TEST:

Lette fjelltelt til vår, sommer og høst

Vi har testet lette fjelltelt til barmarkssesongen.

Pluss ikon
<b>MÅ TÅLE UVÆR:</b> Det er ikke alltid finvær, da er det viktig å ha et telt en kan stole på.
MÅ TÅLE UVÆR: Det er ikke alltid finvær, da er det viktig å ha et telt en kan stole på. Foto: John Arne Tungen / Aktivt Testteam
Publisert

Sjelden har vi opplevd så store vansker med å få gjennomført en test som med denne.

Koronapandemien har ført til høyere etterspørsel etter sport- og friluftsutstyr, men samtidig gitt produksjonsutfordringer med lavere produksjonstall og problemer med transport mellom land.

I tillegg satte et stort skip seg fast i Suezkanalen, noe som førte til at flere av teltmodellene vi skulle få inn, ikke rakk fram i tide. Dette har ført til at vi mangler noen merker som enkelte lesere vil savne. Men dette er dessverre slik dette siste året har vært.

I tillegg hadde vi en ganske så utfordrende vår med snø langt ut over forsommeren. Mange av teltene har derfor i tillegg fått prøvd seg i vær som har minnet mye mer om vinter enn sommer og barmark.

Tåler mye

Denne gangen har vi testet relativt lette fjelltelt. Vi har basert våre vurderinger av teltene etter bruk på barmark under «normal» turbruk i marka og på fjellet. På sommeren må vi som regel bære utstyret i sekk på ryggen. Da er vekt og volum alltid et viktig kriterium. Om du har et skikkelig vintertelt eller et standard campingtelt fra før, vil du nok spare mange kilo på å investere i et nytt sommer- eller tresesongstelt som vi har testet her.

Selv om vi i denne testen har satt «normal» høyfjellsbruk vår, sommer og tidlig høst som det tøffeste bruksområdet, skal det samtidig sies at flere at de beste teltene i denne testen kan brukes ut over dette bruksområdet om en er en erfaren teltbruker og ikke oppsøker de tøffeste og mest værutsatte områdene.

Forskjellen på tunneltelt og kuppeltelt

Tunneltelt gir raske og enkle oppsett, har lav vekt i forhold til størrelse og gjerne mulighet til et stort fortelt. Største ulempe er at de er ømfintlige for sterk vind inn fra siden.

Et kuppeltelt har god høyde inne i innerteltet, rette/stramme sidevegger som gir god utnyttelse av arealet i innerteltet, lite blafring i teltduken og tåler mye vind, også fra siden. Den største ulempen med kuppeltelt er at de som regel har lite, eller ikke fortelt, og har et noe mer komplisert oppsett enn et standard tunneltelt, noe som gjør at en bruker mer tid.

Vi vil uansett anbefale at du prøver å slå opp teltet før du drar ut på tur. Slå opp og pakk ned teltet gjerne to-tre ganger slik at dette sitter i fingrene.

Vanntetthet og ventilasjon

Vi har notert på enkelte av teltene at vi har brukt primus inne i teltet. Dette må gjøres med varsomhet, om ikke kan det føre til alvorlige skader om en er uforsiktig.

Når det gjelder vanntetthet på overduken, skal en ikke kun se på vannsøylen som er oppgitt. At duken er stram, og at vann blir ledet bort fra sømmer og glidelås, er også viktig. På bunnduken er vannsøyle og slitestyrke mer viktig.

Ventilasjon er alltid viktig på et slikt telt. Så lenge en ikke skal bruke teltet om vinteren, kan ventilering like gjerne skje ved bakken som gjennom ventiler. En kombinasjon av «ventileringspunkt» som sitter lavt og høyt på teltduken gir en slags skorsteinseffekt, slik at fuktig luft trekkes ut av teltet.

Et fjelltelt av god kvalitet koster mye. Tørk det etter bruk og gå over sømmer, barduner og pluggfester jevnlig. Da har du et telt som kan gi deg gode friluftsopplevelser i mange år framover.

Slik er testen utført

Alle teltene er brukt av flere av testerne der de har gjort egne erfaringer uavhengig av de andre. Brukeropplevelser er notert og sammenlignet. Vekt og fysiske mål er målt av oss og kan avvike fra det produsenten oppgir. Alle teltene er sammenlignet i egnet testcamp. Vekt er oppgitt med duk, stenger, plugger, barduner og pakkpose.

Slik blir vurderingen vektet:

Opplevd kvalitet og konstruksjon: 40 %

Oppsett og brukervennlighet: 40 %

Vekt: 20 %

Pris er ikke tatt med i totalvurderingen.

MUTA HUBBA NXMSR

WWW.VARRI.NO

PRIS: 9 999 kr

Vekt: 2,2 kg

Innvendig mål: 173 cm x 210 cm

Innvendig høyde: ca. 112 cm

Vannsøyle over/bunnduk: 1200 mm/3000 mm

<b>MUTA HUBBA NXMSR: </b>Pluss: Lufting, egenvekt, kvalitet. Minus: Fortelt, vanntetthet.
MUTA HUBBA NXMSR: Pluss: Lufting, egenvekt, kvalitet. Minus: Fortelt, vanntetthet. Foto: John Arne Tungen / Aktivt Testteam

Kommentar:

Lett, god pakkpose med stor åpning som gjør det enkelt å pakke ned teltet igjen. Klassisk «MSR-oppsett» der en setter opp innertelt først. Greit oppsett. Gode, stramme vegger, luftig innvendig rom med godt lys. God liggelengde, men lite fortelt med kun plass til sko. Store åpninger på begge kortendene. Myggnett inn til innertelt. To høye ventiler og god lufting under duken.

Innvendige lommer til småting og festepunkt i taket til lys eller lanterne. Godt med bardunfester, barduner festet fra produsenten og flere refleksdetaljer. Kanskje litt få plugger og det hadde vært greit med noen ekstra barduner. Vi vil si at dette er et utpreget sommertelt. Fantastisk behagelig på varme kvelder og netter der en kan ligge uten ytterduken. Gjennomført lettvekter med god balanse mellom vekt og soliditet.

SCORE: 7/10

MARK UL 3P

WWW.VAUDE.COM

PRIS: 5 939 kr

Vekt: 2,9 kg

Innvendig mål: 160 cm x 217 cm

Innvendig høyde: ca. 111 cm

Vannsøyle over/bunnduk: 3000 mm/10 000 mm

<b>MARK UL 3P: </b>Pluss: Lufting, plass, fortelt. Minus: Vindstøy, slitasje.
MARK UL 3P: Pluss: Lufting, plass, fortelt. Minus: Vindstøy, slitasje. Foto: John Arne Tungen / Aktivt Testteam

Kommentar:

Litt uvant løsning med utvendige stenger der en bruker strikk for å feste og få løft på duken. Fungerer egentlig bra og helt greit oppsett, men et stort usikkerhetsmoment med tanke på slitasje over tid. Inner- og yttertelt settes opp samtidig. Lyst og fint innvendig miljø med grei plass. Gode luftemuligheter gjennom ventiler og under duken.

Fint spenn på duken, generelt grei standard på duk, stenger og detaljer. Romslige åpninger i begge kortsider. Fortelt med plass til sko og kanskje en liten sekk. Godt med plugg- og bardunfester. Fin detalj på bardunene der disse kan snurres opp for å unngå floker. Trang pakkpose, her må en være litt nøye for å få ned teltet etter bruk. Oppleves generelt solid, men noe støy i utvendige stenger og strikk ved mye vind.

Spennende telt til en ok pris.

SCORE: 5/10

SPACE SEAMLESS 2–3 P

WWW.VAUDE.COM

PRIS: 8 939 kr

Vekt: 2,25 kg

Innvendig mål: 167 cm x 205 cm

Innvendig høyde: ca. 111 cm

Vannsøyle over/bunnduk: 3000 mm/3000 mm

<b>SPACE SEAMLESS 2–3</b>: Pluss: Innemiljø, fine detaljer. Minus: Oppsettet.
SPACE SEAMLESS 2–3: Pluss: Innemiljø, fine detaljer. Minus: Oppsettet. Foto: John Arne Tungen / Aktivt Testteam

Kommentar:

Veldig «pent telt» med fine, rette vegger. Setter opp inner- og yttertelt samtidig, gode stenger og god merking. Her skal en tre stengene i stangkanaler som krysser i midten, noe som kan føre til litt krøll. Opplevde også litt plunder med å få på plass en siste, kortere stang som skal tres i på toppen, under ytterduken, etter at de to andre er spent opp.

Ellers et fint telt med fine detaljer og lyst og fint innemiljø. Litt plass i ytterteltet, men bare akkurat til en sekk og sko. Meget god spenn på innerduken. Innvendige lommer, snor i taket og refleksdetaljer. Meget god pakkpose. Ok plass til to voksne og et barn eller en hund. Alt i alt et bra telt med mange gode og fine detaljer. Minus for litt herk med oppsettet.

SCORE: 7/10

HELAGS 3 – BEST I TEST!

WWW.HILLEBERG.NO

PRIS: 12 100 kr

Vekt: 2,6 kg

Innvendig mål: 185 cm x 225 cm

Innvendig høyde: ca. 95 cm

Vannsøyle over/bunnduk: 5000 mm/12000 mm

<b>HELAGS 3: </b>Pluss: Kvalitet, plass, vanntetthet

Minus: Lite negativt bortsett fra pris.
HELAGS 3: Pluss: Kvalitet, plass, vanntetthet Minus: Lite negativt bortsett fra pris.

Kommentar:

Tradisjonelt tunneltelt med oppsett av inner- og yttertelt samtidig. Veldig gode og praktiske barduner. Enkelt oppsett og stangkanaler som sklir lett. Høy kvalitet og god balanse mellom vekt og soliditet. Tradisjonell pakkpose med god størrelse slik at det går greit å pakke ned teltet etter bruk. God lufting under duken. Inngang med fortelt på begge kortsidene. Myggnett inn til innertelt. Plass til sko, sekk og kanskje en liten primus i begge forteltene. Lommer til småting og snor til lys/lanterne. Skikkelig klaff over de utvendige glidelåsene som gir god beskyttelse mot regn. Refleksdetaljer, gode stenger og plugger.

Ikke det letteste teltet i denne testen, men sett opp mot størrelse, plass i fortelt og kvalitet generelt, blir dette førstevalget til testerne i denne testen.

SCORE: 10/10

ABISKO SHAPE 3

WWW.FJALLRAVEN.COM

PRIS: 8 499 kr

Vekt: 2,75 kg

Innvendig mål: 150 cm x 218 cm

Innvendig høyde: ca. 80 cm

Vannsøyle over/bunnduk: 3000 mm/6000 mm

<b>ABISKO SHAPE 3: </b>Pluss: Fortelt, kvalitet, solid. Minus: Lite til tre personer
ABISKO SHAPE 3: Pluss: Fortelt, kvalitet, solid. Minus: Lite til tre personer

Kommentar:

Tradisjonelt tunneltelt med raskt oppsett. Tre ulike lengder på stengene, men alle med ulike farger og god merking av stangkanaler. Enkelt å tre i stengene, gode barduner og godt med plugger. Alt av barduner er klargjort fra produsent. Solid og god pakkpose, refleksdetaljer og gode ventiler. Største fortelt i testen, noe som mange nok vil sette pris på.

God størrelse på inngang. Litt lite telt til tre, men et skikkelig godt telt til to voksne og et barn. Førstevalg for to personer om man trenger et godt fortelt. Glimrende om en for eksempel har med hund som skal ha plass i forteltet. Kommer i flere farger. Det er mye erfaring og kunnskap som ligger bak utforming av teltet. Lite å utsette på dette produktet.

SCORE: 9/10

ABISKO DOME 3

WWW.FJALLRAVEN.COM

PRIS: 9 999 kr

Vekt: 3,8 kg

Innvendig mål: 179 cm x 223 cm

Innvendig høyde: ca. 112 cm

Vannsøyle over/bunnduk: 3000 mm/6000 mm

<b>ABISKO DOME 3: </b>Pluss: Stabilt, solid, to fortelt. Minus: Lite til tre personer.
ABISKO DOME 3: Pluss: Stabilt, solid, to fortelt. Minus: Lite til tre personer.

Kommentar:

Det er alltid litt mer arbeid med å sette opp et kuppeltelt sammenlignet med et tunneltelt, men til gjengjeld får en rette fine vegger, stram duk og god utnyttelse av plassen inne i innerteltet. Solid og forseggjort. Stabilt, god lufting og god plass. Meget gode barduner. Solid og god pakkpose. Lommer til småting og hylle i taket. Fortelt med plass til sekk og sko.

Vi brukte også primusen litt i forteltet, men med stor forsiktighet. Inngang på to sider. Mye erfaring og kunnskap ligger bak utforming av teltet. Lite å utsette på dette produktet. Tyngst i denne testen men samtidig et telt som tåler mye og tøft vær.

SCORE: 8/10

YARANGA LIGHT 3

WWW.FAUNAOUTDOOR.NO

PRIS: 8 499 kr

Vekt: 2,4 kg

Innvendig mål: 160 cm x 239 cm

Innvendig høyde: ca. 80 cm

Vannsøyle over/bunnduk: 3000 mm/3000 mm

<b>YARANGA LIGHT 3. </b>Pluss: Oppsett, vekt, fortelt. Minus; Detaljer, lys duk<b> </b>
YARANGA LIGHT 3. Pluss: Oppsett, vekt, fortelt. Minus; Detaljer, lys duk

Kommentar:

For lang strikk i stengene, noe som gjør at det blir litt plundrete. Disse kan selvsagt justeres og kuttes, men en forventer litt mer i denne prisklassen. Ellers enkelt oppsett. Standard tunnel med fargekode på stenger.

Romslig og godt fortelt. To glidelåsåpninger inn til fortelt. Litt heng i innerduken som er vanskelig å få bort, selv med et godt oppsett. Innvendige fester til snor i taket, og lommer til småting. Litt små ventiler, men grei lufting under duken. Lys ytterduk gir et veldig lyst miljø på innsiden, noe som faktisk kan vær litt ubehagelig om teltet står i sollys.

Har «alle de riktige funksjonene» og alt i alt et greit telt, men det gjenstår fortsatt et hakk eller to for å komme opp på nivå med de beste i denne testen med tanke på de tekniske og praktiske løsningene i dette prisnivået.

SCORE: 7/10

Hilight 3P m/vestibyle Black Diamond

www.nordlyssportshop.no

Pris: 5 499 kr + 1 799 kr for vestibyle

Vekt: 2,82 kg (inkl. fortelt på 0,63 kg)

Innvendig mål: 140 cm x 218 cm

Innvendig høyde: ca. 107 cm i deler av innerteltet

Vannsøyle over/bunnduk: Ikke oppgitt/2000 mm

<b>Hilight 3P m/vestibyle Black Diamond: </b>Pluss: Plasseringsvennlig, stabilt. Minus: Oppsett, plass.
Hilight 3P m/vestibyle Black Diamond: Pluss: Plasseringsvennlig, stabilt. Minus: Oppsett, plass.

Kommentar:

Uvant oppsett der en setter opp stengene og spenner opp duken fra innsiden. Dette krever litt trening for at det skal gå raskt. Tar likevel mer tid enn et tradisjonelt kuppel- eller tunneltelt. Uten vestibylen/forteltet består teltet av kun ett rom, så forteltet er å anbefale. Muligheter for meget god lufting. Plasseringsvennlig. Solid og vindstabilt. Takler mye nedbør på ytterduken på grunn av tapede sømmer og stram duk.

Anbefaler ekstra bunnduk om det er mye fukt. Med fortelt har du plass til sko og sekk. Pent telt og stilige detaljer, men oppsett trekker noe ned da det er en del hemper og borrelås. Trangt til tre, ok til to.

SCORE: 7/10

GALIANO 4COLEMAN

WWW.NORDICOUTDOOR.NO

PRIS: 1 999 kr

Vekt: 3,42 kg

Innvendig mål: 200 cm x 277 cm

Innvendig høyde: ca. 95 cm

Vannsøyle over/bunnduk: 2000 mm/2000 mm

<b>GALIANO 4COLEMAN</b>
GALIANO 4COLEMAN

Kommentar:

Dette er et såkalt popup-telt som så å si slår seg opp av seg selv på et par sekunder når du slipper det på bakken. Sett i et par barduner og plugger, så er det på plass. Sammenfoldet er oppbevaringsbagen noen centimeter tykk, men med en diameter på 90 cm sier det seg selv at dette ikke egner seg i tursekken. Ikke et telt som takler mye regn, vind og vær, men på fine sommernetter så holder dette til enkel bruk. Ikke minst er dette et morsomt konsept.

God størrelse og god liggelengde. Ikke noe fortelt. Innvendig festepunkt til snor og lommer til småting. Konstruksjonen gir påkjenning på glidelås og regnvann blir ledet langs flere sømmer, noe som selvsagt ikke er optimalt. Utpreget «godværstelt» til hagebruk.

SCORE: 5/10

ROSKILDE KUPPELTELT BILTEMA

WWW.BILTEMA.NO

PRIS: 229 kr

Vekt: 1,6 kg

Innvendig mål: 115 cm x 205 cm

Innvendig høyde: ca. 94 cm

Vannsøyle over/bunnduk: 1500 mm/1500 mm

ROSKILDE KUPPELTELT BILTEMA
ROSKILDE KUPPELTELT BILTEMA

Kommentar:

Dette var det billigste teltet vi fikk tak i. Det er kun tomanns, men med denne prisen kan du kjøpe 3–4 telt, og likevel spare penger sammenlignet med de andre i denne testen. Lav vekt og enkelt oppsett, men der stopper vel egentlig det positive.

Dette er først og fremst et billigtelt og det er lite som minner om kvalitet med dette produktet. Ikke noe vi vil anbefale, men om du trenger eget telt til hunden, bagasjen eller et telt ungene skal leke seg med i hagen, kan det kanskje fungere.

SCORE: 2/10

Denne saken ble første gang publisert 20/08 2021.

Les også