Barn må tåle litt redsel. Hvis du lar barnet bli i en situasjon det er redd for, uten å dytte det, så tilvenner barnet seg gradvis situasjonen.

barneoppdragelse og pausetid

PSYKOLOG: Egil Launes, kjent fra programmet ""I de beste familier"" på TV2. © FOTO: TV2

Redsel kan deles inn i to typer, forteller psykolog Egil Launes. Redsel for konkrete ting som smerte og tap av kontroll, og en mer generell redsel som for eksempel mørkeredsel eller utrygghet. Besøk hos lege eller tannlege er eksempel på det første. Redsel for å gå i barnebursdag, eller overnatte hos andre, handler om å være borte fra det trygge, som mamma og pappa.

Barn som er mørkredde kan være barn som generelt er utrygge, i motsetning til barn som er redde for en spesiell hendelse, som å gå til tannlege, eller frisør. De er ofte robuste ellers.

Naturlig å være redd

- Felles for all redsel er at foreldrene bør prøve å anerkjenne at barna opplever de følelsene. De bør fortelle barnet at det er naturlig å være redd, og ikke late som redselsfølelsen ikke finnes, påpeker psykolog Egil Launes. Han er kjent fra programmet I de beste familier på TV2 og har skrevet boken Foreldrehjelpen.

Foreldres omsorg kan noen ganger forsterke frykten hos barnet, fordi de synes synd på det.

- Barn må tåle litt redsel. Hvis du lar barnet bli i en situasjon det er redd for, uten å dytte det, så tilvenner barnet seg gradvis situasjonen. Da vil barnet oppleve mestringsfølelse. Ta et steg om gangen, som å gå en trapp med mange trinn. Det blir overkommelig, svarer Egil Launes. Her er hans råd mot redde barn.

Generelle råd

  • La barna nærme seg det de er redde for gjennom overkommelige trinn. Som at en av foreldrene er med en stund i barnebursdagen, eller at dere gjør dere kjent hos tannlegen noen dager før selve timen.
  • Snakk om hva som er bra, og ikke fokuser på det vanskelige. Spør ikke om barnet lengter hjem ved overnattingsbesøk.
  • Fortell barnet at mamma og pappa aldri vil sende det til noe som er farlig, eller skummelt.

Flere saker på: Klikk Foreldre.

Les også: 20 råd mot tannlegeskrekk hos barn.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!