UNGE MØDRE

Slik gikk det med jentene fra «Unge Mødre»

Vi har samlet noen av profilene for et lite gjensyn. Se hvordan de har det nå.

DEN GANG DA: Rebekka Fjellgaard Mæla, her sammen med ektemannen Magnus og datteren Thea Emilie, var å se på TV i 2010, mens Stine Omsted og hennes tvillinggutter var å se på skjermen i 2011.
DEN GANG DA: Rebekka Fjellgaard Mæla, her sammen med ektemannen Magnus og datteren Thea Emilie, var å se på TV i 2010, mens Stine Omsted og hennes tvillinggutter var å se på skjermen i 2011. Foto: FEM / Discovery
Publisert Oppdatert

Gjennom 15 sesonger har vi fått følge livet til jenter som har valgt å få barn i ung alder - noen av dem var bare tenåringer da de fikk sitt første barn.

Dette har ikke alltid vært planlagt, og i serien har vi fått følge hverdagene deres – med utdanning, jobb, fremtidsdrømmer og kjærlighetsliv, og ikke minst utfordringene og gledene som småbarnslivet kan by på.

«Unge mødre» ble sendt for første gang i 2008, og vi har gjennom de mange sesongene blitt kjent med en rekke forskjellige mennesker og familier, og her får du et gjensyn med noen av dem.

Malin Hammersgård (30)

DA: Malin Hammersgård og datteren Lotte. Hammersgård var 17 år da innspillingene starte, mens datteren var 2 og ett halvt år.
DA: Malin Hammersgård og datteren Lotte. Hammersgård var 17 år da innspillingene starte, mens datteren var 2 og ett halvt år. Foto: FEM / Discovery

Bor på Bjørkelangen i Akerhus, sammen med barna Lotte (15), Jenny (10) og Molly (8). Arbeider som hjelpepleier.

Hammersgård deltok i en den aller første sesongen av serien. Hun ble gravid som 14-åring. Lotte kom til verden 15. august, to måneder etter Malins 15- årsdag, og rett før første skoledag i 10. klasse.

Under innspillingen av serien var Hammersgård 17 år, og hennes datter Lotte var to og ett halvt år.

Siden sist har Hammersgård fått to døtre til. Etter 12 år sammen tok forholdet mellom Hammersgård og eksmannen slutt. Nå har hun kjøpt egen leilighet, som hun deler med sine tre jenter, og hun trives godt med det.

- Nå som jeg har fått tre barn føler jeg meg ganske så avslappet, og jeg vil nok ikke kalle meg en hysterisk mamma, sier Hammersgård, som arbeider som hjelpepleier.

Hennes eldste datter, Lotte, skal konfirmere seg i helgen, og selv om det å være tenåringsmamma er noe ganske nytt, så føler hun at dette også er noe hun takler ganske bra.

- Det å være mamma er det beste hele verden og barna betyr for meg. Jeg angrer ikke på at jeg fikk barn i ung alder, sier hun.

Malin ser tilbake på deltakelsen som en morsom tid, og selv om hun synes det var litt rart å ha kameraer hengende på slep så ble hun fort vant til det.

- Å ha vært med på «Unge Mødre» har også åpnet noen dører for meg. Jeg hadde en ganske populær blogg med faste lesere hver dag, sier hun.

NÅ:Malin og jentene hennes Lotte, Jenny og Molly bor på Bjørkelangen i Akershus. Hammersgård arbeider som hjelpepleier, og trives godt med mammalivet.
NÅ:Malin og jentene hennes Lotte, Jenny og Molly bor på Bjørkelangen i Akershus. Hammersgård arbeider som hjelpepleier, og trives godt med mammalivet.

Utover dette tror hun ikke deltakelsen har hatt så mye å si for hvordan livet hennes ser ut i dag – bortsett fra at hun (fortsatt) blir gjenkjent på gata støtt og stadig.

Instagram: @malinhammers

LES OGSÅ: Møter fordommer: Unge mødre anbefales ofte abort

Rebekka Fjellgaard Mæla (30)

DA: Rebekka Fjellgaard Mæla og ektemannen Magnus og datteren Thea Emile, som var ett år gammel under innspillingene
DA: Rebekka Fjellgaard Mæla og ektemannen Magnus og datteren Thea Emile, som var ett år gammel under innspillingene Foto: FEM / Discovery

Har barna Thea Emilie (9), Tobias (7) og Tiril Lovise (2,5). Er fortsatt gift med Magnus, og bor i Stathelle. Jobber som sykepleier.

