Navneguide

Slik finner du navn til søsken

Å velge navn er vrient - og det blir verre for hver gang. For søsken må vel ha navn som passer sammen?

NAVN TIL SØSKEN: Når et søsken er på vei, kan det bli enda vanskeligere å finne det rette navnet enn til førstemann. For det må vel passe med navnene til resten av flokken?
NAVN TIL SØSKEN: Når et søsken er på vei, kan det bli enda vanskeligere å finne det rette navnet enn til førstemann. For det må vel passe med navnene til resten av flokken? Foto: FOTO: Colourbox
Publisert Oppdatert

Navn er vriene saker. Det skal være sjeldent, men ikke rart. Søtt, men ikke barnslig. Enkelt, men ikke ordinært. Internasjonalt, men ikke fremmed. Vakkert, men ikke pompøst. Kult, men ikke harry. Trendy, men ikke oppbrukt. Det er til å bli gal av.

Og når man endelig har funnet et navn man liker, og både mor, far og baby er fornøyd - så melder nestemann sin ankomst og man må begynne helt på nytt igjen.

Bare at denne gangen er det enda vanskeligere. For nå må jo navnet passe sammen med søskennavnet også!

Noen velger å kjøre et strengt regime på navnevalg: Har eldstemann et dobbeltnavn, må resten av flokken ha det også. Har man først brukt et norrønt navn, bør man holde seg unna de bibelske.

Noen styrer unna bokstaven R, andre vil for alt i verden ikke bruke Æ, Ø og Å. Enkelte synes det er utenkelig å velge navn med samme forbokstav til ungene, andre synes det skaper tilhørighet og kos.

Bokseren George Forman har vært enda mer konservativ: Hans fem sønner heter George, George, George, George og George. I tillegg har han døtrene Freeda George og Georgetta.

Her i Norge vet jeg om en familie der alle brødrene fikk navnet Jo . I en annen fikk alle søsknene navn etter romanfigurene til Johan Falkberget. Selv har jeg tre barn med navn som begynner på S, uten at det egentlig var et poeng da navnene ble bestemt.

Men mens noen vrir hjernen i månedsvis for å finne et navn som hører sammen med de andre, synes andre at regler for navnevalg bare er tull, og velger fritt på tvers av betydning, opphav, bokstaver eller sammensetning.

Det eneste vi foreldre stort sett er enige om at er viktig, er at søskennavnene skal passe sammen. Men hva i all verden vil det si?

Hva passer sammen?

NAVNEVALGETS KVALER: Jakob, Jesper og Jonas? Eller Ole-Christian, Lysander og Tor?
NAVNEVALGETS KVALER: Jakob, Jesper og Jonas? Eller Ole-Christian, Lysander og Tor? Foto: FOTO: Colourbox

- Foreldre er ganske opptatt av å finne navn som står i stil med hverandre. Men akkurat hva som passer sammen, er veldig subjektivt, forteller navneforsker Ivar Utne.

Hvis storebror heter Ask, betyr det at lillesøster bør hete Embla? Hvis eldstejenta heter Ida, bør kanskje lillebror hete Emil?

Hva med Alma og Alva? Tim og Tom? August og Gustav? Litt for mye av det gode, kanskje?

Litt forskjellige må jo navnene være. Men blir det feil å kalle lillebror Nathaniel hvis storebror heter Falk?

Kan man ha tvillinger som heter Saga og Vanessa?

Hva med Arve og Michelle? Kent-Roger og Ea? Gunvor og Celine? Alexander og Birk?

Tilhørighet gjennom navn

Språkforsker Gulbrand Alhaug kan fortelle at foreldre så langt tilbake som vikingtiden har vært opptatt av hvilke navn som passet sammen. Den gangen ble søsken ofte bundet sammen gjennom navnene de fikk.

- Det var ikke uvanlig at søskenflokker fikk navn som alle hadde det samme for- eller etterleddet, sier Alhaug, og viser til den svenske navneforskeren Assar Jenzén, som i 1947 ga ut en bok om blant annet islandske navnetradisjoner.

- Halfrid, Halgerd og Halbjørg var tre søstre som levde på 800-tallet. Det gjorde også brødrene Torbjørn, Torbrand, Åsbrand og Vebrand. I dag ser vi noe lignende når foreldre gir barna sine navn med samme forbokstav, forteller Alhaug.

Hvilke navn som er like, oppfattes også forskjellig fra person til person. Sett med en navneforskers øyne, er Thea og Trym svært forskjellige navn. Trym er et mytologisk navn, mens Thea er rester fra et bibelsk navn.

- Innholdsmessig er disse navnene veldig ulike. Men mange oppfatter dem som relativt like, fordi de begge begynner på T, og begge har fire bokstaver, forklarer Ivar Utne.

Anbefaler samme periode

Utne får stadig vekk telefoner fra foreldre som vil ha hjelp til å finne et navn som passer inn i søskenflokken. Han anbefaler som regel å finne et navn som har vært populært i samme periode, eller som har samme opphav.

- Hvis du har Even og Didrik fra før, ville jeg anbefalt for eksempel Thale, Dyveke eller Fredrikke. Alle disse er gamle, tradisjonsrike navn i Norge, som kan spores tilbake til 1600-tallet. Eller hvis du har barna Trym og Balder, kan det være fint å velge et mytologisk navn til lillesøster, for eksempel Embla.

For noen foreldre er slike avveielser viktig, men ser du på søskenflokker rundt om i landet, ser navnevalgene ofte mer tilfeldig ut.

Jevnt over har de et sammensurium av navn som er relativt populære i den perioden de er født.

Men det finnes selvsagt unntak:

- Jeg kom over en bursdagsannonse i en avis, der Ask gratuleres med dagen av søsknene Brage, Njård, Odin, Idun, Embla og Frøya. Det er ganske friskt, forteller Utne begeistret.

- Finnes det navnekombinasjoner man bør styre unna? Blir det for mye av det gode å kalle barna Ask og Embla?

- Nei, det synes jeg ikke. Men jeg ville ikke valgt altfor like navn. Å kalle jentene sine Aline, Eline og Oline kan bli litt upraktisk. Eller Frida og Ida.

Per, Pål og Espen, derimot, det går helt utmerket!

Følg oss på Facebook - trykk på liker!

Les også:

Her er årets mest trendy navn

Navnet bestemmer barnets personlighet

De mest populære lange navnene

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning