baby, sove, nyfødt, babydrøm=

baby, sove, nyfødt, babydrøm © iStockphoto

De mest brukte fornavnene

Jenter:

1. Nora/Norah

2. Emma

3. Sofie/Sophie

4. Linnea/Linea

5. Sara/Sahra/Sarah

6. Emilie

7. Ingrid/Ingri

8. Thea/Tea

9. Leah/Lea

10. Sofia/Sophia

Gutter:

1. Lucas/Lukas

2. Emil

3. Mathias/Matias

4. Jonas

5. Alexander/Aleksander

6. William

7. Oskar/Oscar

8. Magnus

9. Markus/Marcus

10. Oliver

Kilde: SSBs navnestatistikk, 2012

Å finne navn til det lille gullet i magen er ingen enkel oppgave. Navnet er jo noe man bærer med seg hele livet. Kanskje har du visst fra du var liten jente at du ville kalle din fremtidige datter Amalie etter bestemor? Eller kanskje du er mer opptatt av å finne et navn som ingen andre har? Navnet du velger til barnet ditt, sier faktisk mye om deg som person. Noen foreldre velger navn ut fra status. Andre velger navn som passer på den røde løperen, eller navn du kan ha i 100 år.

Den svenske navneforskeren Emilia Aldrin har skrevet doktoravhandling om navnevalg og sosial status. Hun kan bekrefte at foreldre i dag er svært opptatt av å finne det «riktige» navnet til barnet sitt.

Et spørsmål om stil

- Mange ser på navnevalget som en måte å uttrykke sin egen personlighet, stil eller smak på. Akkurat slik som vi ønsker at klær, musikk og interiør skal gjenspeile hvem vi er, forklarer hun.

Arve Hjelseth, førsteamanuensis ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU, kan fortelle at mens vi tidligere valgte navn ut fra familietradisjoner, går vi i dag for navn vi synes er pene.

- Det interessante er at hva som oppfattes som pent, endrer seg over tid og mellom sosiale lag, sier Hjelseth.

Er du 19 år og frisørlærling, vurderer du kanskje ikke de samme navnene som en administrerende direktør på 40.

- Det er ingen tvil om at navnet du velger, har sammenheng med hvilken sosial identitet eller livsstil du har. Også faktorer som alder og utdanning har betydning for navnevalget. Det er ikke slik at alle som har en viss utdanning velger samme type navn, men det finnes tydelige fellestrekk, sier Aldrin.

I doktoravhandlingen sin, som tar for seg foreldre i Göteborg, fant hun at de som velger velkjente, svenske/nordiske navn som Karl og Åsa, gjerne er over 35 år, har universitetsutdanning og bor i enebolig. De som velger nye, uvanlige og engelske eller amerikanske navn, som Dexter og Nicole, er ofte under 30 år, de har ikke universitetsutdanning og de bor i leilighet.

Artist- eller glamourmodell?

I jakten på det perfekte navnet har du kanskje hatt resonnementer som: «Nei, vi kan ikke kalle henne Carmen. Da blir hun garantert glamourmodell!», eller «Vetle!? Da blir han i hvert fall ikke statsminister ». Navnet du velger til barnet ditt, sier også noe om hvilke forhåpninger du har for barnets fremtid, forteller Aldrin. Selv om du kanskje ikke er bevisst på det selv.

- Noen velger et unikt navn, som kan fungere som artistnavn, andre velger et navn som glir inn i mengden, atter andre vil ha noe som høres ambisiøst og fremgangsrikt ut. Det er imidlertid viktig å huske på at dette ikke trenger å bety at barna lever opp til foreldrenes drømmer og faktisk blir artist eller unngår å bli mobbet, påpeker hun.

Ronny går konkurs

Har du vurdert navnet Ronny? Det er blitt slått fast at daglige ledere med fornavnet Ronny oftest går konkurs her i landet. Kanskje ikke så overraskende at ingen babyer født i fjor fikk dette navnet?

- Vi observerer at visse navn er overrepresentert blant folk med bestemte egenskaper, og så lager vi ubevisst en omvendt årsakssammenheng hvor vi tenker at egenskapen har noe med navnet å gjøre. I noen tilfeller kan navnet utgjøre en utfordring for identiteten hvis man beveger seg mellom sosiale lag, forteller Hjelset.

I den svenske professoren Ronny Ambjörnssens bok «Mitt fornavn er Ronny» er det dette som er temaet: Hvordan det å hete Ronny blir en utfordring fordi det i hans generasjon var et veldig uvanlig navn på universitetet.

- Men da er det hva navnet assosieres med i ulike sosiale sammenhenger som utfordrer identiteten, ikke navnet i seg selv, påpeker Hjelset.

Påvirker personligheten. Heldigvis er det ikke slik at Carmen er dømt til å bli glamourmodell eller at Vetle aldri kan bli statsminister. Men det er ingen tvil om at navnet kan påvirke barnets identitet, mener Aldrin.

- Navnet har betydning både for utviklingen personligheten og for hvordan hun eller han blir oppfattet av andre. Navnet blir et slags symbol for alt vi står for. Vi presenterer jo oss selv med navn, skriver under på viktige papirer med navn, andre roper på oss med navn og så videre. På den måten blir navnet hele tiden koblet opp mot identiteten vår.

Alle våre erfaringer og fordommer forteller oss at enkelte navn er mer vanlige i visse generasjoner, kulturer eller sosiale grupper. Navnet er ofte det første du møter hos en ny person, og ut fra navnet danner du deg et bilde av vedkommende.

Å orientere seg i navnejungelen er, som du skjønner, ingen enkel sak. Men stol på magefølelsen, dere har jo ni måneder og vel så det til å finne det perfekte navnet.

Hva slags mamma er du?

Les hele saken

Marit Vebenstad, digitaljournalist

Vi setter stor pris på kommentarer og innspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar i debatten!