Annonse

Muffins

MUFFINS PÅ STATIV: Her er alle muffinsene på ett brett. Et muffinsstativ lager ekstra fest. © FOTO: Bjørn Inge Karlsen/HM Foto

img Del på Facebook



Muffins er en vinner i barnebursdag - og umulig å bli lei.

Og best av alt: Disse muffinsene er enkle å lage.

Her er det ingen oppskrifter som ender med kjekke anvisninger som "tegn en Spiderman med glasur". Hvem kan tegne Spiderman med glasur!

Må du absolutt lage superhelt-kake, har vi selvfølgelig også oppskriften på Supermann-kake.

Deig og smågodt

Jeg er verken baker eller konditor, og det er også litt av poenget her. Jeg er tobarnsmor, og har måttet lære litt av hvert.

Som å lage Hello Kitty-muffins UTEN å kunne tegne med glasur. Jeg tar heller en tur i smågodthylla, og resultatet blir, om ikke kunstnerisk perfekt, så spennende nok.

Og i 3- og 5-åringens øyne er jeg i hvert fall dagens helt.

Det ble jeg også da jeg lagde muffins i iskjeks - isen som ikke smelter.

Legg vekt på utseendet

Før du går i gang med å bake til bursdag, barnehageavslutning eller en annen fest, er det tre ting du bør vite:

1. Små barn i festmodus spiser ikke, de smaker. De store, flotte amerikanske muffinsene kan du spare til voksenselskap, barn klarer seg med de vanlige, små formene. Som regel spiser de bare halve (den halve med pynt, selvsagt), men de tar gjerne en bit av to eller tre kaker før du får sukk for deg.

2. Barn spiser like mye med øynene, så legg innsats i pynten heller enn i selve bakingen. Derfor mener jeg at det holder med én grunnoppskrift på lyse muffins, som blir til sjokolademuffins med litt kakaopulver (ferdigpakker er også lov).

3. Fyll aldri muffinsformene mer enn 2/3 fulle. Da renner de over. Et muffinsbrett har jeg lenge klart meg uten. Men etter å ha prøvd det, innser jeg at muffinsene får rundere form, og dermed blir enklere å pynte. Og enklere er bedre, spør du meg.

Grunnoppskrift på muffins (brukes til alle kakene):

100 g smør

150 g sukker

3 egg

150 g hvetemel

1 ts bakepulver

½ dl melk eller appelsinjuice (jeg har brukt melk)

  • Rør smør og sukker hvitt. Tilsett ett og ett egg. Bland mel og bakepulver. Tilsett det tørre og melken vekselvis mens du rører.
  • Vil du ha sjokolademuffins, tilsetter du 4 spiseskjeer kakaopulver i røren. Bruk i så fall tilsvarende mindre mel.
  • Stekes midt i ovnen på 175 grader i ca 20 minutter (avhengig av hvor sterk ovnen din er, følg med! Kakene skal bli gylne, men ikke brune).

Tykk og god røre

Denne oppskriften har jeg lånt fra egg.no.

Røren er så god at barna mine ikke får skrape bollen - det har jeg nemlig allerede gjort selv. Den blir tykkere enn mange andre muffinsrører, og steker jevnt.

Les også: Slik lærer du barn å takke for gaver

Melisglasur

1 ss vann til 1 ½ dl melis.

Eventuelt konditorfarge. Bruker du vanlig konditorfarge på flaske, kan du gjerne bruke mindre vann.

Jeg bruker farge fra Wilton, som kan kjøpes på Rafens eller Cacas. Den er ikke så flytende, og jeg får dermed sterke farger på glasuren uten at den blir tynn.

Smørkrem

250 gram romtemperert smør eller margarin

250 g melis

1 egg

  • Rør smør og sukker hvitt. Tilsett egget, og rør til alt er godt blandet.

Lys sjokoladesmørkrem

Følg oppskriften til smørkrem, men tilsett 3-4 ss kakaopulver før du rører i egget.

Mørk sjokoladeglasur

50 g smeltet smør

200 g melis

2 ts vaniljesukker

1-2 ss kakao

4 ss sterk kaffe

  • Bland alt sammen. Ferdig!

Et enkelt glasurtips til slutt: Nå finner du ferdig rosa melis og sjokolademelis i butikken. Du tilsetter kun vann, og har fiks ferdig glasur med smak av jordbær eller sjokolade. Enklere blir det ikke!

img Del på Facebook



NY TJENESTE: Kjøp og selg utstyr til barn her

Relevante saker

Kommentarer

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre.

Vi setter stor pris på kommentarer og inspill i debattene våre. Vær forsiktig med personangrep og sjikane og prøv heller å forklare hva du mener og hvorfor. Takk for at du bidrar og hjelper oss å bli bedre!

Foreldre uten filter:

Fortell nybakte foreldre sannheten

- Vi går der med kråkereir-sveis, gulpeflekker og poser under øynene på størrelse med de blå IKEA-bagene, og tenker at nå er livet relativt pyton.

Mamma og overvektig:

Anna Beate veide 150 kilo

- Da jeg gikk gravid med eldstemann, tenkte jeg: Jippi, nå kan jeg spise akkurat det jeg vil!

Kokebok for idrettsfamilier:

Lag sunn og enkel fotballmat

Aktive idrettsutøvere trenger riktig mat. Fotballmamma Mette Møller gir oss sine oppskriftstips.