Er det naturlig å kysse barn på munnen?

Kyss meg!

Vi spurte leserne våre og fikk mange svar og et stort engasjement.

KJÆRTEGN: Å kysse barna på munnen blir stadig mer vanlig. Men er det egentlig så naturlig?
KJÆRTEGN: Å kysse barna på munnen blir stadig mer vanlig. Men er det egentlig så naturlig? Foto: Sarah Driscoll
Publisert Oppdatert
OPP PÅ TÅ: Er det å kysse barna på munnen et koselig kjærtegn, eller noe som bør være forbeholdt voksne?
OPP PÅ TÅ: Er det å kysse barna på munnen et koselig kjærtegn, eller noe som bør være forbeholdt voksne? Foto: Adreienne Acosta / PlayOnLightPhotography

Her noen av de mange tilbakemeldingene Foreldre & Barn fikk da de spurte hva leserne synes om å kysse barna på munnen:

- Jeg kysser 1000 kyss om dagen, men ikke på munnen. Har aldri følt «trangen» til det, jeg, og ikke hadde jeg godtatt at noen andre voksne hadde gjort det! Gutta mine på 4 og 5 år sparer sussene sine til kjærestene i barnehagen. De har forstått at detta er kjæresteting.

Trine B. Bakken

Sju tegn på at babyen din elsker deg

- Synes det er unaturlig å kysse barna på munnen, og kysser ikke andres unger. Kun nærmeste familie kan kysse barna mine, men kun på kinnet eller hodet!

Gunn Hege Farlund Lien

- Stiller meg undrende til spørsmålet. Er det dette samfunnet er kommet til? Skal vi sette normer for hva som er rett og galt hva kyss til barna angår? Eller skal alt seksualiseres??? Ja, vi kysser barna våre, på kinnet, på pannen og vesla får suss MIDT på truten! Eldstemann på 10 år begynner å bli «for stor», men det hender han glemmer seg og planter et nattasuss på munnen. Vi snakker da om barna våre. I Sør- Europa er det å kysse et lite barn på pannen noe som «bringer lykke» ... Hva andre gjør og mener, ja, det får være deres sak!

Angelica Dahl

- Det å gi barnet sitt nuss på munn vitner faktisk om sterk morsinstinkt og ligger i genene våre. Fra den tid det ikke eksisterte bestikk og mor var nødt til å tygge mat for barna sine og mate dem rett fra munnen sin.

Irma Gjertsen

Sunt med fysisk nærhet

Barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen synes det er positivt at det er mer fysisk nærhet mellom folk i dag enn for 30 år siden. Selv hadde hun småbarn på 80- og 90-tallet og mener det var uvanlig å kysse barna på munnen den gangen. Hun så det heller ikke da hun jobbet som helsestasjonspsykolog på slutten av 90-tallet.

- De siste 10-15 årene er det helt klart blitt vanligere å kysse spedbarn og småbarn på munnen, og det er ikke noe galt i det. Samtidig må jeg understreke at det heller ikke er viktig eller nødvendig for barna at du kysser dem akkurat på munnen. Barn trenger fysisk nærhet, men det kan like gjerne være et kyss på nesa, kinnet eller at du blåser barnet på magen, sier hun.

Får ikke nok kyss

VISER HENGIVENHET: - Å kysse datteren min på munnen er det mest naturlige på jorden, hun er 18 måneder gammel og viser sin hengivenhet til voksne og aandre på samme måte som hun ser voksne vise det mellom hverandre, sier blogger Hedvig S. Opshaug.
VISER HENGIVENHET: - Å kysse datteren min på munnen er det mest naturlige på jorden, hun er 18 måneder gammel og viser sin hengivenhet til voksne og aandre på samme måte som hun ser voksne vise det mellom hverandre, sier blogger Hedvig S. Opshaug. Foto: Foto: Privat

Hedvig S. Opshaug elsker å kose med datteren og synes det høres rart ut at noen ikke ønsker å kysse barna sine på munnen.

- At små barn viser hengivenhet gjennom iblant å kysse på munnen, er det siste jeg uroer meg for. Kyss og varme er elementære nærhetsbehov, og jeg synes synd på barn som ikke opplever denne tryggheten og nærheten som små. Jeg kan ikke få nok av å kose, klemme og kysse på datteren min, og synes det er helt naturlig.

Enkle supper barna vil digge

- Jeg håper vi alltid kommer til å ha den varmen mellom oss mens hunvokser opp, og det er vel kanskje der forskjellen mellom Norge og andre land kommer inn. I England lever vi i et mer internasjonalt samfunn der både voksne og barn kysser hverandre på kinn og munn i stedet for en håndhilsen eller skulderklem, sier Londonbaserte Opshaug, som er kjent fra bloggen Northern Light.

Trebarnsmamma Trine Lise Jacobsen, også kjent som bloggeren Fru Jacobsen, (28) kysser barna sine rett som det er, men ikke nødvendigvis på munnen.

- Å kysse barna på hodet, pannen, kinnet og nesa gjør jeg flere ganger om dagen. Det er bare kos, og en bekreftelse på at man elsker barna sine. Jeg elsker å få klemmer og suss av minstemann på 1,5 år. Selv synes jeg at munnen er et mer seksuelt ladet sted å kysse. Jeg vet ikke hvorfor, men for meg er et kyss på munnen noe som er mellom meg og mannen min, sier hun.

- Det er mer intimt å kysse noen på munnen, men ikke nødvendigvis viktigere enn å kysse et annet sted i ansiktet. Tradisjonell sett, i den norske kulturen, har kyss på munnen vært forbehold parforhold. Hva vi synes er normalt og ikke, beror mye på kulturelle forskjeller. Det er også ulike oppfatninger fra miljø til miljø. Det er i alle fall helt sikkert at ingen barn lider noen nød av ikke å bli kysset på munnen, sier barnepsykologen.

Sosiale grenser

Trine Lise Jacobsen bryr seg ikke om hva andre foreldre gjør, men selv har hun en klar grense.

HELT NATURLIG: Trebarnsmor Terezija Benasic synes det er helt naturlig å kysse ungene på munnen.
HELT NATURLIG: Trebarnsmor Terezija Benasic synes det er helt naturlig å kysse ungene på munnen. Foto: Eva Rose
Hos oss betraktes kyssing som livsnødvendig og noe vi gjør spontant, uten dypere analysering. Et kyss mellom barn og foreldre, har ingenting med sex å gjøre. Her kysser alle og rett som det er midt på truten.

- Det er absolutt ikke greit at andre kysser våre barn på munnen. Det ville jeg føle som et overtramp av deres intimsone. Kun jeg, mannen min og søsknene får lov til det mens de er småbarn, sier hun.

Hedvig S. Opshaug tror også andre voksne synes det er naturlig å få kyss så lenge barna er små.

- Når datteren vår vokser opp, er det vårt ansvar å lære henne hvor de sosiale grensene går. Her om dagen ville hun si farvel til en fremmed i flysetet da vi landet ved å lene seg fram for et kyss, og mannen svarte ved å la henne kysse ham på kinnet. Det fikk alle medpassasjerene til å le. Jeg tror nok de hadde lyst på litt barnlig hengivenhet selv!

Dabber av

Elisabeth Gerhardsen sier hun har inntrykk av at interessen for å kysse mamma og pappa på munnen dabber av i 4-årsalderen, og at det å kysse barna på munnen i hovedsak gjelder spedbarn og små barn.

- Foreldrene må selv føle på hva som er riktig for dem. Er det naturlig for deg å kysse de større barna dine på munnen, kan det være en god idé å begrense denne kyssingen til hjemmet, spesielt etter at barna er blitt skolebarn, mener barnepsykolog Elisabeth Gerhardsen.

Les også:

Kjetil er førskolelæreren alle drømmer om at barna får oppleve

Bli bedre kjent med hunden din og lær barna hva den egentlig sier

Gi ungene lyst til å spille et instrument

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning