Uenige om navnevalg

Navnene moren din vil hate

Derfor synes foreldrene dine at navnet du har valgt til babyen, er skikkelig stygt.

UENIGE OM BABYNAVN: Det er ikke så rart at navnet du elsker og har valgt til babyen, ikke faller i smak hos barnets besteforeldre. Hva som blir regnet som et vakkert og passende navn, forandrer seg nemlig fra en generasjon til den neste.
UENIGE OM BABYNAVN: Det er ikke så rart at navnet du elsker og har valgt til babyen, ikke faller i smak hos barnets besteforeldre. Hva som blir regnet som et vakkert og passende navn, forandrer seg nemlig fra en generasjon til den neste. Foto: Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos
Publisert Oppdatert

Stolt annonserer du navnet på din nyfødte lille skatt: Vilma Sophie . Venner og jevngamle kollegaer er fra seg av begeistring, de synes navnet du har valgt er nydelig, de simpelthen elsker slike korte, gammeldagse navn med a-ending.

Og så praktisk med et navn som vil fungere i utlandet!

Ønsker du et virkelig sjeldent navn til barnet ditt, finner du inspirasjon her.

Du soler deg i glansen, svært fornøyd med deg selv og din lille Vilma Sophie. Helt til du snakker med din mor.

For enten hun sier det rett ut eller ikke, vil hun mest sannsynlig bruke tid på å fordøye barnebarnets navn, eller kanskje vil hun mislike det for alltid.

Hver generasjon har nemlig sin helt særegne smak når det kommer til navn.

Navn blir moderne etter cirka 100 år

Ifølge navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen er det slett ikke uvanlig at besteforeldre kan være skeptiske til egne barns og svigerbarns navnesmak.

- Foreldre blir stort sett enige, mest fordi de hører til samme generasjon med noenlunde samme smak. Derimot kan det bli vanskeligere dersom besteforeldregenerasjonen til barnet vil ha et ord med i laget, sier Utne til Foreldre.no.

Navneforsker Emilia Aldrin ved Högskolan i Halmstad er enig.

- Det er veldig vanlig at dagens småbarnsforeldre ikke har samme oppfatning som sine foreldre, altså barnets besteforeldre, om hvilke navn som passer på barn, sier den svenske forskeren har skrevet doktoravhandling om foreldres navnevalg.

En viktig årsak til dette er den såkalte «tre-generasjonssyklusen», som innebærer at navnemoten ofte går rundt i en sirkel, slik at samme navn kommer tilbake og blir moderne igjen etter cirka tre generasjoner, eller omtrent 100 år, ifølge Aldrin.

Forbinder Agnes, Arthur og Oskar med gamle folk

Foreldre velger ofte navn etter sine egne besteforeldre og deres generasjon.

Navnene småbarnsforeldre elsker, men besteforeldrene hater

På våre Facebook-sider spurte vi leserne om hvilke babynavn som har skapt en generasjonskløft i deres familier. Her er noen av svarene vi fikk:

- Lovisa.

- Benjamin.

- Våre foreldre synes vi er rare som har kalt tvillingene for Nova og Catalina. Det er jo gamle amerikanske biler.

- Vi valgte Klara. Valget sto mellom Klara og Vilja. Var flere i de eldre generasjonene som ikke syntes noe om det navnet, basert på at de kjente gamle damer som het det samme.

- Live. Flere mente at man var jo dømt til å bli mobbet når man het Live. «Er du i live, Live?» Jeg syns det er et nydelig navn!

Navn som for deg lyder klassiske og vakre, som Filippa eller Johan, eller seriøse og skikkelige, som Abraham og Lydia, kan virke håpløst gammeldagse og utdaterte på dine foreldre, som sannsynligvis vil foretrekke typiske 70- og 80-tallsnavn som Kristin og Alexander, hvis ikke det er snakk om oppkalling.

- Noen besteforeldre misliker lite kjente utenlandske navn, slik som Maximilian, Julia, Jennifer og Melissa. Eller det kan være sjeldne norske, som Balder. Besteforeldre vil gjerne ha litt mer gangbare navn fra en generasjon siden, slik som Kristin. Akkurat det vil neppe foreldrene, sier navneforsker Ivar Utne

Flere eksempler på navn som barnets besteforeldre vil forbinde med eldre folk, er Agnes, Alma, Ellinor, Lilly, Nelly, Vilma, Arthur, Erling, Bastian og Oskar, ifølge Utne.

Ofte er det navn som var mye i bruk for dem som ble født tidlig på 1900-tallet, og som mange småbarnsforeldre i dag opplever som fine tradisjonsnavn.

Velger ikke navn fra egen generasjon

Foreldre pleier ikke å velge navn fra sin egen generasjon, ettersom disse ofte er i bruk blant mange venner og slektninger, forteller Emilia Aldrin.

- Småbarnsforeldre velger heller ikke navn fra sine egne foreldres generasjon, noe som har sammenheng med at disse trolig oppleves som gamle og mosegrodde på en negativ måte, og fordi man gjerne vil ta avstand fra livsstilen til sine foreldre, forklarer hun.

Dette gjelder jo også andre aspekter i livet. Du lar jo ikke moren din bestemme hvilke klær du skal gå med, så hvorfor skal hun bestemme navnet på barnet ditt?

Ulike navn er populære i hver generasjon

Våre oppfatninger og holdninger til navn skifter altså gjennom ulike generasjoner.

Navnet i ytterligere en eller to generasjoner bakover fra egne foreldre, pleier å bli oppfattet som gammeldags på en mer eksotisk og interessant måte.

- På den måten vil et navn bli oppfattet ulikt avhengig av hvilken generasjon man forbinder med det, sier Aldrin.

Våre holdninger til navn er også i stor grad farget av personlige erfaringer og av hvilke personer man har støtt på som bærer et visst navn, og hvilket bilde man har av disse personene.

Det er grunnen til at navn som Preben, Ruben og Celine oppfattes som typiske sossenavn. Men i dag er det andre navn som er de nye vestkantfavorittene.

Hver generasjon får nye assosiasjoner til navnene

Hver nye generasjon får nye assosiasjoner til samme navn, i takt med at samfunnet forandres og nye navnebærere kommer til, som farger av på navnene.

Det er årsaken til at oldeforeldregenerasjonens navn, som Emma og Sofie, topper listen over navn som dagens nyfødte får, mens navn som Bjørg, Aud, Grete, Bjørn, Kåre, Jan, Geir eller Leif er for «nye» til å være populære.

- Man kan altså snakke om en generasjonskløft, men egentlig handler det om flere ulike kløfter - en ny for hver generasjon, sier Emilia Aldrin.

Oppkalling en løsning

Ivar Utne forteller at det fins eksempler på at besteforeldre har kalt barnet et annet navn enn det offisielle, som en protest.

- Men som regel vil foreldrene heller ha et kompromiss på tvers av generasjonene for å slipper sure miner i storfamilien i årtier, sier han.

- Enklest er det å bli enige om gamle tradisjonsnavn fra 1800-tallet og før. Kanskje navnene også har vært i bruk i familien, slik at det blir oppkalling.

Les også:

Reaksjoner på navn: - Han kommer til å bli mobbet!

Barnets navn avslører foreldrenes personlighet

Årets mest trendy navn - her er listen

På navnejakt? Få inspirasjon i navneguiden

Alt om navn

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning