Navn som gir status

Har du øst- eller vestkantnavn?

Noen navn signaliserer høyere status enn andre. Fredriksens-søstrene har fått høystatusnavn.

NAVN ETTER STAND: Døtrene til østkantgutt og skipsreder John Fredriksen har fått kontinentale "vestkantnavn": Cecilie og Kathrine. Ikke så ulikt navnet til den kjente kosmetikkarvingen fra beste vest: Celina Midelfart (nr. 2 fra venstre).
NAVN ETTER STAND: Døtrene til østkantgutt og skipsreder John Fredriksen har fått kontinentale "vestkantnavn": Cecilie og Kathrine. Ikke så ulikt navnet til den kjente kosmetikkarvingen fra beste vest: Celina Midelfart (nr. 2 fra venstre). Foto: FOTO: Scanpix
Publisert Oppdatert

Er det tilfeldig at døtrene til skipsreder John Fredriksen og den avdøde forretningsmannen Finn-Erik Midelfart heter Cecilie, Kathrine og Celina?

NY TJENESTE: Kjøp og selg utstyr til barn her

Og er det tilfeldig at kjendiser og kongelige introduserer navn som Emma Tallulah og Gloria Ayla, mens barn flest heter noe som ikke vekker oppsikt annet enn hos besteforeldrene?

Se hvordan det gikk da en norsk feminist og en franskmann fikk barn sammen.

Kjært barn har mange navn

Blant flere kjendiser og i kongelige kretser er det ikke uvanlig å gi barn flere navn - og jo mer uvanlig navnet er, jo bedre, kan det se ut til.

Blant de rike skulle det forundre meg om ikke Preben og Henrik fortsatt holder stand

Musikeren Morten Abel har en datter som heter Ella Dorthea Joppeline Navaho Snowflake Abel Sandnes Knutsen, mens fotografen Per Heimly som har gitt datteren navnet Gloria Ayla Artemisia.

I norske, kongelige kretser har vi Ingrid Alexandra, Sverre Magnus, Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah.

Del på Twitter

Del på Facebook Del- Bare myter

- Det er vanskelig å si noe om, og er nok mer «hören sagen», sier navneforsker Jørgen Ouren ved Statistisk Sentralbyrå (SSB) til barnimagen.com.

Hvor mange i Norge som deler et navn, får du enklest svar på i Navneguiden.

Færre fornavn generelt

Ifølge Ouren finnes det ingen forskning som underbygger påstanden om at noen navn har høy status. Han avskriver problemstillingen som en myte.

- Hva med kjendistrenden å gi barn mange navn?

- Det kan godt være at slikt forekommer, men jeg tror ikke det gir navnet høyere status. Statistikken viser dessuten at det er færre som gir barna flere fornavn enn før, sier Ouren.

Navneforskeren forklarer tilbakegangen med at norske foreldre oftere enn tidligere vil at barna skal ha begge foreldrenes etternavn.

- Roger er en fin fyr

Han mener det er sosiale grunner til at noen navn oppfattes som mer fornemme enn andre, og at navn som har fått rykte på seg for å tilhøre kriminelle og mindre begavede, ikke har rot i virkeligheten.

ØST- OG VESTKANTNAVN

Julie fra Stovner og Johnny fra Ullern? Eller var det omvendt ... "Johnny fra Stovner" het i hvert fall en undersøkelse Statistisk sentralbyrå gjennomførte i 1998, der de sammenlignet utbredelsen av navn på nye borgere på øst- og vestkanten i Oslo. Undersøkelsen gjenspeilte tydelige forskjeller, og viste at trender på vestkanten har en tendens til å bli plukket opp på østkanten.

Dette var de mest typiske navnene i Oslo vest og øst på midten av 90-tallet:

VESTKANTNAVN:

De mest typiske vestkantnavnene var Carl og Haakon, som begge var omtrent fire ganger så vanlige i vestlige bydeler. Bendik, Henrik, Jens, Peder, Preben, William, Nora og Thea er alle omtrent tre ganger så vanlige i vest. Men også Aksel/Axel, Anders, Andreas, Christian, Erik, Erlend, Fredrik, Hans, Jacob/Jakob, Johan, Karl, Lars, Magnus, Nikolai/Nicolai, Ole, Oscar, Sondre, Tobias, Andrea, Anna, Cecilie, Hanna(h), Hedda, Ingrid, Ingvild, Julie, Karen, Marie, Oda, Vibeke, Victoria og Vilde er (eller var) alle sammen langt mer vanlige i vest enn i øst.

Typisk for disse navnene er at svært mange av dem er såkalt «klassiske» navn, som var svært utbredt på slutten av det forrige århundret. En stor andel (særlig av guttenavnene) er norske eller nordiske navn.

ØSTKANTNAVN:

Typiske østkantnavn er som oftest guttenavn, og klarest østkantprofil har Glenn, Kenneth, Kent og Tommy, navn som er omtrent fire ganger så vanlige i øst. Også Christer, Daniel, Frank, Johnny, Kevin, Kim, Patrick, Robin, Roger, Ronny, Roy, Rune, Stian, samt Anita, Jeanette, Linda, Mona, Monica og Nadia er (eller var) i klar overvekt i øst.

Med noen unntak er alle disse navnene av anglo-amerikansk opprinnelse, og i motsetning til de mer typiske vestkantnavnene har de fleste sin glansperiode bak seg; fra 1950-tallet og fram til slutten av 1980-årene.

Kilde: Samfunnsspeilet nr. 6 - 1998

- Jeg har møtt mange som heter Roger, som er et såkalt belastet navn, men de har vært utmerkede personer, sier Ouren.

- Tilsløring av virkeligheten

Samfunnsgeograf Karl Frederik Tangen ved Markedshøyskolen i Oslo er uenig og mener det alltid har eksistert klasseforskjeller i navnevalg.

- Dette er tilsløring av virkeligheten fra Statistisk sentralbyrås side. Det er sympatisk om Jørgen Ouren vil unngå stigmatisering av bestemte grupper eller navnebærere. Men fordi navn er gratis og alle har det, gir navnestatistikk nyttige data for å påpeke at sosiale forskjeller viser seg kulturelt. SSB har et opplysningsmandat, ikke et forskjønningsmandat, sier Tangen til BarniMagen.

- Visst finnes det statusnavn

- Det er ingen tvil om at det fortsatt er store forskjeller i valg av navn ut fra stand og bosted. Det er bare å sammenligne populære navn i Finnmark og Oslo. Eller å sjekke hva elevene heter på vestkantskoler i Oslo, for eksempel Vindern og Bestum, og navnene som går igjen på østkantskoler som Stovner og Hovin, sier Tangen.

- Et annet interessant eksperiment kunne vært å gå på vinmonopolet og be om navnet til dem som kjøper sprit og dem som kjøper tørr vin. Da ville du garantert sett tydelige forskjeller. Raymond, Ronny og Kennet har ikke forsvunnet fra østkanten selv om Mohammed har tatt dem igjen i utbredelse. Heller ikke jeg mener at alle Ronny-er er kriminelle, men de er overrepresentert på en del problemorientert statistikk.

Ronny oftest konkurs

Tangen får støtte av en undersøkelse Proff Forvalt gjennomførte i fjor. Ved å gå gjennom 6174 konkurser fra 2008/2009, havnet følgende navn øverst på konkurstatistikken: Ronny, Tommy, Roger, Kenneth, Kurt, Roy, Robert, Johnny, Frank og Inge.

Dette gjaldt navn på daglige ledere i bedrifter, og det måtte være minimum 500 daglige ledere i næringslivet med dette navnet for å telle med.

Ny trend: korte, urnorske navn

- Hvilke navn er in i finere kretser i dag?

- Ja, det var jo dette SSB burde kunne svare oss på ... Mitt inntrykk er at de lange navnene med kontinentalt snitt er på vei ut, og at trenden går mot enkle, korte navn à la Gjert, Aslak og Trym. I hvert fall blant akademikere og den kulturelle eliten. Ujålete navn med norske røtter. Nå velger de heller Ola enn Johannes.

- Blant de rike skulle det forundre meg mye om ikke navn som Preben og Henrik fortsatt holder stand. Henrik er det mest stabile overklassenavnet, sier Tangen.

Usikker på valg av navn? Få gode råd i den populære Navnedebatten.

At navnene er moteriktige, har ingenting med at de gir status

Stjeler overklassens navn

Folk fra lavere samfunnslag har i alle tider yndet å herme etter overklassens navn. På 1800-tallet var det kongenavn som Wilhelm det gikk i, etter krigen ble moten med navn på C spredd fra høy til lav.

- Det skyldes nok et håp om at det skal gå troll i ord og at barna skal klatre på rangstigen. Til overklassens ergrelse er navn gratis. Navn kan ikke reserveres av de rike på samme måte som statussymboler som Porsche eller Audi.

C-navn mistet statusen

Et godt eksempel er moten med navn som begynner på C.

- Etter krigen skulle alle fine familier på Oslo vest gi barna sine kontinentale c-navn, som Caroline og Celina. Denne trenden vokste raskt og ble etter hvert plukket opp på østkanten og ellers i landet. Statistikken viser at da c-navn ble like vanlige på østkanten som på vestkanten i Oslo på 70-tallet, faller disse navnene brått i popularitet. Slike navn mistet valør da "alle" hadde det, og på 80-tallet var det praktisk talt utradert blant de yngste på vestkanten.

- Bokstaven c ble imidlertid ikke helt borte, men ble nå gjemt inne i navnet, for eksempel i Beatrice. Det kontinentale kostet nok for mye å gi helt fra seg, humrer Karl Fredrik Tangen.

Mindre originale enn vi tror

Samfunnsgeografen mener vi alle er preget av strømninger i tiden selv om navnevalget føles aldri så originalt idet det fattes.

- Skuffelsen er desto større når barna begynner i barnehagen og det viser seg at det er tre andre som heter Linnea.

Trender på hell

NAVNETOPPEN 2009

Topp 10 guttenavn 2009:

1 Lucas/Lukas

2 Emil

3 Alexander/Aleksander

4 Oliver

5 Mathias/Matias

6 Jonas

7 Markus/Marcus

8 William

9 Sander

10 Magnus

Topp 10 jentenavn 2009:

Emma

2 Linnea/Linea

3 Nora/Norah

4 Sofie/Sophie

5 Sara/Sahra/Sarah

6 Thea/Tea

7 Emilie

8 Ida

9 Julie

10 Ingrid/Ingerid/Ingri

Kilde: SSB

Navn med a-ending har lenge vært i vinden. Det samme har bibelske navn. De har rast oppover statistikkene over navn foreldre flest gir barna sine. Men navnene har ingen spesiell status. Ouren sammenligner det hele med et par bukser.

- Denne typen navn er det folk flest velger for tiden. De smitter lett, men noen ganger er det bukser med sleng som er in, andre ganger ikke. At navnene er moteriktige, har ingenting med at de gir status, mener Ouren.

Ifølge SSB har a-ending og bibelske navn nå passert popularitetstoppen.

Jakter på unike navn

Navneforskeren, som jobber med å lage statistikk ut av hva du, jeg og barna våre heter, forteller at det er svært vanlig at foreldre jakter på unike navn, som ingen har hørt om eller brukt før.

- Veldig mange er opptatt av det. Det hender også at noen ringer og vil ha lister over de hundre mest sjeldne navnene, men det finnes så mange navn at det er umulig å svare, sier Ouren.

Anbefaler særegne navn

Hans råd til foreldre som skal velge navn, er å gi et navn som identifiserer barnet. På den måten kan du slippe å spørre etter «Marte B. i 7C» når du ringer skolen.

- Det er veldig fint at barnet kan ha navnet sitt som et varemerke, sier han.

- Hvilke jente- og guttenavn ville du gitt om du skulle navngitt en nyfødt i dag?

- Der vil jeg passe meg for å uttale meg, ler Ouren.

Ungikk Julie

Da navneforskeren selv fikk en datter for et par tiår siden, sto Julie øverst på lista. Ouren hadde imidlertid en mistanke om at dette var et navn i sterk fremmarsj, så han slo opp i kirkebøkene ved Ris menighet, et av de finere strøkene på Oslo vestkant.

- Jeg fant ut at tre jentebarn var døpt Julie bare i Ris menighet den våren, så vi kalte jenta vår noe annet. Antagelsen min viste seg å være riktig, Julie kom som en farsott de neste årene, uttalte Ouren til VG i 1993.

Uvanlig å konstruere navn

BarniMagen har tidligere skrevet om foreldreparet i Sverige som ønsket å kalle barnet sitt for Q, men det fikk de ikke gjennomslag for. Ouren forteller at det er mindre vanlig at foreldrene er så kreative at de lager sine helt egne navn, som ikke finnes beskrevet i noen navneoversikter.

- Det er ikke så veldig vanlig, og skjer nok mer unntaksvis, sier Ouren.

Vinterlig navnevalg

- Hva er det mest mest spesielle navnet du har hørt om?

Ouren husker ikke om navnet slutter på -e eller -ø. I tillegg blir bergenseren dialektforvirret og må slå det opp.

- Sne, et jentenavn, svarer han, etter å ha konferert med navneboken.

Finnes det navn som gir høyere status enn andre? Del dine meninger i kommentar- eller Facebook-feltet.

Les også:

Stjal venninnens favorittnavn

Tatoverer barnas navn

Ikke vent for lenge med navnet

ÅRETS NYHET: Foreldre & Barn 3til7 - abonner på trygge dataspill

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning