Fødselskalkulator fra Redd Barna:

Så mye koster fødselen din - egentlig

Tenk om du måtte sette deg i gjeld for å få en trygg fødsel?

HVOR DYRT VILLE DET BLITT: Dersom du skulle betalt fødselen din selv? Redd Barna har laget en kalkulator som viser deg svaret. Trykk på linken i saken for å komme til kalkulatoren
HVOR DYRT VILLE DET BLITT: Dersom du skulle betalt fødselen din selv? Redd Barna har laget en kalkulator som viser deg svaret. Trykk på linken i saken for å komme til kalkulatoren Foto: Redd Barna
Publisert Oppdatert
BILR DYRT: Jordmødrene i Harstad fikk teste et "taksameter" som viste hvor mye pasienten ville måttet betale for fødselen sin.
BILR DYRT: Jordmødrene i Harstad fikk teste et "taksameter" som viste hvor mye pasienten ville måttet betale for fødselen sin.
TESTET TAKSAMETERET: Jordmødrene og en kvinne som spilte pasient fikk et innblikk i hvordan hverdagen er for kvinner i fattige land.
TESTET TAKSAMETERET: Jordmødrene og en kvinne som spilte pasient fikk et innblikk i hvordan hverdagen er for kvinner i fattige land.

Holdes som gisler på sykehuset

I Kongo, som er et av de verste landene i verden å være mor og barn i, dør fem kvinner for hver 100. fødsel, og ett av fem barn dør før de rekker å fylle fem år.

Her blir kvinner holdt som gisler på sykehuset om de ikke kan betale for seg.

Redd Barna forteller historien til «Marie» på sine nettsider.

På grunn av komplikasjoner under fødselen, måtte Maries baby komme til verden gjennom et hastekeisersnitt.

Det gikk bra med både mor og barn, men selv om Marie og mannen hadde spart nok penger til en «normal» fødsel, hadde de ikke nok til å betale for operasjonen.

Derfor fikk ikke Marie dra fra sykehuset.

Operasjonen kostet 53.000 kongolesiske franc (ca 424 NOK), noe Maries mann ikke har klart å skaffe på en måned.

Dermed holdes Marie og kvinner i lignende situasjon som gisler på sykehuset til familien klarer å skaffe nok penger.

Les mer om Marie og andre fattige kvinners fødehistorier hos Redd Barna.

Tar du det norske helsesystemet for gitt, eller er du takknemlig for at hjelpen du fikk da du fødte barna dine var helt gratis? Hvor mye ville du egentlig måttet ut med dersom Norge tok seg betalt for å hjelpe deg under fødselen, slik realiteten er i en rekke svært fattige land?

Redd Barna har utviklet en kalkulator der du får vite hvor høy din fødselsregning ville blitt dersom du måtte tatt den selv.

Her kan du taste inn antall barn du har født og få vite hvor mye du hadde måttet ut med – prisen staten vanligvis tar for kvinner som føder i Norge.  Kalkulatoren regner ut prisen av en gjennomsnittsfødsel. All ekstra behandling og eventuelle komplikasjoner kommer i tillegg.

– Nå er det sånn at de aller fattigste i verden må vurdere om de har råd til en sikker fødsel. Alle kvinner fortjener gratis hjelp og tilgang til helsearbeidere når de skal føde, sier generalsekretær i Redd Barna, Tove Wang.

Folk settes i dyp gjeld

I mange fattige land er det farlig å føde. Ikke bare på grunn av åpenbare ting som dårligere utstyr, og lange avstander til legehjelp, men fordi mange kvinner ikke har råd til å føde med helsepersonell til stede.

–Kvinner setter seg i gjeld, selger den eneste kua de har, eller tar opp lån. Det er en belastning for hele familien. Om helsehjelp blir gratis vil både mødre- og barnedødeligheten i verden gå ned, sier Wang.

Barnedødeligheten for barn under fem år har på verdensbasis gått kraftig ned, men andelen nyfødte og spedbarn har gått opp.

– Selv om man har fått på plass mange gode vaksineprogram kan ikke de aller yngste vaksineres. Oksygenmangel, lungebetennelse og andre ting kan forebygges hvis man har helsepersonell til stede.

Lurte Harstad-jordmødre

Redd Barna har dratt situasjonen til kvinner i fattige land hjem til Norge med kalkulatoren. For å synliggjøre dette tok de sammen med Jordmorforeningen turen til et sykehus i Harstad med et filmteam. Her ble jordmødrene fortalt at de skulle være med å teste et nytt system.

Superparet Shakira og Barcelona-fotballspilleren Gerard Piqué samlet inn penger til blant annet vaksineprogram i stedet for  å arrangere babyshower.

– Vanligvis fyller jordmødrene inn koder for hva de bruker under en fødsel, som hvorvidt den fødende får epidural, lystgass, hvor mange timer fødselen varer og lignende, forteller leder i jordmorforeningen, Kirsten Jørgensen.

Regningen blir betalt av det offentlige. Jordmødrene i Harstad ble fortalt at de skulle teste et «taksameter» som ville gjøre det lettere å registrere dataene. Etter hvert blir de imidlertid fortalt at de heretter skal informere fødende kvinner om kostnadene og be dem ta stilling til hva de ønsker å betale for. Det hele ble filmet med skjult kamera.

– Denne filmen og kalkulatoren gjør at man kan identifisere seg med problemene og se det absurde i at kvinner må betale for å føde barn, sier Jørgensen.

Her kan du se videoen av jordmødrene som lures til å å tro at man heretter må betale for seg når man føder i Norge.

Reagerer så bra

Hun måtte skjule kampanjen for sine kolleger i Harstad, og er glad for den spontant sjokkerte reaksjonen de kommer med når de tror dette skal innføres i Norge.

– Det ble så ekte, og jeg er stolt av det engasjementet og de reaksjonene de viste.  Det forteller helt tydelig hvor feil det er at fattige kvinner må betale for å føde, og at kvinner og barn dør fordi familiene ikke har råd til legehjelp.

Hun understreker viktigheten av at alle land må ha helsehjelp.

– Å føde med ukyndig hjelp er farlig. Mange kvinner dør, og det er ikke mer enn 150 år siden det var sånn her i Norge også, sier Jørgensen.

Innført i noen land

Noen fattige land har etter hvert fått tilbud til gravide og fødende, og det har en innvirkning på dødelighetsstatistikk.

– Det er ikke tvil om at det er en bra investering. Det er bedre helsesystemer som sikrer at mødrene overlever og at barna man får faktisk vokser opp. Det fører igjen til at man får færre barn, og da er man bedre i stand til å ivareta de barna du har, sier Wang.

Redd Barna jobber også for at helsearbeiderne skal komme nærmere der folk bor, slik at de ikke må reise i dager og timer for å komme fram til en helseklinikk – gjerne når fødselen er i gang og de ikke klarer å komme fram i tide.  Mange av kvinnene er ofte svært unge, som også kan føre til komplikasjoner.

– Det er utrolig viktig at kvinnene får hjelp. Og nærhet til helsearbeidere redder liv.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning