Redd for julenissen

Slik kurerer du nisseskrekk

Noen barn bør få lov til å ta av maska til julenissen.

REDD FOR NISSEN: La barnet nærme seg nissen forsiktig. Trekk deg tilbake hvis barnet blir redd.
REDD FOR NISSEN: La barnet nærme seg nissen forsiktig. Trekk deg tilbake hvis barnet blir redd. Foto: FOTO: Istockphoto
Publisert Oppdatert
LA BARNET BESTEMME: Bråløft ikke opp et barn og sett det på nissens fang for å ta bilde. La barnet komme til nissen.
LA BARNET BESTEMME: Bråløft ikke opp et barn og sett det på nissens fang for å ta bilde. La barnet komme til nissen. Foto: FOTO: Istockphoto
EKSPERT PÅ BARN: Professor i pedagogikk, Stein Erik Ulvund, ved Universitetet i Oslo.
EKSPERT PÅ BARN: Professor i pedagogikk, Stein Erik Ulvund, ved Universitetet i Oslo. Foto: FOTO: Julie Gjørven

Hvorfor tror barn på nissen?

 • Barn tror på nissen de første leveårene, fordi de ikke forstår forskjell på fantasi og virkelighet.
 • De fleste barn har avslørt mysteriet rundt nissen når de er 3 til 4 år.
 • Mange barn later likevel som de tror på nissen lenge etter at de har avslørt ham, for å glede foreldrene.
 • Barna fortsetter å tro på nissen, fordi de ser på det som en morsom form for lek og for å glede foreldrene. De vil jo at barnet skal tro lengst mulig på nissen.
 • Hvis du ser glimtet i øyet hos barna har de avslørt nissen. Barn som er stive av skrekk og følger med på nissen har neppe avslørt den ennå.

Kilde: Professor i pedagogikk Stein Erik Ulvund

Hvis du får en 2-åring som skriker og blir hysterisk, bør foreldre legge egne prinsipper til side og la maska falle, slik at barnet ser hvem nissen er

Julenissen er en fin og spennende tradisjon for mange barn. Selv om de fleste barn har avslørt mysteriet rundt nissen når de er 3 til 4 år, er det likevel mange som later som om de tror på nissen lenge etter at de har avslørt ham, for å glede foreldrene.

La maska falle

Men de minste barna kan bli livredde for denne skjeggete mannen / damen med maske . Noen ganger kan denne angsten bli så sterk at den faktisk kan ødelegge julegleden for barn.

- Noen foreldre har stor motstand mot å avsløre nissen, selv om barnet blir redd. Hvis du får en 2-åring som skriker og blir hysterisk, bør foreldre legge egne prinsipper til side og la maska falle, slik at barnet ser hvem nissen er. Julekvelden skal være hyggelig, og det er ikke verdt å ha en julaften med en livredd unge, mener Stein Erik Ulvund, professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo.

Del

Godt nissevett

Her gir han sine råd for å hjelpe barn med nisseskrekk:

 • Tren på kontakt med nissen. Oppsøk steder der du vet at det er nisser før jul, slik at julekvelden bokstavelig talt ikke kommer som julekvelden på kjerringa.
 • La barnet nærme seg nissen forsiktig. Trekk deg tilbake hvis barnet blir redd. Se på ansiktsuttrykket hvordan hun reagerer.
 • Ta barnet på fanget når nissen kommer på julaften. Alle former for press når det gjelder å få henne til å nærme seg nissen er en sikker fiasko!
 • Bruk en kjent person som julenisse på julaften. Da er det lettere å roe ned barnet hvis hun blir veldig redd. La nissen ta av seg masken, slik at barnet ser hvem det er.

Skal du være nisse?

Turistsjefen i Drøbak, Tom Kristiansen, får all posten som sendes til julenissen i Norge. Julepostmesteren svarer alle som sender brev til nissen. Han går også under navnet fetteren til julenissen. Her gir han sine råd til de som skal være nisse i jula.

 • Forbered barna på at nissen kommer. Fortell at han har skjegg, og kan se litt annerledes ut enn det de har sett på bilder eller film.
 • Nissen må ikke presse seg på barna, dersom han ser at øynene vokser og de tar et skritt bakover. Noen møter nissen med skrekkblandet fryd, der redselen går over. Andre forblir vettskremte.
 • Bruk en koselig, men dyp stemme. Den skal ikke være dramatisk eller alvorlig. Forsøk å være litt Alf Prøysen - koselig men myndig.
 • Ha god tid, slik at barna venner seg litt til den ukjente i stua.
 • Forvent ikke at barna skal gå rett bort til nissen. For en 4-åring på 1,10 meter kan det være et skremmende syn å møte en mann på to meter med maske.
 • Strekk gjerne ut armene, men la barnet bestemme om det vil komme eller ei. Noen tør, mens andre må vente til neste år.
 • La barnet komme til nissen. Bråløft ikke opp et barn og sett det på nissens fang for å ta bilde.
 • Klem ikke barnet først. La barnet gi nissen en klem, dersom det selv ønsker.

Les også:

Amerikanske julekaker for barn

Slik lager mesterkokk Hellstrøm ribbe

Juleverksted på 1-2-3

Pepperkakehus for dummies

ÅRETS JULEGAVE: Foreldre & Barn 3til7 - trygge og morsomme dataspill

GODKLEM: Strekk gjerne ut armene, men la barnet bestemme om det vil komme eller ei. Noen tør, mens andre må vente til neste år.
GODKLEM: Strekk gjerne ut armene, men la barnet bestemme om det vil komme eller ei. Noen tør, mens andre må vente til neste år. Foto: FOTO: Istockphoto

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning