Gamle, rare navn

Navnene som er i ferd med å forsvinne

Thorn, Rosine, Perline eller Ebrikka? Gir du barnet et navn fra fordums tider, blir det garantert alene om det.

LILLE HEROLDA? Ønsker du et gammelt, men uvanlig navn på barnet ditt, kan du finne mange rare navn i din egen slekt, bare du går langt nok tilbake.
LILLE HEROLDA? Ønsker du et gammelt, men uvanlig navn på barnet ditt, kan du finne mange rare navn i din egen slekt, bare du går langt nok tilbake. Foto: Foto: iStockphoto.com
Sist oppdatert

Navn går i popularitetssykluser på omtrent 100 år. Det betyr at dagens barnehagebarn gjerne har navn som også var populære i mor og fars oldeforeldregenerasjon, som Bertine, Oda, Mathilde og Theodor.

Men ønsker du å gi barnet ditt et sjeldent og spesielt navn, er det en god idé å søke etter slektsnavn enda lenger tilbake i tid, kanskje så langt tilbake som 16-, 17- og 1800-tallet. Det kan nemlig gi en rekke spennende navneoverraskelser.

Analius, Blondine og Bønne, tre navn som faktisk var i bruk tidlig på 1800-tallet, vil av opplagte grunner være ganske uaktuelle å bruke på en liten baby, men du har ganske sikkert flere andre uvanlige navn i slekten din som ikke klinger like rart i moderne nordmenns ører.

For finner du en fjern formoder med navn som Perline, Mikkoline, Nordisa eller Jensenette, er det kanskje ikke helt utenkelig at det kan komme med på listen over mulige navn på en nyfødte prinsesse?

Navn fra tidlig 1800-tall, som ikke, eller sjeldent, er i bruk:

Kvinner:

Aldri, Billa, Blancheflor, Blondine, Bojine, Boggey, Brunetta,, Dallen, Dania, Diis, Ebrikka, Ermegaard, Flora, Gaula, Grevenpop, Grissilde, Helberglena, Herolda, Jensenette, Kassiana, Kemma, Mikkoline, Mjella, Ououg, Perline, Ragla, Rosine, Samelena, Tabitha, Tekkla, Vengel, Øtelje, Øyan.

Menn:

Addias, Apollonius, Asorus, Baruch, Bellest, Blostrup, Bønne, Corfits, Desiderius, Dangfart, Eggert, Emmich, Fordel, Gaaslev, Giødde, Gjest, Hagbart, Honoratus, Korsmus, Kveldulv, Lødden, Lyth, Malthe, Melion, Nub, Offer, Palme, Qvive, Sejer, Sigismund, Silur, Solan, Theis, Thelaus, Thorn, Tille, Uff, Veier, Wexel, Wittus, Øyuf.

Kilder: Uvanlige fornavn (SSB), Språkteigen 17.4.2011

Stinken og Analius var gjengse navn

Navneforsker Jørgen Ouren i Statistisk sentralbyrå forteller at han og kona fikk seg en overraskelse da de gikk på jakt i slektstreet, for å finne navn til et av sine barn.

- Da vi gikk gjennom slektene våre kom vi over navnet Stinken! Det var ikke et så rart navn for mange hundre år siden, men i dag kan man ikke hete det. Det gir feil assosiasjoner, sier Ouren.

Ifølge navneforsker Ivar Utne er navnet Stinken eller Stinchen en kjæleform av navnet Kristine. Navnet har blitt forkortet til Stine, og så fått endelsen -ken, som betyr «vesle», slik at Stinken egentlig betydde «vesle Kristine» eller «Kristine-lill».

Flere av de gamle navnene blir uaktuelle i dag, fordi de ligner vanlige ord i språket som gir negative assosiasjoner. Stinken, Analius, Grissilde, Blondine, Uff og Oldus er noen eksempler.

- Mange navn er like ord, og vi kan godt leve med slike navn. Tine er både noe å ha mat i, navn på meieri og navn på jenter. Det går helt greit. Vi kan si «endre» istedenfor å «forandre», og stusser ikke på at noen heter Endre. Mer vanskelig blir det når navnene er like ord med betydninger som er negative eller like ord på noe vi helst ikke snakker om, slik som Stinken og Analius, forklarer navneforsker Ivar Utne ved Universitetet i Bergen.

Ingen navn kan utelukkes helt

Men det finnes en mengde andre ukjente navn fra tidlig 1800-tall som kan komme igjen.

Alt gammelt blir pent, bare det blir gammelt nok, så ingen navn kan egentlig avskrives helt, slår Jørgen Ouren i SSB fast.

- I slekten vår fant vi også navnet Kornelia, som trådte sine barnesko på 1600-tallet på Røros, og det var et navn vi likte svært godt og nesten endte opp med å velge til datteren vår, forteller han.

Ønsker du å finne gamle, uvanlige navn, kan du for eksempel kikke i gamle bygdebøker, som du kan få tak i på biblioteket.

Ifølge Ouren kan det ta svært lang tid mellom hver gang et navn er populært.

- Sofie er et veldig trendy navn i dag, og det er fryktelig lenge siden det var pop sist. Før et navn kan bli brukt i en ny generasjon, må alle som har det navnet være gamle eller ha gått bort. Når deres oldebarn selv får barn, kan navnet bli valgt på ny. Så det tar en stund.

Det er også forklaringen på hvorfor besteforeldre gjerne misliker navn som foreldre velger til barna sine. 20-åringer tenker og føler ganske ulikt 50-åringer og 70-åringer om navn. Vi får gjerne navneidealene våre i tenårene, og de sitter ofte livet ut.

Overraskelsen Olai

Eksempler på uvanlige, gamle navn som allerede har fått et lite oppsving i dag, er guttenavnene Solan, Malte/Malthe, Gjest og Theis, og jentenavnene Diis, Tabitha og Flora.

- Et navn som Korsmus tror jeg barnet kan bli mobbet for i dag, og kommer nok ikke tilbake. Navnene Honoratus og Apollonius gir inntrykk av fine aner, men høres spesielt ut i våre dager i dag. Men alt kan skje, sier Ouren.

Navneforskeren har tidligere blitt overrasket over navn som har kommet tilbake.

- Olai trodde jeg var et gammelmannsnavn og helt ut, men der tok jeg veldig feil.

På 1800-tallet fantes det Olai-er i bøtter og spann. Etter krigen var navnet helt dødt, og på 70-tallet var det bare gamlinger som het Olai.

- Men nå er de under torven, og da øker bruken av navnet. Det er i grunn en klassisk utvikling, forklarer Ouren.

- Så man må være svært forsiktig med å si at et navn høres gammelt ut. Det kan slå så fryktelig tilbake.

Les også:

Rare reaksjoner på navn: - Han kommer til å bli mobbet!

Dette har dere krav på fra NAV

Har du øst- eller vestkantnavn?

Stjal venninnens favorittnavn

Alt om navn

Denne saken ble første gang publisert 26/02 2013, og sist oppdatert 29/04 2017.

Les også