Sola påvirker barnas vekst

Sommerbarn sterkest til beins

Nye studier viser at barn født sensommers blir lengst, med sterkest beinbygning.

SOL MAGEN: Sol gjør godt, og kan ha betydning for barnets vekst.
SOL MAGEN: Sol gjør godt, og kan ha betydning for barnets vekst. Foto: Foto: Crestock
Publisert Oppdatert
VITAMINKILDE: Sola er en viktig D-vitaminkilde, både for gravide og andre.
VITAMINKILDE: Sola er en viktig D-vitaminkilde, både for gravide og andre. Foto: Foto: Colourbox

Barn født sent på sommeren eller tidlig på høsten blir høyere og får sterkere beinbygning enn barn født om vinteren eller våren, ifølge en studie gjennomført ved Bristol University. Det melder BBC.

Forskerne har fulgt 7000 smårollinger fram til 10-årsalderen. Da viste det seg at barna med bursdag på den lyse tiden av året i gjennomsnitt var en halv centimeter lengre enn barna født på andre tider av året. Dessuten hadde de sterke beinbygning enn de andre barna.

Disse resultatene gir gode odds for norske barn født mellom 2002 og 2007. Da var juli den måneden av året da det ble født flest barn, ifølge SSBs Statistikkbank.

Les også: Slipper lettere unna

Sola som vitaminkilde

Årsaken har antagelig med sola å gjøre. D-vitaminer er avgjørende for kroppens beinbygging, og de britiske forskerne tror sollyset påvirker utviklingen av barnets beinbygning allerede inni mammas mage.

Dermed anbefaler de opphold i sola for de gravide, gjerne i bikini, eller eventuelt tilskudd av D-vitaminer for dem med termin i perioden november-mai.

En annen britisk studie, utført ved Southampton General Hospital, bekrefter sammenhengen mellom mødrenes D-vitamininntak under graviditeten, og sterk beinbygning hos barna. Denne undersøkelsen, hvor de har fulgt 198 kvinner og deres barn, viste at barna til dem med D-vitaminmangel hadde skjørere beinbygning ved niårsalderen, ifølge Forskning.no.

Den nordiske næringsstoffanbefalingen, utarbeidet av Nordisk ministerråd, påpeker og at gravide kvinner trenger en daglig dose D-vitamin, nærmere bestemt på 10 milligram. Dette tilsvarer for eksempel en barneskje tran.

Les også:

Sol gir bedre sæd

D-vitamin beskytter mot kreft

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning