Forskjell på jenter og gutter

Småjenter mer selvstendige enn gutter

To og et halvt år gamle jenter er flinkere enn gutter til å kle på seg selv, spise selv, gå på do og delta i barnehagens samlingsstund, viser ny forskning.

SELVSTENDIGE JENTER: To og et halvt år gamle jenter mestrer hverdagsaktiviteter som å spise og kle på seg selv langt bedre enn gutter, viser forskning.
SELVSTENDIGE JENTER: To og et halvt år gamle jenter mestrer hverdagsaktiviteter som å spise og kle på seg selv langt bedre enn gutter, viser forskning. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert

Småjenter mestrer vanlige hverdagsaktiviteter i langt større grad enn gutter, viser en studie av 1000 barnehagebarn i alderen 30 til 33 måneder, utført av Lesesenteret ved Universitetet i Stavanger som en del av Stavangerprosjektet.

Store forskjeller

Jentene var dyktigere i alle hverdagsaktivitetene forskerne undersøkte, som å kle på seg selv, spise selv, slutte med bleier og delta i barnehagens samlingsstunder med sang og fortellinger, skriver Forskning.no.

Internasjonal forskning har tidligere vist at jenter i barnehage og barneskole har bedre språkferdigheter og sosiale ferdigheter enn gutter. Forskerne var likevel overrasket over de store forskjellene i mestring av hverdagsaktiviteter allerede når barna var to og et halvt år gamle.

- Vi forventet å finne ulikheter, men vi var overrasket over at de var så store, sier Aud Toril Meland, en av forskerne bak studien, til Forskning.no.

Slutter tidligere med bleie

Den største forskjellen mellom gutter og jenter fant forskerne at gjaldt bleieslutt.

21 prosent av de 2 ½ år gamle jentene hadde sluttet helt med bleie og ga beskjed når de måtte på do, mot bare 7,5 prosent av guttene.

Forskerne tror forskjellene kan skyldes både biologiske forutsetninger og at det stilles andre krav og forventninger til jenter enn til gutter, skriver Forskning.no.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen