Barn og penisstørrelse

Bekymret for barnets penis?

Liten penis kan være en indikator på at det finnes et underliggende problem som er viktig å ta tak i, mener svensk professor.

VIKTIG FOR PSYKEN: - Penisstørrelsen kan være et psykisk problem også for yngre gutter. Det er mange som sliter med å akseptere penisen sin, sier professor Martin Ritzén ved Karolinska Institutet til Foreldre og Barn.
VIKTIG FOR PSYKEN: - Penisstørrelsen kan være et psykisk problem også for yngre gutter. Det er mange som sliter med å akseptere penisen sin, sier professor Martin Ritzén ved Karolinska Institutet til Foreldre og Barn. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert

"Se så liten tiss han der har!"

Kanskje har du hørt ditt eget barn utbasunere noe sånt - og turene til svømmehallen ble aldri det samme igjen ... Alle kommentarer om andres underliv er naturligvis uhyre flaut for foreldrene.

For hva svarer du barnet? Kan du si at, hør her, det er ingen fare, tissen hans kommer til å vokse og bli like stor som pappas?

Ikke nødvendigvis.

Normal størrelse på barnepenis

Klinikksjef Terje Østlyng ved Klinikk Stokkan synes det er vanskelig å si hva som er en normal størrelse på en barnepenis, da det ikke finnes medisinske studier eller vitenskapelig forskning av erigerte barnepeniser.

- Det er et potensielt minefelt å skulle utføre en slik type studie. En erigert penis er knyttet til seksualitet, og den seksuelle lavalder i Norge er 16 år, understreker Østlyng overfor Foreldre & Barn.

Alle norske medisinske studier og forskning skal godkjennes av Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk.

Mikropenis skyldes lite androgenpåslag etter 12. svangerskapsuke, og hos fullbårne barn måler penisen 2,5 centimeter.

- De ville høyst sannsynlig ha problemer med å godkjenne noe slikt, sier Østlyng.

Liten som barn = liten som voksen

- Flere kilder oppgir at gjennomsnittspenisen hos voksne menn er omtrent 15,5 cm i erigert tilstand. Men vi sier at penisstørrelsen er normal hvis den er mellom 10 og 20 cm, påpeker Terje Østlyng.

Han mener at en sammenheng mellom liten penis i barndommen og liten penis som voksen, er sannsynlig.

- Det er imidlertid ingen som kan si at dette har noe vitenskapelig hold, da det ikke finnes materiale å sammenligne gruppene med, fastslår Østlyng.

VIKTIG Å VITE OM PENISSTØRRELSE:

  • Guttens genitalier undersøkes ved den første barnelegeundersøkelsen etter fødselen, på samme måte som de andre organene.
  • En mikropenis oppstår ved en mangel på mannlige kjønnshormoner under svangerskapet. Dersom dere får påvist at guttebabyen deres har mikropenis, blir dette behandlet med testosteron. Begynner man med behandling tidlig - under barnets første levemåneder - blir effekten best.
  • De fleste foreldre blir beroliget over at penisstørrelsen er innenfor normale variasjoner. Om det virkelig foreligger en mikropenis, gjøres det en hormonutredning.
  • Man betegner en babypenis som måler under 2,3 cm som "unormalt liten".
  • Når penisstørrelsen er et problem, er det ofte en psykisk plage hos menn.
  • Gjennomsnittspenisen hos voksne menn er omtrent 15,5 cm i erigert tilstand, men penisstørrelsen anses som normal hvis den er mellom 10 og 20 cm.
  • Det er sannsynligvis en sammenheng mellom liten penis i barndommen og liten penis som voksen - uten at det foreligger vitenskapelig belegg for dette.

Kilder: Klinikksjef Terje Østlyng og professor Martin Ritzén

Store variasjoner på penisen

- Det man sikkert vet, er at det er stor forskjell på hvor stor en slapp og en erigert penis er, forklarer Østlyng.

- En tilsynelatende stor penis i slapp tilstand, trenger ikke nødvendigvis å være så mye større i erigert tilstand, og en mindre penis kan vise seg å være betraktelig større i erigert tilstand. Her er det stor variasjon i både form, lengde, tykkelse og krumming.

Menn har peniskomplekser

Professor Martin Ritzén ved Institusjonen for Kvinners og Barns helse og Karolinska Institutet i Stockholm mener at penisstørrelsen kan være en indikator på at det finnes et underliggende problem som er viktig å ta tak i.

- Samtidig kan penisstørrelsen være et psykisk problem for både yngre gutter og voksne menn. I vår seksualiserte verden er det mange gutter som strever med å akseptere kroppen sin, ikke minst penisen sin, sier Ritzén til Foreldre & Barn.

Mikropenis

I en eldre studie kommer det fram at 75 prosent mener at de har mindre penis enn gjennomsnittet. Men fåtallet kan si at de har en såkalt mikropenis.

- En mikropenis er en penis som er liten for alderen, men likevel velformet. Mikropenis skyldes lite androgenpåslag etter 12. svangerskapsuke, og hos fullbårne barn måler penisen 2,5 cm, sier Martin Ritzén.

Han mener at de fleste barn ikke bryr seg om at andre gutter har en mindre - eller større - penis enn dem selv.

- Det er sjeldent at barn blir ertet, men det kan likevel skje, sier han.

Følg debatten: Noen med barn som har mikropenis?

Ingen peniser er like

Spesialist i klinisk psykologi og sexologi, Thore Langfeldt, anbefaler foreldre å være avslappet til om barnet har stor eller liten penis. Si for eksempel at gutten din kommer hjem en dag og utbryter: "Mamma, Henriks tiss er større enn min".

- Da kan du svare: "Å? Har han det? Tisser er forskjellige, som alt annet på kroppen", sier Langfeldt til Foreldre & Barn.

Mindre når den er kald

- Hvordan forklarer man et barn med svært liten penis at størrelsen ikke har noe å si?

- Da kan du forklare barnet at: "Den blir større når den blir stiv, og at når det er kaldt i rommet, eller hvis du er i kaldt vann, blir den enda mindre," sier Langfeldt.

- Det ikke er samsvar mellom størrelsen på peniser når de er slappe og stive, understreker han.

Les også:

Kall en tiss for en tiss

Sunt å leke "doktor"

Også små barn onanerer

Foreldresex kan skremme barna

- 14 år gamle jenter kan godt få barn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning