Barnevakt

Så gammel bør barnevakten være

Dette bør du se etter når du skal skaffe barnevakt. Stem på hvor gammel du mener en barnevakt bør være.

GAMMEL NOK: Sjekk om barnevakten oppfatter barnets signaler.
GAMMEL NOK: Sjekk om barnevakten oppfatter barnets signaler. Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Publisert Oppdatert
KONSENTRERT: Klarer barnevakten å fokusere på barnet uten å la seg distrahere?
KONSENTRERT: Klarer barnevakten å fokusere på barnet uten å la seg distrahere? Foto: ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com

Lurer du på om den snille og pliktoppfyllende nabojenta er gammel nok til å passe barna dine? Det er vanskelig å fastsette noen klar aldersgrense for når eldre barn er gamle nok til å ta hånd om en 2-åring alene, men det finnes noen tegn du kan se etter.

Les mer: Dette bør du betale barnevakten

Invitér barnevakten på besøk

- Først bør du invitere den potensielle barnevakten hjem på besøk. La han eller hun leke med barnet og passe på det mens du selv er i nærheten, sier barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen, som har skrevet boka Gode knep for småbarnsforeldre.

Å være moden for å være barnevakt handler ikke bare om evnen til å skifte bleie og passe på at barnet ikke brenner seg på komfyren.

Barnepsykologen mener du bør se etter følgende tegn:

*Klarer barnevakten å justere seg etter barnet og tilpasse seg barnets behov? Forstår barnevakten når 2-åringen er sliten og har fått nok av en en lek?

*Klarer barnevakten å ha fokus på barnet uten å la seg avlede? Be barnevakten se etter barnet mens du gjør noe annet. Legg merke til om vedkommende husker å stadig kaster et blikk på barnet, altså har barnet "i øyekroken".

- Det finnes nok mange eksempler på unge "trillepiker" som setter fra seg 1-åringen og selv blir oppslukt av en annen lek. Dermed glemmer de å kaste et eneste blikk på barnet. Du må vurdere om barnevakten er intellektuelt moden nok til ikke å la seg distrahere av en en morsom lek, et tv-program eller Facebook, sier Gerhardsen.

Ikke under 12 år

- Kan du foreslå en veiledende alder for når man kan være moden for å være barnevakt for en 2-åring?

- En barnevakt bør ikke være noe særlig under 12 år. En 10-åring kan godt være trillepike eller trillegutt, men da bør du kjenne denne 10-åringen og vite om vedkommende klarer å ha fokus på barnet ditt.

Barnevakt om natta

Skal barnevakten passe barna om natta, bør du ha i bakhodet at en tenåring kan sove så tungt at han eller hun ikke våkner om barna skriker eller roper. Det skader ikke å også ha barnevaktens eget søvnbehov i tankene.

- En 16-åring kan godt være mye våken en natt, men en 12-åring bør få slippe å miste nattesøvnen. Med egne søsken er det noe litt annet. Det er stort sett greit å la 2-åringen sove på rommet til 12-åringen en natt, særlig dersom 2-åringen pleier å sove hele natta.

Skjerm barnevakten mot seg selv

Gerhardsen mener man som foreldre har et ansvar for skjerme barnevakten mot seg selv.

- Barn i 6-7-årsalderen kan ofte være veldig ivrige etter å passe en 2-åring noen timer. Men om han eller hun ikke er moden nok, og det skjer en ulykke, vil den lille barnevakten kanskje slite med kraftig skyldfølelse i mange år, sier hun.

Akkurat det er viktig å ha i bakhodet når du lar eldre søsken passe de små.

Pass av mindre søsken

- Søsken har allerede fått grundig opplæring, og foreldre kjenner barna sine så godt at de alltid vet om de eldste er modne nok til å være alene med de minste. Men det er forskjell på om du ber storebror se etter lillesøster når du lager middag, eller om han skal være en reell barnevakt, sier Gerhardsen.

Hun mener du bør tenke nøye gjennom om 7-åringen vil takle at det skjer noe uforutsett mens foreldrene er borte.

- Jeg har selv møtt barn som har lekt med mindre søsken som ble skadet under leken. De eldste har slitt med skyldfølelse, selv om det som skjedde ikke var deres feil, sier barnepsykologen.

Storesøster trenger fritid

Hun råder foreldre til å være forsiktige med å gi store barn i oppdrag å passe de små for ofte. Storebror og storesøster trenger noen frisoner. En god idé er å si: "Du kan gå opp på rommet ditt når du blir lei, men si fra til meg først."

- Barnevaktoppdragene bør ikke gå utover den eldstes egne vennskap og sosiale liv. Det kan fort skje med en snill og ettergivende storesøster, sier Gerhardsen.

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning

Tjenester fra Nettavisen