Familiebilder

Her er bildene du ikke har sett maken til

Lyst på noen helt unike bilder av barna på veggen, eller på årets sommer- eller julekort? Da bør du få med deg disse.

KREATIV PAPPA: Disse barnebildene har høstet oppmerksomhet fra hele verden.
KREATIV PAPPA: Disse barnebildene har høstet oppmerksomhet fra hele verden. Foto: FOTO: Jason Lee/kristinandkayla.com
Publisert Oppdatert

Alle foreldre vet at det blir noen tusen bilder etter hvert med blinkskudd som viser hver en milepæl og også mange hverdagsøyeblikk av de små håpefulle.

Mange av oss legger også penger i å få tatt proffe bilder av oss selv når vi er gravid og av barna, enten det dreier seg om de nusselige nyfødt-bildene som blir mer og mer populære, eller 1-åringens ablegøyer.

Men der mange av disse har en tendens til å ligne hverandre i stil og oppsett. Hva skjer om du kaster all tradisjon til side og lar fantasien få slippe løs? Det var ifølge den amerikanske nettsavisen Huffington Post nemlig det den amerikanske bryllupsfotografen Jason Lee gjorde da han bestemte seg for å ta noen helt unike bilder av døtrene sine. Og her er det ikke snakk om bilder som fungerer som verdens beste prevensjon.

Tok bilder til syk bestemor

I 2006 ble Jasons mor - barnas bestemor - diagnosert med lymfekreft. På dette tidspunktet var døtrene Kristin og Kayla henholdsvis 8 og 5 år gamle.

- Jentene var ofte syke med småforskjølelser og hoste, og det var ikke alltid vi kunne besøke min mor da vi var redd for at hun, med sitt allerede svekkede immunforsvar, skulle bli smittet, forklarer Lee til avisen.

- Det var da jeg fikk ideen om å starte en foto-blogg, slik at hun hele tiden kunne se hva vi holdt på med, og la seg underholde av morsomme og fine bilder av de elskede barnebarna sine.

LEKENT: Fotograf Jason Lee innrømmer at mange at bilde-ideene kommer fra barna selv.
LEKENT: Fotograf Jason Lee innrømmer at mange at bilde-ideene kommer fra barna selv. Foto: FOTO: Jason Lee/kristinandkayla.com
ANGRYBIRD: Hvem sier at man ikke kan bruke popkultur som inspirasjon til årets julekort?
ANGRYBIRD: Hvem sier at man ikke kan bruke popkultur som inspirasjon til årets julekort? Foto: FOTO: Jason Lee/kristinandkayla.com

Og bilder ble det. Så mye så at Lee nå har høstet oppmerksomhet fra både inn- og utland for de helt unike og svært kreative bildene. Nå har foreldre.no fått tillatelse til å bruke bildene av fotografen.

SÅPEBOBLER: Så enkelt og flott kan det gjøres.
SÅPEBOBLER: Så enkelt og flott kan det gjøres. Foto: FOTO: Moment Studio

Barna kommer med forslag og ideer

Det er ikke hver dag småjenter kan få lov til å bli omgjort til Super Mario, Lille Rødhette eller små-hekser som flyr sopelime. Men når pappa er fotograf, Photoshop-ekspert og ikke minst har fantasien i orden, ja da kan selv de mest kreative drømmer bli til virkelighet. Men Lee er snar med å innrømme at slett ikke alle ideene er hans egne.

- Kristin og Kayla er uendelige idé-kilder, innrømmer den stolte pappaen til foreldre.no.

- De kommer opp med morsomme ting de har lyst til å lage bilder av, som da de begge bestemte seg for at de ville være Super Mario, eller da de ville leke at de ble skutt ut i verdensrommet av en gigantisk rakett.

Bruk hverdagsøyeblikkene

På mange av Lees bilder er det hverdagsøyeblikk - om enn med en noe kreativ og humoristisk vri - som vises frem.

- På mange måter er det å ta disse bildene, å planlegge dem sammen, som å få lov til å oppleve sin egen barndom litt igjen, forklarer fotografen.

- Og ofte er det jo disse små øyeblikkene i hverdagen, det å se hvordan jentene leker og trives sammen, som gir de beste bildene.

Lee forklarer at han får mange av ideene når han overhører døtrenes samtaler, eller ser dem i lek sammen.

- Alle som har barn vet at de kommer ut med mange hysterisk morsomme utsagn. Bare å høre på når de snakker sammen gjør at jeg får mange ideer til bilder. Å prøve å fremstille verden og situasjoner gjennom deres øyne er både morsomt og kreativt.

HVERDAGSØYEBLIKK: Lees bilder er fulle av morsomme øyeblikk med barna.
HVERDAGSØYEBLIKK: Lees bilder er fulle av morsomme øyeblikk med barna. Foto: FOTO: Jason Lee/kristinandkayla.com
TIL BESTEMOR: Fotografen startet fotoblogg slik at barnas syke bestemor skulle kunne følge med på hva jentene holdt på med.
TIL BESTEMOR: Fotografen startet fotoblogg slik at barnas syke bestemor skulle kunne følge med på hva jentene holdt på med. Foto: FOTO: Jason Lee/kristinandkayla.com
STJERNER: Kristin og Kayla selv er inspirasjonen bak alle bildene den stolte pappen tar av dem.
STJERNER: Kristin og Kayla selv er inspirasjonen bak alle bildene den stolte pappen tar av dem. Foto: FOTO: Jason Lee/kristinandkayla.com

Lee håper at bildene også kan inspirere andre til å ta morsomme og kreative bilder av barna.

KREATIV TRIO: Jason Lee og døtrene Kristin og Kayla.
KREATIV TRIO: Jason Lee og døtrene Kristin og Kayla. Foto: FOTO: Jason Lee/kristinandkayla.com

Lee har gode tips til alle foreldre som går med en liten fotograf i mange.

  • Skriv ned ideer du har når du kommer over ting du har lyst til å prøve å få til.
  • Husk på at øvelse gjør mester. Sett deg selv en "365-dager utfordring" med å skulle ta et bilde hver dag. Eller i alle fall prøv å gjøre det regelmessig og ikke la det gå for mange dager mellom hver gang du tar frem kameraet.
  • Planlegg hvert bilde, alt fra utstyr som må være med i bildet til lyssettingen. Er alt klart trenger du som regel bare å ha barna i "arbeid" i noen minutter av gangen mens du tar bildene. Da rekker de ikke bli sure og leie, og du kan få noen flotte bilder.

Ha kamera klart

Fotograf Ingrid Fossvoll hos Moment Studio i Oslo har lang erfaring med å ta bilder av barn, og har mange gode tips å komme med for deg som vil sikre deg noen blinkskudd av gullungen.

- Det enkleste, men absolutt viktigste, du kan gjøre, er å ha kamera tilgjengelig, forklarer Fossvoll til foreldre.no

TIL BLOKSBERG: Det er bare fantasien som setter stopper mener denne fotografen.
TIL BLOKSBERG: Det er bare fantasien som setter stopper mener denne fotografen. Foto: FOTO: Jason Lee/kristinandkayla.com
IDÉRIK: Jason Lee anbefaler å skrive ned ideer man kommer over på kule bilder. Og å øve seg masse.
IDÉRIK: Jason Lee anbefaler å skrive ned ideer man kommer over på kule bilder. Og å øve seg masse. Foto: FOTO: Jason Lee/kristinandkayla.com

- Man vet aldri når de fine situasjonene oppstår. Og ved å ha kameraet innen rekkevidde kan du klare å fange øyeblikkene, for det blir aldri det samme å skulle prøve å gjenskape dem i ettertid.

LEK OG MORO: Barn er morsomme, fargerike og elsker å hoppe og sprette. Fanger du dette i bildene, blir de garantert flotte å se på.
LEK OG MORO: Barn er morsomme, fargerike og elsker å hoppe og sprette. Fanger du dette i bildene, blir de garantert flotte å se på. Foto: FOTO: Moment Studio

Bruk naturen og lyset

Fotografmester Stine Moen hos Studio Vest på Majorstuen i Oslo anbefaler å satse på naturlige lyskilder.

- Har dere et stort vindu i stuen, plasser barnet helt inntil vinduet, og benytt det flotte dagslyset. Og har du anledning til å ta bilder ute, så er det supert.

Lek deg med rekvisitter

Bamser, ballonger eller lekebiler, det er bare fantasien som setter stopper for hva du kan ha med på bildene for å gjøre dem unike, personlige og morsomme mener ekspertene.

- Slå deg løs med rekvisitter, bekrefter Fossvoll.

Bruk gjerne fargerike ting, men de tidløse fungerer ofte bedre over tid, og unngå store logoer på klær eller leker da disse blir veldig dominerende.

BURSDAG: Du trenger ikke ta samme bursdagsbilde av småen som blåser ut lysene som alle andre tar.
BURSDAG: Du trenger ikke ta samme bursdagsbilde av småen som blåser ut lysene som alle andre tar. Foto: FOTO: Jason Lee/kristinandkayla.com
BRUK UTELYSET: De aller fleste fotografer er enige om at bilder blir aller finest i naturlig dagslys.
BRUK UTELYSET: De aller fleste fotografer er enige om at bilder blir aller finest i naturlig dagslys. Foto: FOTO: Jason Lee/kristinandkayla.com

Ikke glem detaljene

Moen minner om at det er viktig å la barna få smile og le på bildene.

- Husk å tøyse og tulle med barna, få frem latter og kanskje noen grimaser, det er jo ofte det som er så typisk barn, forklarer fotografen.

- Og ikke glem detaljene. Hva ned å ta nærbilde av en liten hånd som holder rundt favorittbamsen? En stor forstørrelse på veggen jo ikke være av ansiktet.

Blogger og kommunikasjonsrådgiver Heidi Marie Sperre Flesland, som skriver den populære foto- og interiørbloggen Fru Fly har også mange gode råd når det gjelder å ta flotte bilder av barna.

- Prøv å fange de små tingene som lyd, lukt , lys og rom når du tar bilder, forklarer Sperre Flesland til foreldre.no.

- Det er en spennende måte å se gjennom linsen på. Husk på at det er stemningen sammen med motivet som skaper magi.

Respekter barnet

Sperre Flesland mener likevel det viktigste å tenke på når man tar bilder av barnet, er barnet selv, og å sette grenser.

- Med mindre du er profesjonell fotograf eller har deadline på julekort er det ingen krise hvis du må gi deg uten å ha fått de bildene du ville ha, forklarer bloggeren.

- Hvis barnet absolutt ikke vil ta bilder, skal du ikke tvinge det. Barnet må også få velge selv. Kamera må ikke bli en fiende, noe som plager og forstyrrer. La hovedregelen være at du viser barnet at du hører på det og tar hensyn.

Les også:

Slik tar du bedre bilder av barna

Her er Facebook-tabbene mange foreldre begår

Rosen du ikke skal gi barna.

Derfor drømmer foreldre om at nettopp deres barn skal bli en stjerne

EVENTYR: Fotografen henter ideer fra barnas lek og eventyrverden.
EVENTYR: Fotografen henter ideer fra barnas lek og eventyrverden. Foto: FOTO: Jason Lee/kristinandkayla.com
KLAR-FERDIG-GÅ: Lee forklarer at trikset med gode bilder er å gjøre ltt forarbeid. Ha alt klart slik at barna ikke trenger å være med mer enn i noen minutter av gangen. På den måten rekker de ikke bli lei.
KLAR-FERDIG-GÅ: Lee forklarer at trikset med gode bilder er å gjøre ltt forarbeid. Ha alt klart slik at barna ikke trenger å være med mer enn i noen minutter av gangen. På den måten rekker de ikke bli lei. Foto: FOTO: Jason Lee/kristinandkayla.com
MYKE MINUTTER: Fang både følelser og stemning i bildet når du fotograferer.
MYKE MINUTTER: Fang både følelser og stemning i bildet når du fotograferer. Foto: FOTO: Heidi Marie Sperre Flesland/Frufly.com
FANG STEMNINGEN: Leker barnet rolig og for seg selv, forsøk å fange denne stemningen i bildet.
FANG STEMNINGEN: Leker barnet rolig og for seg selv, forsøk å fange denne stemningen i bildet. Foto: FOTO: Heidi Marie Sperre Flesland/Frufly.com

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning