Søskensjalusi starter gjerne like før eller etter at det andre barnet er født.

Barnet er vant til å være midtpunktet i familien, nå må oppmerksomheten deles med en annen.

Det kan fort få barnet til å føle seg tilsidesatt.

- Søskensjalusi kan fortsette opp gjennom hele oppveksten, om søsknene stadig føler de må konkurrere om foreldrenes oppmerksomhet eller foreldrenes anerkjennelse , sier Elisabeth Gerhardsen, barnepsykolog og forfatter av boka «Gode knep for småbarnsforeldre» - hvor nettopp problemet søskensjalusi omtales.

Typisk er at det eldre barnet like etter at det har fått et søsken, blir mer aggressivt, eller oppføre seg som om det er yngre enn det er.

Det kan hende at det begynner å tisse på seg igjen, selv om det har sluttet å bruke bleier eller later som om det ikke kan snakke.

Les også: Mødre favoriserer førstefødte

I tillegg er mor og far gjerne mer slitne etter at barn nummer to har kommet til verden.

- Familien får en travlere hverdag med to barn. Ikke all negativ oppførsel fra eldstemann skyldes nødvendigvis sjalusi, men kan også handle om at det vante livet endres, og at foreldrene er mer slitne og har kortere lunte enn tidligere.

Barnepsykologen understreker at barn ikke tar skade av å kjenne på vonde følelser som sjalusi.

- Det er viktig at man ikke ender opp som såkalte «curling-foreldre», som alltid koster veien for barna. Også små barn har godt av å møte noen utfordringer. Når de får søsken lærer de å ta hensyn og dele goder med andre, sier Gerhardsen.

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!