Får du i deg nok D-vitaminer gjennom kosten eller fra solen, kan det beskytte deg mot kreft. Det er en ny, tysk studie som indikerer dette. Ifølge data samlet inn fra 3299 personer, fant forskerne at død som følge av kreft ble redusert med 55 prosent blant mennesker med høyere nivåer av vitamin D i kroppen. Denne studien er bare én i rekken av mange som støtter teorien om at vitamin D har positive effekter både i forhold til å forebygge og behandle kreft.

De viktigste D-vitaminkildene i norsk kost er fet fisk, samt margarin som er tilsatt vitamin D.

Kostundersøkelser viser at de fleste nordmennhar et svært lavt inntak av vitamin D, mellom 1 og 5 mikrogram pr. dag, mens anbefalingen er 5-10 mikrogram daglig. Det er derfor viktig å ta tilskudd av D-vitaminer - enten i form av tran eller kosttilskudd - i vintermånedene.

Om sommeren lager kroppen selv vitaminet når kroppen eksponeres for sollys.

Les hele saken
Les alt om:

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!