Søndagstur og hardtrening

Pulktur er optimal trening

En gavepakke i treningstidsklemma.

ENORMT BRA TRENING: Selv den superspreke triatleten Kari Flottorp Lingsom blir bra sliten av skitur med pulk.
ENORMT BRA TRENING: Selv den superspreke triatleten Kari Flottorp Lingsom blir bra sliten av skitur med pulk. Foto: FOTO: Kristian Magnus Lingsom
Publisert Oppdatert

Tips til pulkturen

  • Barn under 6 måneder bør ikke tas med i pulk. Helsetilstanden må være god.
  • Unngå temperaturer kaldere enn 10 minusgrader. Husk at vind forsterker kuldeeffekten og at det er kaldest på bakken.
  • Unngå tur rett etter spising. Pulkbevegelsene kan gi en form for sjøsyke.
  • Sjekk jevnlig at barnet har det bra. Hvis dere er to, kan en gå bak og ha tilsyn til barnet.
  • Etterse pulken hver gang før bruk, og sjekk at sikkerhetsbelte har passe tilstramming. Armene må være fri og utvendig beskyttet av pulktrekket.
  • Bruk babypose eller tilsvarende, og gjerne ekstra isolasjon. Det skal være godt og varmt, men ikke for varmt. La barnet komme ut iblant.
  • Vindskjermen beskytter mot sollys, men barnet bør likevel ha solbriller. Vis respekt for været, og legg ikke ut på for lange turer.
  • Kjør ikke fortere enn at du har full kontroll over pulken.

Kilde: Ut.no

- Jeg kan egentlig ikke komme på noen aktivitet som gir mer aktivitet for hele kroppen, sier Jostein Hallén, professor ved seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges Idrettshøgskole.

Vi snakker om effekten av å gå på ski med pulk. Har du småbarn og glede av å gå på ski, er pulken en god investering.

Og det er all grunn til å gi småbarnsforeldre god samvittighet eller pluss i boka for eventuelle påskeskiturer med familen.

Effekten av en brukbar skitur med pulk kan i høyeste grad sammenlignes med effekten av en lang løpetur eller tilsvarende aktiviteter.

Effekten bestemmer du selv

En av de fine tingene med å gå på ski med pulk, mener Hallén, er at man selv helt og holdent kan regulere hva slags trening man får.

- Tar du litt i, særlig i bakkene, får du jo straks høy intensitet. Du vil merke på hjertefrekvensen hva slags treningseffekt du får.

Dermed kan søndagsturen til og med gjøres til en intervalløkt. Det er bare å gå litt fortere innimellom, eller gi på litt opp bakkene.

Hallén kjenner ikke til at det er forsket spesifikt på treningseffekten av pulkgåing. Det er mange forhold som gjør det komplisert, vekten på barnet, intensitet og føreforhold, blant annet.

- Kjempeeffekt uansett

Kari Flottorp Lingsom er småbarnsmor og aktiv utøver av triatlon (kombinert sykling, svømming og løping). Lingsom trener derfor veldig mye - hun mener også at pulk er optimal trening.

- Du får kjempeeffekt selv om du går sakte. Det skal ikke så mange kilometrene til, mener triatleten.

Lingsom lever et i overkant aktivt treningsliv, slik det framgår av bloggen hennes. Hun er likevel opptatt av det slett ikke nødvendig for andre småbarnsforeldre å trene så mye som henne.

Triatleten syns pulk er kjempetungt, og peker på beinstyrke og styrket ryggmuskulatur som gode treningseffekter, i tillegg til kondisjon.

- Men vær flink med å se til pulken, og pass på å bruke hoftebeltene riktig, sier den superaktive småbarnsmoren.

EFFEKT UANSETT: - Du får kjempeeffekt selv om du ikke går så fort, sier Kari Flottorp Lingsom.
EFFEKT UANSETT: - Du får kjempeeffekt selv om du ikke går så fort, sier Kari Flottorp Lingsom. Foto: FOTO: Kristian Magnus Lingsom

Ta med pulsklokka

Når du går med pulk, dras du hele tiden litt tilbake. Vekten på barna spiller selvsagt inn på hvor tungt det blir. Forskjellen er ikke så stor fra vanlig langrenn, men overkroppen er enda mer aktiv, påpeker Jostein Hallén.

- Du bruker hele kroppen og det er store muskelmasser i sving. Armene er nok enda mer aktive, særlig når det er vanskelig å få godt feste.

Idrettsprofessoren anbefaler pulsklokke for å få bedre innblikk i effekten du får på pulkturen.

- Hjertefrekvensen forteller om intensitetsnivået på treningen.

At du kan telle pulkturen som en fullverdig treningsløkt, er ikke idrettsprofessoren det minste i tvil om:

- Dårlig samvittighet er det nok av der ute. Pulkturen kan du med god samvittighet føre opp i treningsdagboka, sier Jostein Hallén.

Les også:

Foreldrenes største sjokk med å få baby

Lær av skilte og redd ekteskapet

Disse brødene er best i test

Helseskadelig å stå opp for tidlig

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning