Søsken

Får han mindre oppmerksomhet?

Er det greit at ditt andre barn får mindre oppmerksomhet enn den førstefødte?

SØSKEN: Foreldre har gjerne ikke like mye tid til barn nummer to som de hadde til barn nummer én.
SØSKEN: Foreldre har gjerne ikke like mye tid til barn nummer to som de hadde til barn nummer én. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox
Publisert Oppdatert
SØSKEN: Det er stor forskjell på å være storesøster og lillesøster. Plassering i søskenflokken er med på å forme barnets personlighet.
SØSKEN: Det er stor forskjell på å være storesøster og lillesøster. Plassering i søskenflokken er med på å forme barnets personlighet. Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox

Det er ikke til å legge skjul på at den førstefødte er helt spesiell.

Da er alt nytt og spennende, både for den gravide som går gjennom store fysiske og følelsemessige forandringer, og for han som skal bli pappa for første gang.

Og når barnet først er født, skal alt dokumenteres. Fotoalbumene fylles etter bare få uker, og hvert minste lille knyst fra den lille blir møtt med massevis av trøst og kos, eller entusiastisk begeistring fra foreldre, besteforeldre, tanter og onkler.

Men hva så med baby nummer to?

Da er kanskje ikke pappa like ivrig med fotoapparatet, og mamma har det så travelt at hun helt glemmer å notere ned barnets daglige fremskritt i babyboken.

Her kan du lese mer om hvordan plasseringen i søskenflokken påvirker barna.

Mindre tid til nummer to

Blogger Erin Zammett Ruddy i det amerikanske foreldremagasinet Parenting.com innrømmer at hun ikke vier sitt andre barn, nyfødte Nora, like mye oppmerksomhet som storebror Alex fikk i starten:

"I vår familie begynte 'barn nummer to-syndromet' før Nora i det hele tatt var født. Jeg gikk ikke en gang på nettet for å se om hun var på størrelse med en sitron eller squash eller en grapefrukt. Med Alex kunne jeg knapt løsrive meg fra de greiene. Og siden hun ble født for åtte uker siden, har den stille forsømmelsen bare fortsatt, skriver bloggeren, før hun ramser opp en rekke eksempler på hvordan hun overser sitt andre barn:

  • Når jeg snakker om Nora, er det ikke uvanlig at jeg omtaler henne som "han".
  • På badehåndkleet hennes er det navnet "Alex" som er brodert på.
  • Nora bruker det røde bilsetet til Alex, og hans brune bilstolpose. Da vi var ute for første gang, spurte noen: "Hva heter han?" Og hvordan kan jeg bebreide dem?
  • Vi har ikke et eneste bilde av henne stående fremme i huset. Sant nok, vi har en del bilder på datamaskinen og hun er bare åtte uker gammel, men uansett. Vi har en fotoprinter i huset vårt. På rommet hennes står en tom ramme på utstilling. Vi har ingen unnskyldninger.
  • Jeg har ikke loggført noe som helst i babyboken hennes, som jeg attpåtil kjøpte så sent som i forrige uke.
  • Alex så ikke TV før han var nesten 18 måneder gammel. Nora har sett hver eneste episode av seriene Modern Family, Grey's Anatomy og American Idol, og nylig så hun filmen The Hurt Locker.

Kjenner du deg igjen? Får barn nummer to mindre oppmerksomhet enn eldstemann? I så fall: Har du noen gang hatt dårlig samvittighet av den grunn? Skriv inn din mening i kommentarfeltet under.

Samtidig som bloggeren hevder at det er bra at hun og mannen er mer avslappet med nummer to, og at hun ikke er bekymret for at barnet skal få for lite kjærlighet - er hun likevel redd for å "glemme" at også det andre barnet er fantastisk og at hun som mor er heldig som har fått henne.

Klikk.no har også tidligere skrevet om mødres favorisering av den førstefødte.

Da uttalte psykolog Knut Halfdan Svendsen at det er naturlig at foreldre er ekstra skjerpet når de får førstemann, og at det gjerne henger sammen med en viss dose prestasjonsangst.

- Det er jo egentlig ganske naturlig. Ingen skal komme her og mistro dem for ikke å kunne oppdra barna sine, sier psykologen.

Foreldre kjøper naturlig nok også mer leker og utstyr til førstemann, som nummer to gjerne arver.

Men ifølge adferdsspesialist og småbarnspedagog Elisabeth Schönbeck, er det ikke bare som babyer at søsken får ulik behandling.

Etter hennes mening behandler de fleste foreldre barna svært ulikt gjennom hele oppveksten.

- En fireåring blir behandlet veldig ulikt om det er en storesøster eller lillesøster. Om det er en storesøster forventes det automatisk at hun skal ta mer ansvar, mens en lillesøster slipper unna med det meste, uttalte hun nylig til Hjemmet.

Hun understreker at det er viktig at foreldre passer på å gi barna like mye oppmerksomhet.

- Det er en stor oppgave for foreldre som får sitt andre barn, å sørge for at det første barnet ikke blir glemt og ikke får for mye ansvar, understreker hun.

Rettferdighet og kjærlighet

Oppskriften på et lykkelig familieliv uten søskenrivalisering er relativ enkel:

- Rettferdighet, rettferdighet, rettferdighet - og mye kjærlighet, slår Schönbeck fast.

- Det er i grunnen bedre å gi like lite tid og kjærlighet til alle barna enn å gi ett barn mer. Men foreldrene må selvfølgelig tilpasse forventningene etter alder og modenhet.

Har du to barn? Får barn nummer to mindre oppmerksomhet enn eldstemann? I så fall : Har du noen gang hatt dårlig samvittighet av den grunn? Skriv inn din mening i kommentarfeltet under.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning