Pappablogger og lege:

- Internett har ikke alltid rett

Nå kan du være med å bestemme hva overlege og firebarnsfar Thorbjørn Brook Steen skal skrive om.

LEKSEFRI.: Thorbjørn Brook Steen mener at barna fortjener et liv uten lekser.
LEKSEFRI.: Thorbjørn Brook Steen mener at barna fortjener et liv uten lekser. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
Publisert Oppdatert

Jeg har nå tenkt å gjøre noe jeg egentlig er imot. Med en viss ambivalens begir jeg meg inn på internett med alt det bærer med seg. Ikke det at jeg er en gammeldags mann som helst henter de støvete bøkene fra bokhyllen for å berike meg, men jeg har sett og ser skadene informasjon på internett kan føre med seg, så derfor denne skepsisen.

Å hente god informasjon på nettet er så godt som umulig, men samtidig veldig mulig. Utfordringen er selvfølgelig at når du leter, finner du ofte den informasjonen du ønsker å finne. Med andre ord er det veldig vanskelig å ikke stupe inn i verdensveven uten forutinntatthet. Informasjonen kan være vridd eller i verste fall feil.

Hvis du Googler "Thorbjørn Brook Steen", finner du forskjellig informasjon. Noe er riktig: Jeg er overlege i fødselsmedisin ved Oslouniversitetssykehus Ullevål. Jeg har vært "ekspert" på NRK P1s samlivsprogram Pepper og pasjon. Da var jeg dog 31 år gammel og hadde to barn, nå har jeg fire barn og er blitt 38.

Du kan også finne noen av foredragene mine, blant annet om fødselsangst. Leter du lenge nok, finner du at jeg har en ok maraton tid og at Twitter-karrieren min var rekordkort.

Sist men ikke minst at jeg er i mot skrikekurer, noe som for øvrig er feil, jeg er ikke prinsipielt imot skrikekurer, og sa heller ikke det til den aktuelle journalisten som intervjuet meg om hvor viktig det er å møte barna sine med empati. Men mer om det en annen gang.

Så hvorfor har jeg allikevel sagt ja til å bli spaltist her på Foreldre.no. Jo, fordi jeg virkelig tror på informasjon til folket. Det har jeg alltid gjort. Fra den første dagen jeg turte å slenge stetoskopet rundt halsen og be min første pasient inn til min første konsultasjon som lege.

Thorbjørn Brook Steen (40)

Firebarnsfar.

Overlege ved Ullevål Universitetssykehus.

Lektor ved Jordmorutdanningen ved Høyskolen i Oslo og Akershus.

Spesialist i kvinnesykdommer og fødselshjelp.

Fast spaltist hos Foreldre.no.

Var i en årrekke husekspert på P3s sex og samlivsprogram Pepper og Pasjon.

Bosatt i Oslo.

Selv da, i 2002, ved helsesenteret i Vadsø, følte jeg det var viktig å ikke bare komme med en av pasientens tre ønsker: resept, diagnose eller sykemelding, men med informasjon. Jeg hadde lest og lært det på universitetet og nå ville jeg gi det videre. De synes jeg var flink i Vadsø kommune. Jeg var jo for fersk til å være virkelig flink så klart, men jeg var flink til å snakke, og jeg ønsket genuint å lytte til pasientene jeg møtte og forklare så godt jeg kunne.

Senere ble jeg altså spurt av NRK om jeg kunne sitte på direkten i P1 og svare på lytteres spørsmål. Det passet meg perfekt. Fra radioens tidligste historie, har den hatt en viktig rolle i å spre informasjon og allmennkunnskap. Temaene, som i denne bloggspalten, kunne jeg ofte velge selv. Stort sett dreide det seg om sex og samliv og liknende. I tillegg dukket det ofte opp spørsmål, noen svært gode og noen, ikke overraskende, mindre gode. Men det viktigste var at det var det "folket" eller P1 lyttere lurte på. Sånn kan jeg forestille meg at det kan være her på denne bloggen også.

Dette lurer gravide på - 10 pinlige spørsmål vi ikke tør stille jordmor.

Det var allikevel på "Pepper og pasjon" at jeg offentlig begynte å hetse internett som informasjonsarena. Jeg googlet ofte temaene jeg skulle ta opp for å se hvilken bakgrunnsinformasjon en helt vanlig lytter kunne ha. Hver gang kom forskjellige debattfora opp på de 4-5 første treffene. Stort sett tok mange, etter min mening, ofte feil på slike fora, selv om det forsøksvis ble argumentert godt.

Dette har jeg også fått bekreftet i mitt daglige virke. Som overlege på fødeavdelingen OUS, Ullevål har jeg et ansvar for kvinner med spørsmål rundt fødsel og med det ofte fødselsangst. Mange av disse kommer selvsagt med mange tanker. De har angst og redsler. De kommer til meg etter netter med lite søvn og er svette i hånden når vi hilser.

PEPPER OG PASJON:Foreldre.no sin nye spaltist Thorbjørn Brook Steen har tidligere svart på spørsmål fra P1s lyttere i programmet Pepper og pasjon.
PEPPER OG PASJON:Foreldre.no sin nye spaltist Thorbjørn Brook Steen har tidligere svart på spørsmål fra P1s lyttere i programmet Pepper og pasjon. Foto: FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto

Når jeg spør om hvor de har funnet informasjon om fødsler, svarer de fleste internett. Når jeg spør konkret om hvilke sider, ser de ofte ned og nevner ulike debattforum. "Jeg vet det er dumt, men jeg klarer bare ikke å la være"

En av ti norske kvinner sliter med fødselsangst. Ingvild (25) fikk hjelp til å overvinne frykten.

Så langt har dette første innlegget inneholdt mye om hva jeg er skeptisk til eller imot. Med andre ord, dårlig reklame for meg selv. Derfor må denne spalten bli annerledes. Jeg kommer til å bruke den til å gjøre det jeg liker best. Jeg kommer til å spre informasjon.

Som lege og spesialist i kvinnehelse har jeg muligheten til det. Jeg kommer til, hvis det er konkret medisinsk kunnskap, å legge en link til informasjonskilden hvis mulig. Således ønsker jeg at den informasjonen jeg kommer med er etterrettelig. Skal jeg starte det første innlegget mitt med god informasjon om informasjon, så kan jeg tipse om at www.helsebiblioteket.no er en fantastisk startportal for god etterrettelig informasjon.

Svangerskapet fra uke til uke.

Hva ønsker jeg så i fremtiden å dele? Fødsler, graviditet og kvinnehelse opptar meg, derfor har jeg valgt det yrke jeg har. Familieliv opptar meg, derfor har jeg valgt å få fire barn. Når det gjelder medisinsk informasjon er det lett å finne kilder, når det gjelder familieliv er det lett å synse. Begge sidene av meg bringer inn historier jeg kan dele.

På sykehuset er jeg bundet av taushetsplikt og på hjemmebane er jeg bundet av en viss etikk på blottlegging. I dette landskapet skal jeg forsøke å sno meg rundt for å dele historier og kunnskap som er interessant for deg som leser her på foreldre.no.

Jeg tror det skal bli bra jeg. For øvrig ble jeg fortalt at på internett kalles det ikke en spaltist, men en blogger. Så her er jeg Thorbjørn Brook Steen, gynekolog og fødselslege, foreleser, firebarnspappa,- og nå blogger.

Hva slags temaer vil du at jeg skal skrive om?

Les også:

Flere hjertesyke gravide

Ti gode grunner til å få flere barn

Faresignaler i svangerskapet

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning