hunD: språk og atferd

Den egentlige grunnen til at hunden din gjesper og slikker seg på snuten

En hund sier mye uten at det kommer en eneste lyd. Lærer du hundens språk og atferd, dempende signaler, kan du gjøre en forskjell for hele familien.

DEMPENDE SIGNALER: For å ha en harmonisk familie med barn og hund er det viktig å lese hundens signaler. Denne jenta oppfører seg for eksempel svært truende ved å stirre hunden inn i øynene. Hunden legger ørene bakover og sperrer opp øynene for å dempe situasjonen.
DEMPENDE SIGNALER: For å ha en harmonisk familie med barn og hund er det viktig å lese hundens signaler. Denne jenta oppfører seg for eksempel svært truende ved å stirre hunden inn i øynene. Hunden legger ørene bakover og sperrer opp øynene for å dempe situasjonen. Foto: Foto:Thinkstock
Sist oppdatert

– Hvis en hund biter et barn, hører man ofte historier om at det skjedde helt ut av det blå, at hunden og barnet var perlevenner og at noe lignende aldri har skjedd før, sier Line Skaugerud, hundeatferdskonsulent og innsamlingsleder i Dyrevernalliansen.

Men hunden sier mye menneskene ikke nødvendigvis legger merke til.

– Man skal være obs på alle de små signalene hunder sender om at de er utilpass i en situasjon, som å snu hodet bort, slikke seg på snuten eller sette seg med ryggen til. Dette må hele familien lære seg å ta hensyn til, sier Skaugerud.

De små tegnene kalles for dempende signaler, fordi hunden prøver å dempe eller roe ned enten seg selv, andre eller en situasjon når den utfører dem.

Noen av signalene er raske, andre varer over litt lengre tid. Det tar tid og erfaring å se alle, men det er verdt arbeidet.

– Da vil du bli i stand til å se hva hunden din føler og hjelpe dem ut av situasjoner som kan skape konflikter i familien, sier hun.

Forstå hundens atferd

Alle hunder, uansett rase og uansett land de bor i har dempende signaler, og begynner å bruke det med en gang de er født. Dette språket er universelt, mens de ikke kan forstå ord som nei og fy av seg selv.

Derfor er det ofte bedre å fokusere på hva man ønsker at hunden skal gjøre, framfor hva den ikke skal gjøre.

– En hund som logrer kan for eksempel gjøre det av usikkerhet, og en som gjesper trenger ikke å være trøtt, forklarer Therese Norman Andersen, som blant annet er utdannet hundetrener og hundepsykolog.

Hun forteller at hovedgrunnen til at det oppstår konflikter mellom hund og menneske er kommunikasjonssvikt.

– Vi kan ikke lære hundene å snakke språket vårt, selv om de forstår mye av det vi formidler, men det er vår oppgave å lære oss hva hunden sier, understreker hun.

Det er fullt mulig å trene en hund uten noen gang å være fysisk eller sint. Å belønne, rose og veilede er som hos barn den metoden som gir best resultater.

– Det er også koseligere å ha en hund som gjør som du ber den om fordi den vil glede deg og ha en belønning i samme slengen, enn at den fordi den frykter konsekvensene av å la være.

Les også: – Du skal aldri, og da mener jeg aldri, la barn og hund være alene sammen

FRA DEMPET SIGNAL TIL BITT: Det kan gå lang tid fra hunden sier ifra til den biter, ofte gir den signaler vi ikke legger merke til.
FRA DEMPET SIGNAL TIL BITT: Det kan gå lang tid fra hunden sier ifra til den biter, ofte gir den signaler vi ikke legger merke til. Foto: Okaw Veterinary Clinic

Hunden prøver å si ifra

En stor del av å trene positivt består i å vite hva hunden sier. Oppfører vi oss truende vil vi oppfattes som fientlige, og om hundens signaler om å dempe og roe ned denne situasjonen ikke virker kan den prøve å si ifra tydeligere.

Om vi derimot er vennlige vil ikke hunden ha noen grunn til å være aggressiv mot hverken barn eller voksne.

– Blant de vanligste signalene finner vi slikking på snuten, snu hodet vekk eller bevege seg sakte. Felles for alle signalene er at hunden sier «ro deg ned» eller «jeg er ukomfortabel med denne situasjonen». De aller fleste signalene brukes mye i møte med andre hunder for å kommunisere, forklarer Skaugerud.

Når man kjenner signalene kan man trekke seg unna, endre stilling eller selv gi signalet tilbake til hunden, slik at man kommuniserer at man har forstått beskjeden.

Knurring er tydelig

Når de dempende signalene ikke er nok, enten fordi menneskene ikke skjønner dem eller fordi hunden er ekstra usikker, kan det hende at hunden knurrer, også mot barn.

– Knurring er et tydelig signal på at hunden har fått nok og at barnet må gå unna. Hunden skal aldri få kjeft for å knurre, da dette er et tegn på at det har skjedd noe som gjør at hunden føler seg usikker eller utrygg. Dette er hundens egen grense og skal alltid respekteres. Knurring er et forvarsel - blir ikke dette respektert kan den i neste omgang glefse eller verste fall bite, sier Skaugerud.

Disse signalene bør du kunne

Slikke nese

Dette signalet brukes hele tiden og et av de aller vanligste signalene.

– Hunden slikker seg med en rask bevegelse av tunga, som regel rett over snuten. Noen ganger skjer det så kjapt at det er vanskelig å legge merke til, andre ganger er det mer tydelig. Det kan oppstå når du for eksempel bøyer deg over hunden din, snakker sint til den, klemmer den eller sitter for nær, forteller Andersen.

Du kan også se hunden gjøre dette hvis den signaliserer til andre hunder at den ikke vil ha noen konflikt en en møtesituasjon.

Les også: (+) Saga (4) var uvanlig stor før fødsel. Både dyrlegen og matmor fikk sjokk da de så røntgenbildene

SLIKKE SNUTE: Et av de vanligste dempende signalene er å slikke seg over snuten.
SLIKKE SNUTE: Et av de vanligste dempende signalene er å slikke seg over snuten. Foto: Thinkstock

Bruk av øynene

Hunden sier mye forskjellig med øynene sine. Dette kan være å senke blikket, myse eller se til siden. Hunden gjør blikket mykere og unngår å stirre.

– Dette kan oppstå nå du trener blikkkontakt, står i hodehøyde med hunden eller løfter hunden opp slik at den tvinges til å se rett på deg.

Snu på hodet eller snu seg vekk

En hund vil ofte forsøke å snu ansiktet bort fra en situasjon den ikke liker. Dette kan være en rask bevegelse, eller hodet kan holdes til siden over litt lengre tid. .De ser vekk og lar også ofte blikket gli til siden.

– Å snu siden eller baken til noen er et sterkt dempende signal, som kan komme etter andre signaler, fordi hunden ønsker å si ifra tydeligere, sier Andersen.

Dette kan man se i hundemøter eller når folk eller dyr kommer for tett på, for eksempel hvis man prøver å kose hunden. Man ser det også hvis man går brått mot hunden fordi man er sint, rykker i båndet eller når en yngre hund er for slitsom og innpåsliten.

– Dette kan du også bruke selv om en hund hopper på deg eller kommer løpende for brått. Snu deg med siden eller ryggen til hunden, og du vil dempe oppførselen tilbake, sier Skaugerud.

Fryseposisjon og sakte bevegelser

Kjefter du på hunden fordi den ser ut til å gå sakte med vilje? Da kan du oppleve at hunden fryser i bevegelsen, enten stående, sittende eller liggende. Den vil forholde seg helt passiv for å dempe en situasjon. Den kan også gjerne bruke langsomme bevegelser, gå sakte fremover eller stoppe opp for så å gå enda saktere fremover.

– Hvis du viser hunden sinne eller aggresjon kan du oppleve at du ikke får respons. Hunden responderer med å gå enda saktere. Den prøver ikke å være trassig, men å roe deg ned, forklarer hun.

Les også: Slik forbereder du hunden på at det kommer baby i hus

Lekestilling

Det er ikke sikkert hunden vil leke om den gjør dette. Mange tenker at hundens lekestilling, der den går ned med forbeina og har bakparten opp, kun er en invitasjon til lek.

Men det kan også brukes som en avvæpnede reaksjon. Hunden oppfører seg nærmest som en valp og gjør seg selv ufarlig.

DEMPET SIGNAL: Det er ikke alle signaler hunden gir som betyr det du tror. Denne hunden gjesper for eksmpel fordi den er usikker på gutten.
DEMPET SIGNAL: Det er ikke alle signaler hunden gir som betyr det du tror. Denne hunden gjesper for eksmpel fordi den er usikker på gutten. Foto: Foto: Thinkstock

Gjesping

Dette er et signal som brukes i andre anledninger enn når hunden er trøtt eller kjeder seg. Hunden kan tilsynelantende gjespe ut av det blå, men den prøver å roe ned seg selv eller omgivelsene.

– Hunden er gira fordi dere skal ut på tur, når den er hos dyrlegen eller når noen krangler. Du kan også gjespe selv for å roe ned hunden din hvis den er redd, for eksempel under tornenvær, forklarer Andersen.

Det finnes veldig mange andre dempende signaler. Å sette seg, legge seg, gå i bue, snuse i bakken, gå i mellom når mennesker klemmer eller krangler), løfte labben og logre i en usikker situasjon er alle eksempler på dette.

– Det kan være veldig spennende å følge med på hunder når de møtes og hilser uten å være i bånd. Hunder som hilser i bånd kan være mer aggressive enn de som er løse, nettopp fordi båndet hindrer dem i å vise de dempende signalene tydelig nok, sier Skaugerud.

Denne saken ble første gang publisert 04/11 2021, og sist oppdatert 05/03 2024.

Les også