Yoga for barn:

Yogaglede for barn

En glefsende krokodille eller en svømmende delfin - barn blir kjent med kroppen og pusten sin gjennom yoga.

STRESSMESTRING: Yoga for barn kan redusere stress og øke mestringsfølelse, mener psykologer.
STRESSMESTRING: Yoga for barn kan redusere stress og øke mestringsfølelse, mener psykologer. Foto: Foto: Bjorn Inge Karlsen
Publisert Oppdatert

- Jeg tror på meg selv, jeg er glad i meg selv, sier fem lyse barnestemmer i kor. Yogatimen for barn har nettopp begynt.

På et gulv i et hus på Tåsen i Oslo sitter fem barn på mattene sine og skal snart leke at de er krokodiller. Men først må de hilse på hverandre og varme opp.

Instruktør Marit Thorsrud fra Oslo Yoga har med et lite instrument, en slags xylofon, som hun slår en tone med.

- Nå skal vi lytte til lyden. Når dere ikke hører lyden lenger, kan dere rekke en hånd opp i været, og så er det nestemanns tur til å slå en tone.

Roen senker seg, og barna lager ikke en lyd mens de holder på med øvelsen.

Yoga handler mye om å være til stede i øyeblikket. Disse 20 rådene kan hjelpe deg på veien.

Instrumentet går på rundgang, og barna rekker ivrig opp hendene hver gang lyden forstummer. Når alle har fått slått an tonen tar Marit initiativ til å starte timen - med en bevisstgjøring.

- Jeg tror på meg selv, jeg er glad i meg selv, sier Marit, og barna gjentar med de lyse stemmene sine.

- Jeg vil gjøre så godt jeg kan, jeg skal holde meg på matta mi, fortsetter hun, og så er de klare for den fysiske oppvarmingen.

De begynner med pusten - barna skal late som om de har en ball i magen, som blåser seg ut og inn, fylles og tømmes med luft. Siden følger kaninpusten - da trekker man pusten mange korte drag inn og blåser ut. Og endelig skal kriblende barneføtter få utfolde seg. Marit skrur på musikk og barna beveger seg i ulike posisjoner i følge med musikken - det er sommerfuglen, hunden og treet. På slutten skal de hoppe, og barna klarer så vidt å holde seg på mattene sine under hoppingen - det er så gøy!

SAMMEN: Yoga kan gjøres alene, men er fint å gjøre sammen med flere.
SAMMEN: Yoga kan gjøres alene, men er fint å gjøre sammen med flere. Foto: Foto: Bjørn Inge Karlsen

- Fritt for konkurranse

Med barneyoga kan barn gjøre øvelser, både stående, sittende og liggende. Øvelsene er morsomme og forskning har vist at de øker kroppsbevisstheten og evnen til konsentrasjon og selvregulering. Det er en aktivitet hvor barna kan møte opp helt uten forkunnskaper og gjøre øvelser ut i fra sitt eget utgangspunkt.

- Barna kan oppleve mestringsfølelse ved å gjøre noe, som de deler med andre barn, men som er helt fritt for konkurranse. Yoga gjøres kun for en selv, men det er fint å være flere mens man gjør det, sier instruktør Marit Thorsrud.

Hun startet med undervisning av yoga for barn først og fremst for å komme med et tilbud til barn med spesielle behov.

- Yoga er veldig bra for denne gruppen barn, men er selvfølgelig også bra for normalt fungerende barn. Jeg opplever at yoga øker selvfølelsen og livskvaliteten til alle barn, sier hun.

Vil øke kroppsbevisstheten

- Gjennom pust og øvelser øker man konsentrasjon og fokus, og det påvirker læringsevnen positivt. Man kan også roe ned kroppen og redusere stress og spenninger med pust og avspenning.

Marit forklarer at barna lærer seg selvregulering ved enkle pusteteknikker og ved å bli bevisst kroppen og pusten sin.

- Barna kan enklere regulere energinivået sitt og blir kjent med kroppen sin gjennom hvordan de ulike øvelsene påvirker kroppen. Yoga øker koordinasjon, balanse og smidighet, og er også bra for utviklingen av sansemotorikken.

- Det er øvelser som har som mål å skulle øke kroppsbevisstheten, fortsetter hun.

Instruktøren forteller at det er økt koordinasjon og balanse mellom venstre og høyre hjernehalvdel, som gjør at øvelsene fører til økt læringsevne.

- Det kan være gjennom pust eller gjennom øvelser der barna krysser midtlinjen i kroppen, som påvirker og stimulerer denne balansen. Jo mer du bruker begge hjernehalvdelene, jo mer mottakelig er du for læring. Dette kalles brain gym i USA, og man har gjort forsøk med å bruke enkelte øvelser i skolen for å øke konsentrasjon og fokus, sier hun.

Hun drømmer selv om å kunne ha mulighet til å kurse lærere og pedagoger i barneyogaøvelser, som de kan bruke i skolesammenheng.

- Jeg synes det er spennende å se hvordan mestringsfølelse og redusering av stress gir økt selvfølelse for barn, smiler hun.

- Nå er vi bølger!

Tilbake på gulvet er barna nå klare for dagens tema - havet. Og da skal barna late som de er alt fra bølger, delfiner, krokodiller, fisk, sel og krabber.

- Jeg har sett en krokodille! I hvert fall på tv.

- Det har jeg også!

- Det lukter tåfis...

Gjennom alle øvelsene bytter Marit på å ligge på gulvet, på ryggen, magen og på siden. Armer og bein brukes - løftes, bøyes og strekkes. Barna prøver så godt de kan, det er morsomt å late som om man er en krokodille eller en sel. Krokodillene glefser med kjeftene sine, som er barnas armer, og selene slår med luffene sine. På slutten skal barna få slappe av på mattene sine i en avspenningsøvelse.

Stress og forstyrrelser gjennom internett

Professor i psykologi ved NTNU, Ingunn Hagen, mener at yoga er bra for barn.

- I dagens samfunn, med så mye stress og forventninger, er det bra for barn å lære seg teknikker for å slappe av. Gjennom yoga lærer de å få kontakt med kroppen og pusten sin. På grunn av stress finnes det mange stive, unge kropper og mange høye skuldre, sier hun.

Hun har sammen med professor Usha S. Nayar fra New School University i New York skrevet en artikkel om hvordan yoga kan være et positivt verktøy for barn for å bedre sin mentale helse og skolesituasjonen.

Her påpeker de at yoga gir emosjonell balanse gjennom trening av både sinn og kropp. Barn og unge trenger å lytte innover til kroppen sin, følelsene og tankene sine. De blir i dag konstant utsatt for forventninger og stimulering gjennom blant annet internett og sosiale medier. De nye mediene er en vesentlig arena hvor barn lærer kommunikasjon, ferdigheter og underholdning. Men internett og medieteknologien byr også på en konstant konkurranse om de unges oppmerksomhet og også forstyrrelser og uønskede attraksjoner.

Håndterer stress og følelser bedre

- En grunn til at barn og unge opplever mye stress og utfordringer som har betydning for psykisk helse er økt globalisering, som har ført til at barn i mye større grad enn tidligere har valgmuligheter. Dette er i utgangspunktet positivt.

- Imidlertid fører også globaliseringen til økte krav til barn og unge - de kan bli nesten hva de vil og få til hva de vil, bare de jobber hardt nok. Dagens barn og unge må prestere på skolen og på de fleste arenaer i livet fordi de hele tiden opplever konkurranse, skriver psykologene.

Da kan yoga være en god måte å lære seg selvregulering gjennom pusten og fysiske øvelser. I følge Hagen og Nayar viser forskning at man opplever økt mestringsfølelse og evne til å håndtere stress og følelser. På skoler, som gjennomfører yogaøvelser i timene, øker elevene evnen til fokus, barn og unge får jevnere humør og blir mer målrettede.

- Jeg er absolutt av den oppfatning at det å lære avspenning og bli bevisst kroppen og pusten sin på en positiv måte - slik som gjennom yoga og meditasjon - er fruktbare måter for barn og unge til å få en bedre hverdag, sier Hagen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning