Baby som vil bæres

- Pass på nå, så han ikke blir bortskjemt

Hvorfor skal en baby som blir båret vekke så sterke reaksjoner?

BÆREBABY: Hvorfor skal en baby som blir båret vekke så sterke reaksjoner? undrer Caissa Gjølberg.
BÆREBABY: Hvorfor skal en baby som blir båret vekke så sterke reaksjoner? undrer Caissa Gjølberg. Foto: Foto: Privat
Publisert Oppdatert

KOMMENTAR:

- Nå må du passe på, da, at han ikke blir så bortskjemt.

Hun ler litt for at anklagen ikke skal virke så hard.

- Du vet, du kommer til å få skikkelige problemer med ham den dagen du trenger barnevakt.

Hun nikker fornøyd til seg selv mens hun ser på babyen som ligger tett inntil brystet mitt. Omsluttet av et bæresjal.

For mye kjærlighet?

Kommentaren er sikkert sagt i beste mening. Men hvordan kan noen mene at en to måneder gammel baby kan bli bortskjemt? Kan man gi for mye nærhet og kjærlighet til et barn?

Slik tenker kvinnen med de gode rådene: Det kan bli for mye av det gode.

Gutten som inntil nylig hadde slått leir i livmoren min, må skilles fra det tryggeste han vet om, slik at ikke det blir så mye problemer hvis mammaen skal ha barnevakt.

Jeg smiler falskt mens jeg stryker den lille over ryggen.

- Det går nok bra, skal du se.

Bærebaby

Hvorfor noen tenker at en baby kan bli bortskjemt av å bli båret, vet jeg ikke. Heldigvis er jeg trygg på mine valg som mamma, men jeg er overrasket over at noen mennesker mener at mye nærhet, trygghet og kjærlighet er negativt for et lite barn.

Caïssa Gjølberg (29)

Frilansjournalist og travel småbarnsmor.

Samboer med Henrik.

Mamma til Tobias, Amadeus og Samuel.

Tre gutter har jeg vært så heldig å få, men kun den yngste er en såkalt bærebaby.

Jeg har aldri fått så mye oppmerksomhet, henvendelser og meninger som når jeg bærer babyen min i et bæresjal. Ikke bare fra nær familie og venner, men også fra ukjente som har sterke meninger om bæringen. Både positive og negative.

Jeg blir stoppet på gaten av personer som bare fortelle hvor koselig det ser ut. Noen smiler og vinker, mens andre har praktiske spørsmål. Jeg har møtt afrikanske kvinner som har hoppet og ropt av glede – slik bærer de også barna sine. Det er utrolig hvilken magnet en baby kan være.

Møter alle barnas behov

Og vi koser oss med nærheten bæresjalet gir. Flere ganger i løpet av dagen ”knyter” jeg på meg babyen. Han blir så rolig da, og smiler tilfreds mens han røsker meg i håret.

Han får selvfølgelig ligge å sprelle på gulvet også. Men når han ønsker nærhet eller oppmerksomhet har jeg mulighet til å gi ham det. Jeg lager middag, vasker, henter barn i barnehagen, går tur, leker med storebror eller er med på idrettsskolen – alltid med lillebror tett inntil. Jeg mener jeg møter alle barnas behov best på denne måten. Babyen får mammas nærhet og trygghet, samtidig som mamma har armene frie og kan ta hånd om andre gjøremål. 

Jeg har ingen fagkompetanse, men jeg tror dette er positivt. Og jeg er helt sikker på at det ikke har noen negative langtidskonsekvenser.

Min tur kommer

Jeg skal ikke gjengi alle de negative kommentarene jeg har fått i min sju måneder lange bærekarriere. Men jeg vil påstå at de fleste vil få lite støtte blant fagpersoner. Ingen barn kan bli bortskjemte av nærhet og kjærlighet.

Ja, det går ut over mitt behov for egentid. Kanskje blir han ikke klar for barnevakt like tidlig som sine søsken. Og det kan være kjipt å gå glipp av sosiale festligheter fordi babyen trenger mammaen sin, jeg kan innrømme det.

Men min tur kommer. Når babyen er klar for det.

BORTSKJEMT? Nei, bare elsket. Og litt trøtt.
BORTSKJEMT? Nei, bare elsket. Og litt trøtt. Foto: Foto: Privat

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning