Høydekalkulator:

Regn ut barnets høyde som voksen

Et enkelt regnestykke viser hvor høy en unge kommer til å bli.

ASIATISK GIGANT: Kinesiske Yao Defen er 236 centimeter høy. Allerede ved 15 års alder raget hun 204 centimeter over bakken.
ASIATISK GIGANT: Kinesiske Yao Defen er 236 centimeter høy. Allerede ved 15 års alder raget hun 204 centimeter over bakken. Foto: FOTO: WANG SHILONG/AP/SCANPIX
Publisert Oppdatert
MINSTEMANN: He Pingping (20) er verdens aller laveste mann, ifølge Guinness Rekordbok. Han er 74, 1 centimeter høy.
MINSTEMANN: He Pingping (20) er verdens aller laveste mann, ifølge Guinness Rekordbok. Han er 74, 1 centimeter høy. Foto: Foto: Junji Kurokawa/AP/Scanpix

Stort sett følger barn i foreldrenes fotspor når det gjelder høyde. Det finnes metoder for å beregne barns høyde som voksen, men ingen av dem er spesielt nøyaktige.

Det du kan regne med, er at barnet ditt vil bli omtrent som deg og andre i slekten. Småvokste familier får ofte lave barn, mens høyreiste familier gjerne får høye barn. Bare en sjelden gang dukker det opp enkelte unntak fra regelen.

Høydekalkulatoren vår finner du her.

Vi har lansert en kalkulator som regner ut hvor høyt barnet ditt trolig kommer til å bli. Den finner du her

Det finnes flere måter å beregne høyde på, og her er metodene.

Midparental høyde:

En metode som ofte er brukt, er å finne den midparentale høyden. Metoden har et godt slingringsmonn, men er trolig den mest nøyaktige måten å beregne på.

Regn ut høyde for jenter:

1. Legg sammen mors høyde i cm + fars høyde i cm

2. Trekk fra 13 cm

3. Del (divider) tallet på to

Regn ut høyde for gutter:

1. Legg sammen mors høyde i cm + fars høyde i cm

2. Legg til 13 cm

3. Del (divider) tallet på to

Du har nå funnet den midparentale høyden. Feilmarginen er på rundt ti prosent opp eller ned. Det betyr at om den midparentale høyden er 170 centimeter, vil det være 95 prosent mulighet for at barnets høyde i voksen alder vil bli et sted mellom 160 og 180 centimeter.

En annen måte å regne ut den midparentale høyden er å legge sammen mor og fars høyde, dele (dividere) tallet med to og så legge til eller trekke fra 7 centimeter - alt etter om barnets kjønn er gutt eller jente. Her kan du lese mer om denne metoden (ekstern lenke, engelsk).

Gjennomsnittshøyde

Den mest «folkelige» metoden for å regne ut barnets høyde i voksen alder er å regne gjennomsnitt. Ved å doble høyden barnet har som to-åring, får man høyden i voksen alder.

Skjelettalder

Når barnet er minst sju år, kan man ut fra et røntgenbilde av håndleddet få en litt bedre indikasjon på hvor høyt barnet vil bli. Det som da beregnes er skjelettets alder. Denne beregningen går ut fra at barnet er friskt.

Teksten er hentet- og omskrevet fra en artikkel i BAM, et tillegg til magasinet Foreldre og Barn, årgang 2005-2006.

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les også:

Hva skal barnet hete? Prøv navnekarusellen

Hva feiler barnet? Sjekk vår barnehelseguide

Svangerskapet fra uke til uke

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning