Test av bæresjal og slynger

Er bæresjalene så gode som de lover?

Vi har prøvd oss fram i jungelen av bæresjal og slynger.

BÆRESJAL OG SLYNGER: Det finnes mange varianter, vi har vurdert seks av dem.
BÆRESJAL OG SLYNGER: Det finnes mange varianter, vi har vurdert seks av dem. Foto: Foto: Rasmus Svinding, Marleen Peters, produsentene
Publisert Oppdatert

Å bære barnet sitt er noe alle foreldre ofte har behov for, og gir helsemessige gevinster både for voksne og barn.

 Ingenting føles mer trygt for den lille enn å hvile i foreldrenes armer, tett inntil brystet.

Men enkelte barn krever mer bæring enn andre, og det er overraskende hvor raskt både armer og rygg begynner å verke, selv om barnet er lite.

I tillegg er det vanskelig å få gjort andre, nødvendige ting med barnet konstant i armene.

Et bæresjal eller en ringslynge kan gi svært nyttig bærehjelp og god avlastning, i tillegg til at du har hendene frie.

Men hvilken type bør du velge? Og er de så gode som de lover?

Vi har prøvd seks forskjellige typer bæresjal, for å se hvilke som er mest brukervennlige og komfortable.

Best til større barn

Enkel for nybegynnere, men best til større barn

Skildpadden, Mei Tai bæresele i økologisk bomull, til alle aldre, 499 kr. hos Slynger.dk

Førsteinntrykk

Nybegynnerne jubler! Ett stort stoffstykke, og fire bindestropper. Hvor vanskelig kan det være?

Stoffet er kraftig, og det er ingen tvil om at det holder til små, lubne plugger.

Men det trekker litt ned at stoffet virker stivt – er det behagelig nok for mamma og mini?

Funksjon

Wow, denne er virkelig enkel å få på! Det sier seg nesten selv hvordan den skal bindes, men det krever litt å få stroppene bundet stramt nok. Det er vanskelig å finne en bærestilling som passer til fire-fem måneder gamle babyer. Men et par større søsken prøver den også, og de sitter faktisk bedre enn de små.

Komfort

Ahhh, dette er behagelig. Babyen hygger seg mage mot mage med mamma, og man kan stramme stoffet litt ved hodet så de små får støtte og kan ta seg en dupp. Det er ingen ømme skuldre hos mor, og det er ingen sak å ha minstejenta sittende et par timer eller tre. Ekstrapoeng for de brede skulderstroppene!

Verdi for pengene

Denne er perfekt for deg som er ny i bære-universet, og vi ble helt forelsket i den smarte lommen til nøkler og slikt. Men den passer nok best til litt større barn.

Vurdering: Fem av seks stjerner

Komplisert og dyr

Mange bæremåter, men vanskelig for nybegynnere.

SKILPADDE: Denne bæreselen er en meitai-sele, som egner seg best for litt større barn.
SKILPADDE: Denne bæreselen er en meitai-sele, som egner seg best for litt større barn. Foto: Foto: Produsenten

Dolcino Luxus bæresjal i økologisk bomull, 0-5 år, fra 750 kr. hos Mamaslife.dk

Førsteinntrykk

Tykt, vevet stoff som føles mykt, og vi er allerede helt trygge på å skulle bære babyen i det. Eller er vi? En nybegynner kan fort bli litt motløs av de mange meterne med stoff og den enorme instruksjonsboken med forskjellige bærestillinger. Vuggestilling, mage-mot-mage, ryggsekk. Hvor skal man begynne?

Funksjon

Puh! Dette er til å bli svett av, og det skal mange forsøk til før babyen faktisk sitter der. Og hvordan holder man en urolig baby, strammer stoffet og binder de rette knutene på samme tid? Denne er visst ikke for bæresjal-jomfruer, men ekstrapoeng for de mange mulige måtene å bære babyen på.

Komfort

Babyen hygger seg og nyter nærkontakten – og det gjør vi også! Når mini først sitter riktig, er det nemlig superbehagelig for begge, og ingen ømme muskler. Men temperaturen stiger, og etter en liten stund blir det lovlig varmt å være så tett. Kanskje stoffet er for tykt?

Verdi for pengene

Hvis du er nybegynner, er det nok ikke her du skal starte. Det krever erfaring med bæresjal for å bli fortrolig med denne litt kompliserte varianten. Og hjelpe meg, så dyr den er!

Vurdering: Tre av seks stjerner

Verdt alle pengene

Svært elastisk, og med praktisk lomme på midten.

Ergobaby, 4D-hybridsjal, 0-3 år, 649 kr. hos Koalabarn.dk

DYRT: Dyr og komplisert, er vurderingen av dette bæresjalet som skal knytes rundt kroppen.
DYRT: Dyr og komplisert, er vurderingen av dette bæresjalet som skal knytes rundt kroppen. Foto: Foto: Produsenten

Førsteinntrykk

Hybridsjalet er laget i 4D stretch-stoff, som kan strekkes både i bredde- og lengderetningen, men som like fullt gir god støtte til babyen. Den blir kalt en Rolls Royce blant elastiske bæresjal – og det med god grunn! Det er behagelig og mykt, og føles helt trygt å plassere babyen i.

Funksjon

Puh, vi er like ved å gå oss vill i stoffet, men den praktiske lille lommen guider oss fram til midten. Og når man først har funnet den riktige teknikken (med hjelp fra YouTube), er det ikke så vanskelig. Bonuspoeng for den smarte lommen! Den fungerer perfekt som pose til bæresjalet når den skal være med på tur. Savnes: Mer enn én bærestilling i bruksanvisningen. Vi har det for travelt til å google!

Komfort

Stoffet er så fleksibelt at babyen nærmest vugges i søvn ved den minste bevegelse. Mor får to frie hender, en rolig baby og ingen ømme skuldre. Det er også superenkelt å flytte rundt på babyen nede i sjalet, fordi stoffet bare gir etter – uten å gi slipp.

Verdi for pengene

Dyrt, men verdt det. Bæresjalet er så enkelt å ta på og så behagelig at du nesten glemmer at du har en baby på magen. Og så er vi helt solgt til den smarte lommen!

Vurdering: Seks av seks stjerner

Rimelig, men kjedelig

En av markedets billigste ringslynger, men stoffet virker veldig tynt.

Mama’s life, ringslynge i ubleket bomull, 0-18 måneder, 268 kr. hosBabyshower.dk

Førsteinntrykk

ERGOBABY: Et svært elastisk bæresjal, med en praktisk lomme foran.
ERGOBABY: Et svært elastisk bæresjal, med en praktisk lomme foran. Foto: Foto: Produsenten

En av markedets billigste ringslynger. Og det synes! Stoffet er stivt, tynt og litt kjedelig, og vi blir bekymret for om det virkelig kan holde en baby? Men slyngen er sikkerhetstestet opp til 15 kilo, så det går nok. En fin bruksanvisning og en overskuelig mengde stoff med to ringer virker også beroligende.

Funksjon

1-2-3, så sitter babyen der. Når slyngen først er samlet med ringene, er det bare å kaste den over hodet uten å måtte vikle, knyte og binde og oppfinne den dype tallerkenen hver gang. Og det er jo tingen, når man har en skrikende baby. Det er også enkelt å justere både stoffet og den lille mens babyen sitter i slyngen.

Komfort

Babyen kan bæres i flere stillinger, og du kan bare dytte litt på mini til den ene eller andre siden hvis du har bruk for å flytte litt på vekten. En viktig detalj hvis barnet har sovnet i slyngen!

Men får babyens rygg nok støtte av det tynne stoffet? Det er vi ikke helt overbevist om. Plus: Slyngen tar liten plass og vi får ikke heteslag av den.

Verdi for pengene

Den er lett å få på – også når det skal gå kjapt – og lommeboka jubler over den lave prisen. Men det litt triste stoffet kunne godt fått seg en makeover.

Vurdering: Fire av seks stjerner

Praktisk og behagelig

Men de laveste mødrene forsvinner nesten i alt stoffet.

Mama’s life, Flexi Wrap elastisk bæresjal i økologisk bomull, 2-10 kg, 400 kr. hos Ønskebørn.

Førsteinntrykk

Sjal til mor eller bæretøy til babyen? Stoffet er så mykt og lekkert at vi blir i tvil. Men det er også så langt, at det virker helt umulig at det skal kunne bli til noe som helst som kan bære en baby. De laveste mødrene forsvinner nesten i alt stoffet!

BILLIG: En av de billigste ringslyngene på markedet.
BILLIG: En av de billigste ringslyngene på markedet. Foto: Foto: Rasmus Svinding

Funksjon

Fortsetter stoffet evig? Ved første, andre og tredje gangs forsøk virker det som atomfysikk å skulle få en gråtende baby ned i de mange kilometerne med stoff. Men når først man har skjønt poenget, går det (nesten) som en lek. Plusspoeng for stoffets elastisitet: Vi kan faktisk hoppe litt med babyen i bæresjalet, så den lille vugges i søvn – uten at sjalet flytter på seg.

Komfort

Selv om vi er surret inn i fem meter med stoff, er det overraskende behagelig, og vi besvimer ikke av hete. Babyen virker tilfreds med å sitte der, og selv etter en times tid er det ingenting som strammer eller gir mor skjeve skuldre. Hvilken befrielse å ha to ledige hender uten å få vondt i ryggen!

Verdi for pengene

Når du først har mestret teknikken, er bæresjalet med mange meter stoff tusen ganger mer behagelig og praktisk enn enhver bæresele!

Vurdering: Fem av seks stjerner

Superenkel i bruk

Rask å ta på, men regn med ømme muskler.

Babylonia, BB Sling ringslynge i fairtrade bomull, 2-20 kilo, 475 kr. hos Mamaslife.dk

Førsteinntrykk

Hallo 1970-tallet! Her er det mye knall i fargene, kanskje litt for mye. Men stoffet føles lekker, mykt og dyrt. Vi er ikke i tvil om at det er sterkt nok både for en liten baby og for litt tyngre småbarn. En tykk bruksanvisning med mange bilder bidrar til at det hele virker nokså overkommelig.

Funksjon

FLEXI WRAP: Praktisk og behagelig, men ekstremt mange meter stoff.
FLEXI WRAP: Praktisk og behagelig, men ekstremt mange meter stoff. Foto: Foto: Produsenten

Det er ikke så enkelt som det ser ut til, og vi får røde kinn og panikksvette av å kjempe med en sur baby og stoff som bretter seg slik at slyngen ikke sitter ordentlig. Men når man først får teken på det er det faktisk veldig enkelt, og vi elsker at man kan løfte babyen inn og ut av slyngen uten å måtte binde og knyte hver gang. Det kan travle mødre like!

Komfort

Det er bare hyggelig å være så tett. Og det er ingenting som gnager eller strammer. Ellers flytter vi bare på babyen nede i slyngen. No problemos! Men det trekker litt ned at babyens vekt ikke blir jevnt fordelt. Det gjør etter hvert vondt i den skulderen som bærer hele tyngden.

Verdi for pengene

Du får en god og rask løsning for å få frie hender, for etter litt trening monterer du slyngen på et blunk. Men du må regne med å få ømme muskler etter en stund.

Vurdering: Fire av seks stjerner

RINGSJAL: Praktisk og enkelt for nybegynnere.
RINGSJAL: Praktisk og enkelt for nybegynnere. Foto: Foto: Marleen Peters

Nyttige tjenester

FORUM

Underholdning