Rebekka var 20 år da hun deltok, og var allerede godt gift med Magnus som hun møtte på konfirmasjonsleir. Deres første datter, Thea Emilie, var da ett år gammel.

I dag har paret fått to barn til. Tobias (7), Tiril Lovise (2,5 år). Thea Emilie fyller 10 i år.

Mæla jobber som sykepleier, og har gjort det siden 2015. I mange år drev hun eget firma, og hun arbeidet med sosiale medier. Men tiden strakk ikke til, og selskapet ble lagt ned i 2018.

Hun har fortsatt en populær Instagram-konto med over 12.000 følgere,men dette driver hun kun med på hobbybasis nå.

Ellers går tiden til menigheten, venner og familie, og huset som de kjøpte i 2014.

- Hverdagen er jo hektisk- men fin! Tiden går alt for fort, og man føler jo til tider at man ikke strekker helt til på alle områder i livet. Men jeg brenner for gode rutiner og gode systemer som gjør hverdagen litt enklere, og som gjør at i kan bruke tiden vår til viktigere ting, sier hun.

Mæla forteller at hun synes det var «helt ok» å være med på «Unge Mødre».

- Men de lager jo vår historie, uten at de egentlig kjenner oss. Det gjorde oss noen erfaringer rikere, men jeg hadde nok ikke gjort det igjen, sier hun.

Hun tror ikke at deltakelsen har hatt en stor betydning for det livet hun lever nå.

NÅ: Rebekka og Magnus er fortsatt sammen. I tillegg til Thea Emilie (9) har de fått to barn til - Tobias og Tiril Lovise.
NÅ: Rebekka og Magnus er fortsatt sammen. I tillegg til Thea Emilie (9) har de fått to barn til - Tobias og Tiril Lovise. Foto: Privat

- Jeg hadde jo en blogg den gangen, og den økte vel fra rundt 200 lesere til 1000 lesere da serien gikk på TV. Men det var først året etter at jeg kom opp i rundt 10.000 lesere, sier hun, og legger til at det som preger livet deres mest nå er alle meldingene som renner inn når serien sendes i reprise.

Hele familien samlet.
Hele familien samlet. Foto: Privat

Bloggen valgte hun å slette, fordi hun ønsket å skjerme barna mer, og fordi hun kjente på at bloggen var et kapittel hun ønsket å lukke. Først og fremst fordi hun ønsket å bruke tiden på «viktigere» ting.

- Dagene går så fort, og de timene man har med barna suser av gårde. Ofte er man også litt på reservebatteriene, og så kan man ofte angre seg på at man ikke utnyttet minuttene bedre når barna har lagt seg. Men så prøver man igjen neste dag. Å gjøre en bedre jobb, å være en bedre mamma, og å gjøre det beste ut av hverdagen, sier hun.

- Vi har tre friske, sunne og fantastiske barn som fyller oss med glede, lykke og kjærlighet – så at det er slitsomt: Det er det verdt!

Instagram: @FruMaela

Stine Omsted (28)

DA: Stine Omsted og tvillingguttene Christian og Frederick. Omsted var 19 år da guttene kom til verden.
DA: Stine Omsted og tvillingguttene Christian og Frederick. Omsted var 19 år da guttene kom til verden. Foto: FEM/DIscovery

Har barna Christian (9) og Frederick (9). Bor i Danmark. Jobber med innkjøp.

Stine Omsted var bare 18 år gammel da hun fikk beskjed om at hun ventet tvillinger, og da hun var 19 kom de to guttene til verden. Hun var 20 år da hun medvirket i serien.

Hun forteller at årene etter innspillingen har vært «harde, triste, gode og lærerike». Hun har flyttet fra Norge til Danmark, vært landslagsrytter, og startet forfra med utdannelsen sin. Videre kom skilsmisse, og en krevende jobb. Alt dette kombinert med et hektisk mammaliv, som også har vært preget av et alvorlig sykdomsforløp.

Kawasakis syndrom

Er en febersykdom hos barn med utslett, slimhinneforandringer, øyekatarr, lymfeknuteforstørrelse på halsen og hudforandringer i fotsåler og håndflater. Tilstanden er selvbegrensende, men ubehandlet utvikles det hos 20-25 prosent utposninger på kransårene i hjertet.

Kilde: NHI

- En av guttene fikk kawasakis syndrom, som ikke ble oppdaget av legene i tide. Dette har ført til hjertefeil og en ADHD-diagnose, sier Omsted.

Omsted, som nevnt nå bor i Danmark, synes det har vært spesielt vanskelig å takle alt dette i et annet land enn sitt eget, langt borte fra familie og venner.

- Det har noen ganger føltes som om det aldri kom til å bli bedre igjen. Men derfor føles det fantastisk å nå kunne si at det faktisk går veldig bra. Faktisk mye bedre enn noen gang, sier hun.

28-åringen har fått seg ny kjæreste, og de to har nylig kjøpt hus sammen. Hun har en jobb hun trives i, og hun føler at livet endelig smiler igjen.

- Guttene har det bra. Og vi er heldige som har hverandre, og at vi kan smile, le og nyte livet sammen.

Tvillingguttene hennes har nå blitt ni år, og Omsted synes det er gøy og givende å følge med på hvordan de utvikler seg fra små barn til to unge mennesker. Selv om hun også har blitt eldre selv, blir hun fortsatt overrasket når hun forteller at hun har to barn på ni år.

- Jeg blir så stolt av å se på hvordan de utvikler seg. Jeg blir stolt av alt, også det helt enkle, men ekstra gøy er det å se dem drive med sport.

Også Omsted opplever å bli gjenkjent på gaten.

Å delta i serien synes hun var «helt greit», samtidig som hun synes det til tider var vanskelig å finne på aktiviteter med to små babygutter.

NÅ: Stine og guttene bor i Danmark. Hun har nettopp kjøpt nytt hus sammen med sin nye kjæreste, Mark.
NÅ: Stine og guttene bor i Danmark. Hun har nettopp kjøpt nytt hus sammen med sin nye kjæreste, Mark.

- Barna var mellom 4-7 måneder under innspillingen, og tiden gikk stort sett til å få hjemmet til å gå rundt. Jeg hadde mye å styre med, med to små babyer, hester, barnevakter og hjemmet, så det å ha mennesker rundt seg og føle at jeg måtte finne på noe fordi livet mitt egentlig var litt kjedelig da, det var litt slitsomt. Men ellers var det helt ok, sier hun.

Instagram: @Stineom

Gunn Britt Westerheim (29)

DA: Gunn-Britt Westerheim og sønnene Jonas og Leander ble vi kjent med for første gang i 2011. Westerheim har også vært å se i «Unge mødre - litt eldre».
DA: Gunn-Britt Westerheim og sønnene Jonas og Leander ble vi kjent med for første gang i 2011. Westerheim har også vært å se i «Unge mødre - litt eldre». Foto: Fem/Discovery

Har barna Jonas (10) og Leander (8). Bor i Stavanger. Jobber som sykepleier innen psykiatrien.

Gunn-Britt Westerheim medvirket i sesong åtte av serien. Da deltok hun med sønnene Jonas og Leander, og hennes daværende samboer Kjartan.

Westerheim var 19 år gammel da hun ble mor for første gang, til sønnen Jonas. Det var først etter at Jonas ble født, at det ble oppdaget at han hadde downs syndrom.

LES OGSÅ: - Ikke verdens undergang å få et barn som Jonas

Westerheim har vært med i to sesonger av programmet. Første gang hun var med var hun både stolt og glad over budskapet som hun delte gjennom programmet. Westerheim har deltatt aktivt i ordskiftet, både gjennom blogg, kronikker og sosiale medier, og har vært opptatt av å dele erfaringer rundt det å ha barn med downs syndrom.

NÅ: Gunn-Britt har kjøpt hus med kjæresten, og stortrives med å være mamma til «store barn».
NÅ: Gunn-Britt har kjøpt hus med kjæresten, og stortrives med å være mamma til «store barn». Foto: Privat

Hun kaller seg for en «selverklært downs-forkjemper».

- Allerede før jeg ble med i serien så hadde jeg en ganske stor følgerskare på bloggen min, og det å dele informasjon er nok noe jeg ville ha gjort uansett. Men jeg tror at serien bidro til at publikummet ble enda større, og det ga den yngre generasjonen mulighet til å oppleve downs syndrom på en måte som de kunne forstå, sier hun.

Den andre gangen hun deltok begynte hun derimot å tvile på hvor mye hun ønsket å dele med verden. I tillegg var forholdet til barnfaren begynt å skrante, og dette la en demper på opplevelsen. Forholdet endte i brudd.

Nå har 29-åringen fått seg en ny kjæreste, som hun har kjøpt hus sammen med i Stavanger. Hun arbeider i skrivende stund med en avsluttende oppgave i viderutdanningen sin, innen psykisk helse. Hun jobber som sykepleier på psykiatrisk avdeling, og har nå fått ny jobb i BUP.

Jonas har begynt å tredjeklasse, hvor har får tilrettelegging, og trives godt der.
Jonas har begynt å tredjeklasse, hvor har får tilrettelegging, og trives godt der. Foto: Privat

- Enkelte pasienter jeg møter har nok et godt førsteintrykk av meg, etter å ha sett meg i serien. Jeg ble fremstilt som veldig rolig, empatisk og kjærlig, sier hun.

Akkurat nå trives hun svært godt i mammarollen til store barn, og ønsker seg ikke flere barn verken nå eller for fremtiden.

- Jeg var aldri god til å nyte spedbarnstiden. Tiden med store barn er definitivt mye bedre. Min mormor hadde rett når hun sa at små barn gir små bekymringer og store barn gir store bekymringer, men det å kunne ha en dialog med barnet ditt er enklere enn å måtte gjette seg frem til løsninger, sier hun.

- Vi bestiger fjell sammen, vi trener sammen, vi kan se på filmer sammen, og når situasjoner oppstår så finner vi løsninger sammen.

Instagram: @Westerheim_89

Camilla Øvestad

DA: Camilla og sønnen Oliver var å se på skjermen i 2008. Senere i sesongen ble det kjent at Øvestad ventet sitt andre barn, datteren Mathilde.
DA: Camilla og sønnen Oliver var å se på skjermen i 2008. Senere i sesongen ble det kjent at Øvestad ventet sitt andre barn, datteren Mathilde. Foto: FEM/Discovery

Har barna Oliver, Mathilde, Lila og Victor. Er samboer med Kim Øvestad. Arbeider som influencer, og driver nettbutikk.

Høsten 2008 fulgte vi Camilla og hennes daværende ektemann i TV-serien «Unge Mødre». Hun var da allerede mamma til lille Oliver, og iløpet av sesongen ble det kjent at hun ventet barn nummer to.

Da hun ble gravid for første gang var hun 17 år gammel. Etter at hennes første sønn Oliver var født, tok det bare 21 måneder til datteren Mathilde kom til verden.

Nå kjenner du kanskje Camilla best som «Villa Paprika». Øvestad har nemlig en av Norges mest populære interiør- og livsstilsblogger, og driver også en nettbutikk under samme navn.

At hun nå kan leve av å drive med sosiale medier tror hun deltakelsen har vært med på å bidra til.

- «Unge Mødre» bidro nok til at det ble en blogg. Folk syns det har vært spennende og underholdende og følge med på både meg og ungene, sier hun.

NÅ: Camilla sammen med barna Oliver, Mathilde, Lila, bonusdatteren Vanessa, og lille Victor i vognen.
NÅ: Camilla sammen med barna Oliver, Mathilde, Lila, bonusdatteren Vanessa, og lille Victor i vognen. Foto: Privat

I april i år fikk hun og samboeren Kim Øvestad sønnen Victor. Øvestad har dermed blitt firebarnsmor. Å gå fra to til fire (og noen ganger fem), har vært en stor overgang.

- Min nye hverdag som firebarnsmor er kjempefin, men også hektisk. Jeg har fått «to sett», to store og to små, så sånn sett går det veldig fint, men jeg synes det er en utfordring å gå kabalen til å gå opp hver dag, sier hun.

Med to små og to store må man ofte dele seg , forteller hun, ettersom en tiåring og en tolvåring trenger å bli sett og fulgt opp på en annen måte enn en toåring og en nyfødt, sier Øvestad.

- Jeg står ofte og gjør lekser med en hengende over skulderen, en på puppen og to foran med med skoleoppgavene - det må være et morsomt syn, sier hun.

I tillegg til sine egne fire barn, er Øvestad også bonusmamma for samboerens datter.

- Annenhver helg har vi tre barn i huset, da merker man at man lever. Men alt går!

Instagram: @Villapaprikablogg Blogg: Villapaprikablogg.no

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning