Kommentar: Spiseforstyrrelser hos barn

- Ingen barn velger stangselleri foran godteri

- Med mindre de allerede er spiseforstyrrede, skriver tante Grusom.

SPISEFORSTYRRET: - Hvis du som fanatisk mamma er så himla redd for å bli tjukk selv, trenger du ikke skyve redselen over på barna dine også.
SPISEFORSTYRRET: - Hvis du som fanatisk mamma er så himla redd for å bli tjukk selv, trenger du ikke skyve redselen over på barna dine også. Foto: Gry Traaen
Publisert Oppdatert

Dette er tante Grusom:

Alder: 26

Sivilstatus: Samboer og barnløs

Profilert norsk stemme i offentligheten som skriver eksklusivt for Foreldre.no.

Her får du skråblikk på dagens foreldrerolle.

I kassa på Rema forrige lørdag, overhørte jeg en samtale mellom mor og datter. Som barnløs er det for meg umulig å anslå alder på et barn, men jeg vil estimere at hun var et sted mellom 2 og 9. Kanskje akkurat 5. Datteren spurte om hun ikke kunne få litt godteri - for det var vel lørdag, var det ikke? Moren, en høy og sylslank dame i 30-årene, svarte kontant nei.

Les også: 1 oppskrift, 20 muffins!

- Ikke på tale, freste hun.

- Hvorfor ikke? spurte datteren, som femåringer så altfor ofte gjør.

- Fordi du blir tjukk av sukker.

Diskuter i forum: Overvekt hos barn.

Mitt første instinkt var å gå ut av køen og knuse trynet på den avskyelige moren. Beklageligvis ble det min tur i kassa akkurat da, og ekspeditøren hadde begynt å veie posen min med smågodt. Dessuten legger jeg meg ikke oppi andres barneoppdragelse. Ikke direkte, i alle fall.

-107 kr, kvitret ekspeditøren, mens jeg sendte et langt blikk mot den stakkars, godteriløse datteren.

Etterfulgt av et enda lengre blikk mot morens handlekurv, fylt til randen av Cottage Cheese, lavkarbobrød og stangselleri. Jeg forlot butikken i et sammensurium av sinne, sorg og redsel. Samt en 107 kroner tung godteripose.

Jeg har ikke noe imot foreldre som er opptatt av å ha en sunn livsstil og kropp, og som prøver å oppdra barna sine til det samme. Jeg er ikke motstander av foreldre som nekter barna sine godterier midt i uken heller, men når det er lørdag, så må det for faen være lov å ta seg en liten lakrisbåt. Barn er kanskje tjukkere i dag enn de var for 20 år siden, men det betyr ikke at du skal påføre dem komplekser før du må. Forteller du datteren din at hun må passe seg for å bli tjukk før hun er fem, kan jeg garantere deg en datter med et svært komplisert forhold til mat før hun fyller ti.

Barn er kanskje tjukkere i dag enn de var for 20 år siden, men det betyr ikke at du skal påføre dem komplekser før du må.

Er du så grasalt redd for at barna dine skal utvikle overvekt i tidlig alder, bør du tenke deg om en ekstra gang, og være like redd for at de skal gjøre det motsatte: Bli livredde for mat og undervektige.

Barn får i vår tid får bare tidligere og tidligere dietter og usunne forbilder slengt i trynet, og gleden av å være et uvitende barn blir desto kortere. I min tid begynte vi ikke å bekymre oss for hva maten gjorde med kroppen vår før vi begynte på ungdomsskolen, og jeg er så takknemlig for at jeg ikke forsto noe før da. For at jeg kunne leve uten bekymringer så lenge, og for at jeg ikke hadde en mor som fortalte meg at jeg måtte passe meg for å bli tjukk.

Hvis du som fanatisk mamma er så himla redd for å bli tjukk selv, trenger du ikke skyve redselen over på barna dine også.

Det betyr ikke at du er nødt til å kaste kaker, is og brus etter barna dine hver gang de spør, men et barn må få lov til å smake på livets goder idet du selv unner deg et glass vin og en bit ost. Du kan bare prøve å overbevise meg om at den fem år gamle datteren din faktisk elsker å knaske på en stangselleri lørdag kveld, men det er ingen som tror på deg.

Ingen barn velger stangselleri foran godteri. Med mindre de allerede er spiseforstyrrede.

Les også:

Slik får du barn som spiser alt

Derfor skal du unngå slanking av barn

De 7 mest ubrukelige ting til babyen

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning