så.

Ultralight Down Hood er som navnet tilsier, en meget lett dunjakke. Meget høy dunkvalitet og generelt god produksjonskvalitet gir en varm og funksjonell dunjakke, men den er noe tynnere enn de to-tre beste i denne testen. Godt utstyrt med lommer, god hette og generelt et godt snitt tilpasset aktiv bruk. Komprimeres meget godt.

Er nok ikke den beste allrounderen i denne testen, men som en lettvekts varmejakke til å ha med i sekken på fjelltur er dette et glimrende valg!

Isolasjon: 7/10
Soliditet: 7/10
Praktisk bruk: 7/10

Totalt: 7/10

Les også: (+) Test av skalljakker 2020

MAMMUT: Broad Peak IN Hooded jakke

Pris: 3499 kr
Vekt: 400 gram (115g dun)
Dun: 800 cuin, 90/10 dun/fjær,RDS/bluesign-sertifisert
Vanntetthet: Y Fuse-teknologi
Ytterstoff: Pertex Quantum 20 denier

+ Generell kvalitet, passform, stort bruksområde
- Lite negativt å finne

MAMMUT: Broad Peak IN Hooded jakke
MAMMUT: Broad Peak IN Hooded jakke

Kommentar: Broad Peak er en stilig og meget god dunjakke der Mammut har fått på plass de aller fleste detaljene vi ser etter i en slik jakke.

Ytterstoffet er vevd med såkalt Y Fuse-teknologi som betyr at trådene som er brukt i veven er Y-formet, noe som gir et produkt som holder seg vannavvisende og duntett i lang tid uten at det trengs å behandles da stoffet i seg selv innehar disse egenskapene.

Jakka har bra lengde i livet, en god hette, ermer med passende lengde og en passform som fungerer både i daglig- og aktiv bruk. Lav vekt og komprimeres godt. Topp, allsidig jakke.

Isolasjon: 8/10
Soliditet: 7/10
Praktisk bruk: 9/10

Totalt: 8/10

Les også: (+) Test av skalljakker – prisforskjellen er over 4500 kroner

FJÄLLRÄVEN: Expedition pack down hood

Pris: 3499 kr
Vekt: 515 gram (110g dun)
Dun: 700 cuin, 90/10 dun/fjær, etisk produsert
Vanntetthet: PFC-fri, DWR-behandlet
Ytterstoff: Resirkulert polyamid

+ Solid, Stort bruksområde, meget god hette
- Dunkvalitet

FJÄLLRÄVEN: Expedition pack down hood
FJÄLLRÄVEN: Expedition pack down hood

Kommentar: Så mye mer klassisk enn dette blir det nok ikke. Slitesterk og robust dunjakke med forsterkninger av syntetisk isolasjon over skuldrene.

Litt trang over skuldrene til noen av testerne, men dette må prøves av hver enkelt. Passform og utforming som gjør at den passer godt både som ytterste jakke og som mellomlag. God hette og lommer med god størrelse.

Lavere dunkvalitet enn på de beste i denne testen, men gjennomgående meget solide og velfungerende løsninger. Takler godt med fukt.

Fungerer godt både på tur og til daglig. Denne sliter du ikke ut med det første!

Isolasjon: 8/10
Soliditet: 8/10
Praktisk bruk: 8/10

Totalt: 8/10

NORRØNA: Falketinddown 750 Hood

Pris: 2999 kr
Vekt: 460 gram (100g dun)
Dun: 750-800 cuin, 93–96% dun,Oeko-Tex
Vanntetthet: PFC-fri, DWR-behandlet
Ytterstoff: Resirkulert 20D/45D nylon

+ Allsidig, solid, aktiv bruk, topp dunkvalitet
- Mangler litt isolasjon sett opp mot testvinner

NORRØNA: Falketinddown 750 Hood
NORRØNA: Falketinddown 750 Hood Foto: John Arne Tungen

Kommentar: Falketind 750 er etter hvert som en klassiker og regne, og kanskje en av de mest allsidige dunjakkene vi har hatt inne til test. Forsterket yttermateriale på utsatte områder og lengde og snitt er veldig godt tilpasset en allsidig bruk.

Dette kombinert med topp dunkvalitet og bruk av syntetisk isolasjonsmateriale på områder som er spesielt utsatt for fukt og slitasje, gir en dunjakke som kan brukes til både hverdag og tur gjennom store deler av året. Komprimeres godt. Forholdsvis lav egenvekt gjør at den tar liten plass i sekken.

Grei pris sammenlignet med flere andre i denne testen. Vi har testet junior-, dame- og herremodeller, og jakka kommer ut som en toppfavoritt hos alle.

Isolasjon: 8/10
Soliditet: 8/10
Praktisk bruk: 9/10

Totalt: 8/10

ARCTERYX: Cerium SV Hoody

Pris: 4999 kr
Vekt: 440 gram (176g dun)
Dun: 850 cuin, 100 % dun,RDS/Bluesign-sertifisert
Vanntetthet: DWR-behandlet (C 6)
Ytterstoff: Ripstop nylon 7D/10D

+ Generell kvalitet, topp dunkvalitet, aktiv bruk
- Litt kort i livet

ARCTERYX: Cerium SV Hoody
ARCTERYX: Cerium SV Hoody

Kommentar: En meget god dunjakke med generelt meget høy kvalitet på materialer. Lav vekt, meget god hette og en raus mengde dun med topp dunkvalitet.

Bruk av syntetisk isolasjonsmateriale på områder som er spesielt utsatt for fukt og slitasje, gir en dunjakke som kan brukes til både hverdag og tur.

Middels kroppsnært snitt som gjør at den kan brukes under annen skalljakke, men fungerer nok best som ytterjakke. Topp produksjonskvalitet og komprimeres godt.

En av jakkene som oppleves som varmest sett opp mot vekt, men flere testere melder at den er litt kort i livet. Fungerer derfor godt sammen med klatreseler, men varmer ikke like godt ned over baken som enkelte andre jakker i denne testen.

Om lengden i livet ikke er et viktig moment, er dette et meget godt valg.

Isolasjon: 9/10
Soliditet: 8/10
Praktisk bruk: 9/10

Totalt: 9/10

TESTVINNER: RAB: Electron Jacket

Pris: 3799 kr
Vekt: 500 gram (190g dun)
Dun: 800 cuin, 90/10 dun/fjær, RDS/bluesign-sertifisert, Nikwax-behandlet
Vanntetthet: PFC-fri, DWR-behandlet
Ytterstoff: Pertex Quantum Pro

+ Generell kvalitet, topp dunkvalitet, aktiv bruk
- Lite negativt å finne

RAB: Electron Jacket
RAB: Electron Jacket

Kommentar: RAB er en av de beste dunspesialistene i Europa og Electron skuffer ikke. Vi har testet dame- og herreutgaven og testerne gir bare gode tilbakemeldinger.

Godt snitt, god lengde, topp dunkvalitet og generelt veldig god kvalitet gjør dette til en meget god og veldig allsidig dunjakke som kan brukes gjennom store deler av året.

Med nesten 200 gram dun som fyllmateriale gir denne mye varme sett opp mot vekt. Meget god hette.

Dette er ikke en av de letteste jakkene i testen, men komprimeres godt og lengden gjør at den dekker godt ned over baken. Dun som takler bra med fukt. Topp jakke!

Isolasjon: 10/10
Soliditet: 8/10
Praktisk bruk: 9/10

Totalt: 9/10 - BEST I TEST!

Les også (+): Test av gummistøvler

Denne saken ble første gang publisert 23/03 2021, og sist oppdatert 19/10 2023.

Les også